galéria megtekintése

Nincs esély olcsó gázra

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A Népszabadság információi szerint Horváth Péter MVM-vezérigazgató lehet a központi közműmamut vezetője. Ahogy jelenleg áll a dolog, annyi bizton elmondható: márciusban nem várható olcsóbb állami gáz. Más kérdésekben teljes a homály az állami céggel kapcsolatban.

Több független forrásból származó információink szerint az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezetői tisztségének várományosa Horváth Péter, az MVM jelenlegi gázügyi vezérigazgatója. Az érintettet nem értük el, az MVM-től pedig válasz gyanánt azt a cáfolhatatlan tényt hallhattuk, hogy Horváth Péter jelenleg az MVM vezérigazgatója. A korábban a Molnál dolgozó, egykoron még a szolnoki Fidesz-szervezetet is vezető Horváth Péter a 2010-es kormányváltás után az ágazatot felügyelő szakhivatal elnöke lett. 2013-ban – állítólag egy kifejezetten rá szabott törvénymódosítás segítségével – onnan került az MVM élére, Baji Csaba elnök-vezérigazgató mellé. A Simicska Lajos köréhez köthető Baji Csaba mindeddig olyannyira megőrizte pozícióját, hogy 2011-ben még az elnöki posztot is átvette a cégnél vele együtt kezdő Faragó Csabától. A közgyűlések tanúsága szerint azonban az utóbbi években az állami tulajdonos egyikük prémiumkifizetéséhez sem járult hozzá. Az állam az elmúlt hónapokban épp az MVM-től vonta el a központi közműszolgáltató előkészítését az ott tapasztalt ellenállás miatt.

A Főgáz vezérlőjében. Az MFB-cégre építhet az állami közműmamut
A Főgáz vezérlőjében. Az MFB-cégre építhet az állami közműmamut
Bócsi Krisztián

Az egyelőre nem bejegyzett ENKSZ és a hozzá kötődő Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó (KAF) Zrt. jövőbeni státusa és tevékenysége továbbra sem tisztázott. Azt az ügyekre rálátó forrásaink kizártnak tartják, hogy az ENKSZ a kormánypolitikusok ígéreteihez híven márciustól olcsó gázzal örvendeztetné meg a lakosságot. Az ügy kormányzati irányításával megbízott Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár a Hír TV-ben az ármérséklés időpontjának megjelölése helyett úgy fogalmazott, a csökkentési tényezők feltárását követően beszámolnak a következő lépésekről döntő kormánynak és frakciónak. A nyilatkozatok szerint márciustól az MFB-tulajdonú Főgáz bázisán indulna az országos állami gázszolgáltatás. Az ENKSZ-t február 28-ig az MFB-nek kell megalapítania, ezután a Főgázt az ENKSZ alá rendelhetik. A Főgáz a jelenlegi szolgáltatókhoz hasonló egyetemes státust kaphat az ország egész területére. Úgy tudjuk, nincs informatikai akadálya annak, hogy a cég akár országos áram- vagy távhőszolgáltatásba is belevágjon, legkorábban 2016-ban.

 

Mind Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azt ígérte: a márciusban induló állami közműszolgáltató olcsó lesz. Hogy egy ilyen cég már márciusban olcsóbb gázzal rukkolna elő, szakértők elképzelhetetlennek tartják. Ehhez a jelenleg futó szerződések helyett újakat kellene kötni. A kormánypolitikusok említették a takarékos működésből és a méretgazdaságosságból adódó megtakarításokat is, de ezek eléréséhez is kell másfél-két év. Az alacsonyabb árat továbbra is a cég nonprofit működésével magyarázzák, noha a kabinet rendeletet módosított. A „nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntartható módon” való működés helyett „piaci alapú” tevékenységet írtak elő.

Forrásaink nem tartották kizártnak, hogy az offshore hátterű, mások mellett Orbán Viktor kormányfő bizalmasát, Garancsi Istvánt is a tulajdonosai között tudó MET-hez hasonlóan a kormány – akár áttételesen – kivételes hozzáférést biztosít az olcsónak mondott nyugati gázforrásokhoz az ENKSZ-nek. Az így esetlegesen elérhető alacsonyabb ár érvényesítéséhez szintén szükséges átfutási idő. E gondolatkísérleteket fékezi, hogy a magyar–szlovák gázvezeték a január 1-jére ígért indulás ellenére tisztázatlan okokból máig nem üzemel. A gázárt illetően sok függ Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő heti tárgyalásaitól is, de ez is legkorábban jövő év elején éreztetheti hatását. Az új központi közműszolgáltatóval kapcsolatos kormányzati bizonytalanságokat jelzi, hogy a korábbi ígéretektől eltérően az ENKSZ és a hozzá kapcsolódó KAF megalapításához szükséges 18 milliárdot nem az MFB, hanem a központi költségvetés biztosította.

Kérdés, hogy ezekkel a hosszú távú és kevéssé piacbarát megoldásokkal mennyivel lehet olcsóbb gázt biztosítani egy új állami közműcég számára. A tapasztalatok alapján tízszázalékos árkedvezményért a lakosság nagyobb része még nem váltana. Visszatérően felmerül az is, hogy a meglévő energiaszolgáltatók lakossági ügyfeleiket egyszerűen átadnák az államnak, mert – elsősorban az állami szabályozók miatt – e kör ellátása évek óta veszteséget okoz nekik. Ez alól a Tigáz képezhet kivételt, olasz tulajdonosa ragaszkodni látszik a meglévő ügyfelekhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.