galéria megtekintése

Milliárdok forognak kockán

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A nyilvánosság kerülése és a szaporodó végrehajtások jellemezték Matyi Dezső cégeit az utóbbi időben. Most akár tiltott fedezetelvonás miatt is perbe foghatják, amiért egy tőle hivatalosan független cégbe vitte át a budapesti üzleteit, miközben sajátja csak halmozza a tartozásokat.

Bíróság elé citálhatják Matyi Dezsőt, mert az Alexandra üzlethálózat budapesti részlegeinek forgalmát nagy titokban egy új társaságba vitte át. Mint megírtuk: a budapesti boltokat ma már a Rainbow Üzletlánc Kft. viszi, a korábbi üzemeltető, a 2012-ig tízmilliárdos adósságot felhalmozó Pécsi Direkt Kft. „kiszállt” a bizniszből. Az új üzemeltetőhöz Matyi Dezsőnek hivatalosan nincs köze, az felesége és két, előző házasságából származó lányának tulajdona.

Könyvgúla az Andrássy úti palotában. A tízmilliárdos adósságból négy jár a kiadóknak
Könyvgúla az Andrássy úti palotában. A tízmilliárdos adósságból négy jár a kiadóknak
M. Schmidt János

A váltással bajba kerülhetnek a hitelezők – kérdés, közülük kik. A Pécsi Direkt Kft.-nek ugyanis a fővárosi hálózat kiszervezésével megszűnt az egyik fő bevételi forrása, így vajmi kevés az esély a hitelezők kifizetésére. A kiskereskedelem mellett a beszerzést, vagyis a nagykereskedelmet is átadta a Pécsi Direkt, utóbbit a Könyvbazár Kft.-nek. Januárban írtak új szerződést a kiadókkal –tudta meg lapunk iparági forrásokból. Az új megállapodásban a társaság a Pécsi Direkt által felhalmozott tartozásokat is átvállalta, ami önmagában is kérdések sorát veti fel. A ki nem fizetett számlákat ütemesen, néhány év alatt tervezi visszafizetni a Könyvbazár. Matyi Dezső minden vele kapcsolatban álló kiadóval megkötötte ezt a megállapodást, erről a távirati irodának be is számolt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Zentai Péter László igazgató szerint az elnökség előtt Matyi Dezső kötelezettséget vállalt arra, hogy a tartozást a Könyvbazár Kft. fogja törleszteni. Az igazgató hozzátette, hogy erről az MKKE minden tagja levelet kapott, és tudomása szerint a tárgyalások is megkezdődtek, hogy pontosan kik és miről tárgyalnak, azt nem részletezte.

 

A mérlegadatok szerint a több mint tízmilliárd forint adósságból nagyjából négymilliárd az, amire a kiadók és terjesztők várnak, talán nem hiába – bár több cég már behajthatatlan veszteségként számolta el a vevői tartozásokat. A kiadók türelme azzal magyarázható, hogy számukra nagyon sokat ér, ha egy ilyen hatalmas könyvkereskedő vállalat működik, hiszen ezzel a piacuk is megmarad. A könyvpiacon evidenciaként kezelik, hogy ha Matyi Dezső birodalma bedől, akkor az több kiadó és kisebb terjesztő cég lényegében azonnali csődjét hozza magával.

A Pécsi Direkt azonban nem csak a szállítóknak tartozik. Banki és egyéb adósságai is vannak. Nagy kérdés, hogy azt a több mint hárommilliárd forintot, ami hosszú távú hiteltartozás, hogyan fizeti majd meg a társaság, ha mind a kiskereskedelmi, mind a beszerzési tevékenységét más cég végzi már helyette.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az ilyen típusú ügyleteknél felmerülhet a tiltott fedezetelvonás, de akár a csődbűntett gyanúja is. Ha az üzletember a bankokkal és minden más hitelezőjével is megállapodott, akkor persze erről nincs szó. Tiltott fedezetelvonásról akkor beszélünk, ha a társaságból vagyonelemeket mentenek ki abból a célból, hogy ezeket ne tudják elvinni a hitelezők. Vagyonelem azonban nemcsak az ingatlan vagy készpénz lehet, hanem a piaci pozíció maga, vagy a brand is. Márpedig ezek átadása, a cég bevételszerző képességének elveszítése is értékvesztés lehet, ezeket a jogokat ugyanis független piaci szereplőnek valószínűleg nem adták volna át.

A szétválást persze magyarázni lehet a vagyon megosztására irányuló törekvésekkel is, amit indokolhatnak magánéleti változások – ez esetben bizonyos, hogy minden tartozás visszafizetésére van terv. Matyi Dezső az idén tavasszal a Rainbow Üzletlánc mellett több cégből is teljesen kiszállt, legfeljebb az ügyvezetői tisztségét tartotta meg. (Lásd keretes anyagunkat.) Helyette mindenütt felesége és két lánya vette át a cégek tulajdonlását, esetenként vezetését is –a vagyoni kérdések rendezésénél ez nem teljesen szokatlan megoldás, de jogi értelemben mindenesetre gyanús lehet a lépés. S nem ez az első.

Kivonulót fújt
Kivonulót fújt
Reviczky Zsolt

A cégbirodalom tagjai közül több ugyanis nem nyújtotta be beszámolóját az elmúlt évi teljesítményéről. Elvileg május 31-ig kellett volna leadni a mérlegeket a cégbíróságra, a korábbi években rendre eleget is tettek a cégtörvény előírásainak. Az idén azonban sem a Pécsi Direkt, sem az Alexandra Könyvesház, sem a Matias cégek nem tüsténkedtek. Ötven társaságról van szó, amelyeknél nem lehet tudni, mi történt a gazdálkodásukban 2013 januárja óta – sem a bevételeik, sem az adósságállományuk, sem az eredményük nem ismert.

Annyi tudható, hogy egyre több végrehajtási eljárás folyik ellenük. A rendelkezésre álló adatok szerint a szállítói tartozásokat igyekeznek a hitelezők bírósági végrehajtás útján beszedni, a Céginfo.hu szerint több cégben is lefoglalták már Matyi Dezső üzletrészét. A korábbi beszámolókból az is kiderül: több társaság, így az Alexandra Könyvesház is jelentős köztartozással is rendelkezik. A listán iparűzési adó, szja, bérjárulék és szociális hozzájárulási adó is szerepel. Ezek a csúszások korábban sem voltak ismeretlenek a Matyi-cégek számára, az utóbbi hónapokban azonban jelentősen elszaporodtak.

A legrosszabb a helyzet a hálózatot eddig irányító Pécsi Direkt Kft. esetében. Újabb és újabb végrehajtások és folyamatos létszámcsökkentés adja a cégben végbemenő változások hosszú listáját: majd ötszáz fővel kevesebb alkalmazottról, három adóhatósági és öt bírósági végrehajtási eljárásról tanúskodik a cégbírósági dokumentáció. Ezek alapján úgy tűnhet, a Pécsi Direktet elengedték a tulajdonosai.

Matyi Dezsőt kerestük. Sem korábban, sem most nem nyilatkozott lapunknak a cégeiről, illetve a társaságokban végbement változásokról.

Több mint egytucatnyi cégből vonult ki a pécsi milliárdos

Összesen 15 vállalkozásából vonult ki Matyi Dezső, szinte mindegyikből 2014. március 13-án – egy-két társaságot már tavaly év végén otthagyott. Ezek általában nem zavarnak sok vizet: van köztük olyan, amelyik az utóbbi években nem mutatott ki árbevételt, de a jobban menők is legfeljebb néhány tíz-, esetleg százmillió forint forgalmat értek el. Egy kivétel volt.

Az elhagyott cégek között van az Alexandra kiadóvállalata, az Alexandra Könyvesház K is. Ez messze a legnagyobb bevételt hozó társaság a csoportból, árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot 2012-ben. A cégvezetésből Matyi Dezső már tavaly szeptemberben visszavonult, március 13-tól pedig a tulajdonosok között sem szerepel. A tagok között, csakúgy, mint a többi elhagyott cég esetében, a felesége és a két lánya van feltüntetve. A könyvguru az Európa Könyvkiadóból is kiszállt, ott a szavazatok majd 80 százalékát birtokolja a három hölgy – mellettük más magánszemélyek vannak még a kiadóban.

A Könyvbazár Kft.-ben Matyi Dezső maradt az ügyvezető, a közvetlen tulajdonosi körből pedig tavaly ősszel távozott. Akkor a Pécsi Direkt lett az egyedül is minősített többséggel bíró tag a cégben, ám az idén februárban Matyi Dezső felesége – aki korábban is bírt érdekeltséggel a cégben – és a Matias Borászat K . is képbe került. Utóbbi ráadásul minősített többségi tulajdont kapott. Alig egy hónappal ezután egy végrehajtási eljárásban lefoglalták a Pécsi Direkt vagyoni részesedését a Könyvbazár Kft.-ben, ami így már csak egy kisebbségi tulajdonrész volt.

Említésre méltó még az elhagyott vállalkozások közül a Matias Hotel, amely a Matyi család borászati ágához tartozik, valamint a Panemex Kft., amely majd 100 millió forint bevételével a nagyobbak közt van.

A cégek listája:

Rainbow Üzletlánc Kft.
Panamex Kft.
Kultúr Híd Kft.
Alexandra Könyvesház Kft.
Book-Food Kft.
Cartaphilus Kft.
Lexa.hu Kft.
Noran Könyvesház Kft.
Papírmalom Ingatlanhasznosító K . Sorvezető Kft.
Szóbarlang Kft.
Új Hordó Kft.
Matias Hotel Kft.
Matias Wine World Kft.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.