galéria megtekintése

Eltűnt a rejtélyes trafikos kasszacég

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 21. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A Timing In Central Europe (TICE) Kft.-t a trafikrendszer meghirdetésével egy időben alapították, a vállalkozás tavaly százmillió forintos forgalmat ért el. A cég júniusban tulajdonost váltott, azóta viszont az ügyfélkezeléssel kapcsolatban komoly problémák merültek fel, mert a TICE gyakorlatilag elérhetetlenné vált.

Elérhetetlenné vált a trafikos ügyfelei és a sajtó számára a villámkarrierjét sajátos körülmények között megkezdő pénztárgép-forgalmazó, a TICE Kft. Az Onlinekassza.hu értesülése szerint a cég az ügyfelek leveleire nem válaszol, a cég honlapjai eltűntek az internetről. Olyan ügyfélről is tudni, aki immár június óta vár megrendelt pénztárgépére, ám azt azóta sem kapta meg, és szerződést sem tud bontani a céggel. Az ügyfelek egy része rendőrségi feljelentést fontolgat.

Főhet tehát a feje azoknak a nemzeti trafikosoknak, akik a céggel kötöttek szerződést. A forgalmazó esetleges eltűnése ugyanis nem csak a meghibásodott gépek üzemeltetőinek a baja. A pénztárgépek adóügyi ellenőrző egységének (AEE) szoftverét a forgalmazóval időről időre frissíttetniük kell az új adóügyi változásoknak megfelelően – ecsetelte a piacot jól ismerő forrásunk. A vonatkozó szabályok szerint a szervizjog kizárólag az adott forgalmazót illeti meg, annak esetleges csődje esetén ez a jog nem örökölhető.

A pénztárgépek szervizelése és szo  verfrissítése is gondot okoz a felhasználók számára
A pénztárgépek szervizelése és szoftverfrissítése is gondot okoz a felhasználók számára. A kép illusztráció. Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Az ügyfelek balsejtelmeit erősíti, hogy a TICE tulajdonosai részesedésüket idén júniusban – azzal egy időben, hogy az ügyfelek szerint elkezdődtek a problémák a vállalkozás körül – eladták egy fővárosi magánszemélynek, akinek a cégtár adatai szerint nem volt semmiféle céges múltja.

Igaz, a magyar pénztárgéppiac egyik legfiatalabb vállalkozásaként színre lépő TICE Kft. története eleve nem volt szokványos. A céget 2012 novemberében alapították Tiszaújvárosban. Bár székhelyét később Budapestre helyezték át, többségi tulajdonosa nyárig továbbra is egy tiszaújvárosi, 1993-as születésű hölgy maradt. A TICE, amely a nemzeti dohányboltokat célozta meg kínálatával, leginkább sajátos piacszerző kísérleteivel hívta fel magára a figyelmet.

Amint azt megírtuk, egyik viszonteladója azzal próbálta eladni a készülékeket, hogy a vevőknek azt állította: cége élvezi Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter politikai támogatását. Mint kiderült, ez az egyik viszonteladójuk önálló akciója volt, akivel az eset után szerződést bontottak.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány kasszát értékesített a TICE egy év alatt. Komoly ügyfélkört sejtet, hogy cégbírósági bejegyzések szerint a TICE Kft. tavaly kereken százmillió forintos árbevételt ért el. A céget ugyanakkor papíron 75 millió forintos kötelezettségállomány is terheli.

Nemzeti dohánybolt
Nemzeti dohánybolt
Földi Imre / Népszabadság

A trafikosok a TICE-től 390 ezer forint plusz áfáért vásárolhatták meg a pénztárgépet, ám további tízezer forintért be kell lépni a TICE Klubba is. Ennek havi díja nettó 7850 forint, amiből kétszer 2500 forint a NAV, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé az adattovábbítás távközlési díja volt. A TICE azt is kiköti, hogy az eredetileg 650 ezer forintos listaáron megvásárolható gépre adott kedvezményért cserébe a trafikos csak tőlük vásárolhat pénztárgépszalagot, s ha a garanciát ki akarja terjeszteni egyelőre öt évre, akkor csak az általuk kínált öngyújtókat forgalmazhatja.

Engedélyt kapott az Alt Cash is

Megadta a forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cash Kft. számára a NR440-es, továbbá az online átállás finisében a piacról sajátos körülmények között kitiltott Sam4s NR300-as típusú gépére is.

Mint arról beszámoltunk, korábban az MKEH – más típusú gépekre – két ízben is visszavonta az Alt Cash jogerős forgalmazási engedélyeit, ráadásul mindkét esetben az online kasszaátállítás hatósági határideje előtt, amikor a kiskereskedők éppen dömpingszerű vásárlásba kezdtek volna. Az MKEH a második akciójánál arra hivatkozott, hogy olyan szoftverhibát talált a cég gépén, amivel használója adót csalhatott volna. Mint kiderült, ezt csak úgy tudta az MKHE kimutatni, hogy felbontotta a cég kasszájának a házát és belülről manipulálta a kassza adóügyi ellenőrző egységét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.