Kastélyt vesz Matolcsy jegybankja

"Társadalmi felelősségvállalásuk" jegyében ezúttal kastélyt vásárolt a Matolcsy György vezette jegybank Tiszaroffon. A jövőben itt pihenhetik ki magukat a gazdasági szabadságharcban megfáradt MNB-dolgozók.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közelmúltban megvásárolta a nemrég még négycsillagos kastélyszállóként üzemelő tiszaroffi Borbély-kúriát - írja a HVG.

Értesüléseik szerint a nemrég egy ingatlanközvetítőnél nettó 680 millió forintért árult ingatlanegyüttes a jegybank saját üdülője lesz.

A 3,2 hektáros, ősfás, védett parkban található, copf stílusú palota a XIX. század elején épült. A 90-es évek elején először a helyi agrárszövetkezet jutott hozzá a téesz felszámolásakor vagyonmegosztás címén. A budapesti Licska-család 1994-ben szerezte meg a  műemlékkastélyt, amit 2005-ben felújítottak, modernizáltak. A jegybank a földhivatali bejegyzés szerint ez év július 10-én vásárolta meg tőlük az ingatlant.

A palota 2600 négyzetmétere beépített. Összesen harminc szoba, húszméteres úszómedence, szauna, wellness- és fitneszterem, minigolfpálya tartozik hozzá.

A HVG emlékeztet, hogy a jegybank kastélyvásárlási terveit illető pletykákról először a Vasárnapi Hírek számolt be helyszíni riportban. A Matolcsy György vezette jegybanknak nem ez az első "kulturális tematikájú" bevásárlása. Vettek épületet már a Várban és Kecskeméten is. Az MNB mindezt társadalmi felelősségvállalásával magyarázza.


Az Együtt-PM feljelentést tesz

Az Együtt-PM visszataszítónak tartja, hogy miközben a forint történelmi mélységekbe zuhan, a magyar gazdaságban pedig "az Összeomlás Napja közeleg", a jegybank luxusüdülővel ajándékozza meg magát - fogalmazott közleményében Pápa Levente, az ellenzéki Együtt-PM Szövetség gazdaságpolitikusa. A pártszövetség feljelentést tesz, hogy kiderüljön: történt-e hűtlen kezelés a kastélyvásárlás ügyében - közölte.

Várják az MNB válaszát arra a vonatkozólag, hogy ezt az ügyletet vajon társadalmi felelősségvállalásukkal, avagy a magyar kultúra védelmével magyarázzák-e. Emlékeztetnek, hogy az MNB egy korábbi hegedűvásárlást a magyar kulturális kincsek védelmével és a társadalmi felelősségvállalásukkal magyarázott. Az erre vonatkozó feljelentésüket a hatóságok érdemi vizsgálat nélkül megszüntették. Az Együtt-PM minden ilyen és hasonló ügyben feljelentést tesz - szögezte le. Egyúttal felhívta Matolcsy György és a rezsim többi működtetőjének figyelmét: az ilyen bűncselekmények hosszú idő alatt évülnek el.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.