galéria megtekintése

Ne ütközzön astrás autóval

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 28. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Törvénymódosítással rendezné az Astra biztosítóval szerződött autósok helyzetét a kormány, jelenleg ugyanis exlex állapot van érvényben. A módosítás szerint, aki az Astránál kötött kötelező biztosítást, válthat biztosítót is. Kérdés azonban, hányan vállalják a magasabb díjat puszta tisztességből.

A csődbe ment Astra biztosító ügyfelei és károsultjai számára fontos jogszabály-módosítást terjesztett a parlament elé két kormánypárti országgyűlési képviselő. Bánki Erik és Cseresnyés Péter javaslata szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) esetében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), pontosabban a szervezet által kezelt kártalanítási számla állna helyt az astrás ügyfelek által okozott balesetek után mindaddig, amíg el nem rendelik az Astra felszámolását.

Karambol az M7-es autópályán
Karambol az M7-es autópályán
Mihádák Zoltán / MTI

A román Astra nem leányvállalattal, hanem fióktelep révén, úgynevezett határon átnyúló szolgáltatás keretében van jelen Magyarországon. A kgfb-s károk esetében ez azt jelenti, hogy a károsultakat kettős garanciarendszer védi, a román előírások alapján az ottani biztosítási garanciaalap, míg a magyar jogszabályok szerint a Mabisz kártalanítási alapja is helytáll az Astra helyett, ám mindkettő csak akkor, ha már elrendelték a biztosító felszámolását. Az Astra engedélyét még augusztus végén vonta vissza a román felügyelet (ASF), amely egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását, ám a társaság fizetésképtelenségét azóta sem mondta ki a bíróság, és ez a folyamat akár még hónapokat is igénybe vehet.

 

A felszámolás elindulásáig az Astrának kellene kezelnie az ügyfelei által okozott károkat, a biztosító azonban az ASF utasítása alapján már nem fogad be kárigényeket. Ezt az exlex állapotot oldaná fel a most benyújtott javaslat, amely szerint az átmeneti időben a kártalanítási számla, illetve annak kezelője, a Mabisz jár el a károsultak érdekében. Az így kifizetett kártalanítások összegét pedig a Mabisz követelheti az Astrától vagy a román garanciaalaptól. (A kártalanítási számla mellett a Mabisz kezeli a kártalanítási alapot is: a kettő között az a különbség, hogy előbbi jellemzően akkor fizet, ha a károkozó személye nem ismert, vagy ismert, de nincs kgfb-je, míg az utóbbi a felszámolás alatt álló biztosítók helyett teljesít.)

Mindez praktikusan azt jelenti, hogy az astrások által okozott károk esetében a károsultaknak célszerű lesz mindjárt a Mabiszhoz fordulniuk, hiszen így igényeiket idehaza, magyar nyelven, a magyar jogszabályok alapján tudják intézni. Az augusztus 17. után keletkezett károkat szeptember közepe óta amúgy is már a Mabiszhoz kellett bejelenteni, a szervezet intézi ezen ügyek kezelését, például a kárfelmérést.

A beterjesztett módosító javaslat az Astra által kezelt kgfb-s szerződések sorsát is hasonlóan ügyfélbarát módon rendezné. Az elképzelés szerint, ha valaki olyan biztosító ügyfele, amelynek visszavonták az engedélyét, akkor erre hivatkozva bármikor új szerződést köthet másik szolgáltatóval, s onnantól a korábbi kgfb-s megállapodása automatikusan megszűnik, erről az új biztosító értesíti a kötvénynyilvántartón keresztül az addigi szolgáltatót, az ügyfélnek ezzel már nincs is dolga.

Kérdés, miért kötnének át másik biztosítóhoz az astrások, miközben a kgfb-szerződésük a biztosítási évfordulóig most is ugyanúgy érvényes. Aki most átszerződik, a jelenleginél szinte biztosan csak drágábban tud biztosítást kötni, s valószínűleg az Astrának már befizetett, így visszajáró biztosítási díjra is keresztet vethet. (Azt egyébként a román garancialaptól lehet visszakövetelni.) Ezzel szemben kellemetlensége inkább csak annak lehet, akinek egy astrás töri össze az autóját: az ügyintézés most mindenképp komplikáltabb, mint normál esetben, és a szervizek sem szeretik elvállalni az olyan ügyet, amelyben egy csődbe ment biztosítónak kellene állnia a számlát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.