galéria megtekintése

Újra kitört az emelési láz, Matolcsy kétszer annyi pénzt fog keresni

11 komment

NOL

Aligha meglepő, hogy a Fidesz újra beterjeszti az Alkotmánybíróság által elmeszelt jegybanktörvény-módosítási javaslatát, így az MNB-vezetők béremelését végre lehetne hajtani.

A Fidesz-frakció átdolgozza és újra beterjeszti a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot – közölte a Világgazdasággal Bánki Erik, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Bajosnak látszik, hogy az MNB-alapítványok adatainak kiadásával kapcsolatban próbálkozna a kormánypárt, azzal kapcsolatban ugyanis az Alkotmánybíróság kimondta, alaptörvény-ellenes az adatok visszamenőleges hatályú titkosítása.

 

Az átdolgozás alighanem azt jelentheti, hogy míg a törvénymódosító javaslatból az alapítványok ügye teljesen kikerül, addig az MNB-vezetők fizetésének, illetve a jegybanki tisztségviselők – a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjai – tiszteletdíjának az emelése változatlan formában benne marad. Ez utóbbiban ugyanis az AB nem talált kivetnivalót, igaz a történtek miatt ez sem emelkedhetett törvényerőre.

A nagy emelési láz alighanem arra vezethető vissza, hogy Matolcsynál kevesebbet jelenleg az EU további huszonhét jegybankelnöke közül csak négy keres, és még 5 milliós fizetésével is csak a középmezőnybe kerülne. Arról nincs kimutatás, hogyan viszonyul az MNB felügyelőbizottsági tagjainak díjazása uniós társaikéhoz.

Ám még ha kiderülne is, hogy a magyar jegybankot ellenőrzők is a legrosszabbul honoráltak között vannak, akkor sem elegáns pont megháromszorozni, négyszerezni tiszteletdíjaikat, amikor javában vizsgálják a közvéleményt irritáló jegybanki költekezést, az ingatlan- és műkincsvásárlásokat, valamint az alapítványok 280 milliárd forintos vagyonjuttatását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.