galéria megtekintése

Hatalmas mínuszokkal riogat a Quaestor

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Lassan elkészülnek az utolsó beszámolók is a Quaestor-csoport tagjainak 2014-es teljesítményéről, a minap a felszámolás alatt álló Értékpapír Zrt. tette közzé számait.

Amelyek nem okoznak túl nagy meglepetést, mégis kissé sokkoló, hogy mindösszesen 153 milliárd forint értékű ügyfélkövetelést írt le benne a cég. Vagyis ennyivel nem tud elszámolni, ezt a tételt lehet követelni az anyavállalatokon – vagy ki tudja, kin.

Azt kell eldönteni, hogy 32 ezer ügyfél átverése nemzetgazdasági szintű ügy vagy sem
Azt kell eldönteni, hogy 32 ezer ügyfél átverése nemzetgazdasági szintű ügy vagy sem
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ez a követelés ráadásul nem is biztos, hogy csak a Quaestor-kártalanítást végeredményben finanszírozó Beva-tagokat (bankokat, brókercégeket, befektetési alapkezelőket) érinti, vagy tízezer magánszemély ügyfél is jobb, ha felkészül a hosszan tartó pereskedésre. A kötvényesek kártalanításáról szóló törvényt ugyanis az OTP és több Buda-Cash-ügyfél is megtámadta az Alkotmánybíróságon, s ameddig ebben a bírák nem hoznak döntést, a kifizetés is csak korlátozottan mehet végbe.

 

Vagyis a szabályozásban korában is szereplő, senki által nem vitatott, Buda-Cash- és egyéb ügyfeleknek is járó hatmillió forintig járó kártalanítást megkapják a Quaestor-kötvényesek, az a fölötti, 30 millióig terjedő részt azonban egyelőre nem. Csak akkor, ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a két beadványt.

Egyelőre megtippelhetetlen, hogy dönt a testület. Nagyjából azt kell eldönteni, hogy 32 ezer ügyfél átverése nemzetgazdasági szintű ügy vagy sem. Ha igen, akkor lehet extra és személyre szabott rendelkezést hozni az ő kártalanításukra, ha nem, akkor nekik sem jár több hatmilliónál. A beadványokban a törvény megsemmisítését kérik, vagyis arról nincs szó, hogy ácsingóznának a 30 milliós kártalanításra.

Az ügyet valószínűleg az Alkotmánybíróság döntése sem teszi teljesen tisztává. A kötvények mellett ugyanis az ügyfelek értékpapírokat – részvényeket és állampapírt – is tartottak a Quaestornál, amely vagyonelemek nem érintettek a mostani kártalanításban. Az külön sztori lesz, ki hogyan és mit kap vissza onnan.

A brókerrendszeren kívül nyilvántartott idegen értékpapírok összértéke 1,75 milliárd forint, emellett az ügyfeleket megillető pénzeszközök 2,2 milliárd forintot tesznek ki. A brókercég tulajdonában 390 millió forint értékű részvény, 2,3 milliárd forint értékű államkötvény és 1,27 milliárd forint diszkontkincstárjegy van. Emellett nem igazán vehető komoly értéknek a csoport kibocsátotta kötvény vagy a leányvállalatokkal szembeni követelés. A brókercégnek komoly ingatlan vagyona nincs.

Összességében tehát bajosan lehet a társaságtól bármit is követelni, vagyis ha az ügyfelek pereskedni is hajlandók, akkor az egész csoport felszámolásával van csak esélyük a követelésük töredékének visszaszerzésére – úgy tíz év távlatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.