galéria megtekintése

Vehetnek még egy mély levegőt a devizahitelesek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A legtöbb devizahiteles már megkapta az elszámolást a bankjától, az abban szereplő információk fényében kell elgondolkodnia a folytatásról. Érdemes lehet kiváltani a hitelt, hiszen a piaci ajánlatok nagyon kedvezők, s egy füst alatt az életbiztosítással egybekötött hitelektől is meg lehet szabadulni.

A banktól kapott elszámolás áttanulmányozását követően minden devizahitelesnek érdemes mély levegőt vennie, majd elgondolkodnia a folytatáson. Aki keveselli a fennmaradó hitelét csökkentő összeget, 30 napon belül panasszal élhet. Jó tudni, hogy a „többre számítottam” érvelés nem vitaalap.

Pontosan ki kell mutatni, hol hibás vagy hiányos a bank számítása, s ezzel szemben hogyan kellett volna megállapítani a tisztességtelenül felszámolt kamatot, a visszatérítendő összeget, illetve az ebből kalkulált kisebb törlesztőt.

Ez elég munkás dolog, ráadásul az ügyfelek nincsenek birtokában a szükséges információknak ahhoz, hogy a számítást maguk elvégezzék. Sok értelme nincs arra építeni, hogy egy benyújtott általános panasszal meg lehet sokszorozni a visszatérítendő összeget. De erre nincs is komoly szükség. Az MNB nagyítóval vizsgálja az összes bankot és hitelintézetet.

 

Ha valaki szeretné kiváltani, más bankhoz vinni a hitelét, akkor panaszának elbírálását nem szabad megvárnia ezzel. A váltásra az elszámolólevél kézhezvételétől 60 napig van lehetőség, az egész mizériát pedig nagyjából október végéig kell lezárni – új hitelestül, végtörlesztésestül.

Csütörtöki tüntetés. Nemcsak a devizahiteleknek, a forintosításnak is lehetnek áldozatai
Csütörtöki tüntetés. Nemcsak a devizahiteleknek, a forintosításnak is lehetnek áldozatai
Földi Imre / Népszabadság

Első körben felmérik, hitelképes-e az ügyfél vagy sem. Az elszámolólevél adatai és a havi jövedelem alapján a megcélzott új bank meg tudja állapítani, hogy ad-e hitelt vagy sem. Ezt követően a régi hitelintézetnél kérni kell a végtörlesztést. Az életbiztosítással egybekötött, úgynevezett kombinált hitelek esetében a termékhez kapcsolódó biztosítást is meg kell szüntetni, vagy le kell azt választani a hitelről. Mivel e hiteleknél a banknak fizetett törlesztő csak a kamatot apasztotta, a tőkét a biztosítás díja adta, egy új hitelnél az egészet újra el kell kezdeni törleszteni, lényegében nulláról –az árfolyamváltozás miatt az új induló összeg magasabb lesz, mint amit annak idején az ügyfél felvett.

Variációk egy témára

A biztosítást fenn is lehet tartani, ez esetben a hiteltől teljesen független befektetése lesz az ügyfélnek. De meg is lehet szüntetni, így a befizetett összeg egy részét azonnal megkaphatja az ügyfél. A befektetési egységhez kötött biztosítások idő előtti megszüntetése azzal jár, hogy a befizetett összegnek csak egy része jön vissza. Minél régebbi a biztosítás, annál nagyobb része, az első években szinte semmi.

Ez nagyon rosszul hangzik elsőre, de egy gyors számítás után kiderülhet, hogy milliókat is meg lehet spórolni:

az egész konstrukció ugyanis egy elfogadható kamatú hitelből és egy nagyon drága díjú biztosításból áll, amelyet le lehet cserélni egyetlen nagyon jó kamatú hitelre. A biztosítás felmondása miatt az ügyfél bukik akár több százezer forintot is, ám havi szinten az akár tízezer forinttal kisebb törlesztő révén a ténylegesen befizetett összeg milliókkal lehet kevesebb.

Ha a kombinált hitel pár éven belül lejár, nem biztos, hogy megéri bolygatni, de ha hátravan még 15-20 év, akkor a szerződésbontás lehet a jobb megoldás – ezt egyénileg kell kiszámolni. A kombinált hiteleknél külön kockázatot jelent, hogy a biztosítási rész a futamidő végére elég lesz-e. Ha túl alacsonyak voltak a hozamok az évek alatt, akkor lehet, hogy a fennálló tőketartozás nagyobb lesz, mint a biztosítás révén összejött pénz, így az ügyfélnek még fizetnie kell. Miután a hitelt felmondta az ügyfél a régi bankjában, akkor kell igényelni az újat. Ezután mindent az új bank fog intézni.

Gátmetszés

Az árfolyamgátas ügyfeleknél a bankváltás és hitelváltás együtt jár az árfolyamgát megszűnésével is. Itt is mérlegelni kell, hiszen ez azt jelenti, hogy a törlesztő akár magasabb is lehet a sokkal jobb kamatfeltételek mellett is – a gyűjtőszámlán lévő összeg befolyik a hitelbe.

Mivel az árfolyamgát csak öt évre szól, s már támogatás sem jár utána, csak kevesek számára lehet fontos a gyűjtőszámla további megtartása.

Ez például akkor fordulhat elő, ha a hiteles valamilyen kinevezésre, munkahelyváltásra számít, s automatikusan magasabb jövedelem mellett már könnyebben kigazdálkodhatja a magasabb törlesztőt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.