galéria megtekintése

Még nem büntettek uberest

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Nagy erőkkel ellenőrzi a személyszállítókat szinte minden illetékes hatóság, több tucat ellenőr járja az utcákat és figyeli az autókat. Ennek ellenére úgy tűnik, még nem bírságoltak meg uberes sofőrt.

Hogy pontosan hány Uber-sofőrt ellenőrzött az utóbbi szűk két hétben a Budapesti Közlekedési Központ, azt továbbra sem tudni, ám a díj ellenében személyt szállító kocsik, így az Uber autóinak vezetőire is kiterjesztette az ellenőrzési tevékenységét – erősítette meg lapunknak a BKK.

A taxisrendelet augusztus 7-i hatálybalépése óta összesen 289 ellenőrzést végeztek a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai – írta a fővárosi taxifelügyelet szerepét is ellátó BKK lapunk kérdésére. – 118 esetben intézkedtek kollégáink, a legtöbb esetben érvényes taxiállomás-használati megállapodás nélkül szolgáltattak az ellenőrzöttek – tette hozzá a BKK.

Az ellenőrök a nap 24 órájában, próbautazásokkal és álló ellenőrzésekkel vizsgálják, hogy a személyszállító és taxiszolgáltatók a rendelet előírásait betartják-e, és ha szükséges, jogsértés esetén javaslatot tesznek a tevékenységi engedélyek visszavonására.

 

Az ellenőrzésekben általánosságban több hatóságtól összesen 60 fő vesz részt. A BKK külön kitért arra, hogy amennyiben egy társaság, így például az Uber a tevékenységét diszpécserszolgálati tevékenységként definiálja, úgy személyszállító szolgáltatását kizárólag a taxisrendelet rendelkezései szerint és csak személytaxi-szolgáltatóként teljesítheti. Ez esetben mind a járműnek, mind a gépkocsivezetőnek a személytaxira vonatkozó feltételeket kell teljesítenie: a gépkocsivezetőnek tevékenységi engedélyre van szüksége a szolgáltatás nyújtásához, sárgának kell lennie a kocsinak, és a fővárosban érvényes hatósági áron kell fuvaroznia.

Az ellenőrök is használják
Az ellenőrök is használják
Szabó Miklós / Népszabadság

E feltételeknek egyetlen Uber sem felel meg, ezért is közérdeklődésre számot tartó kérdés, hogy hány sofőr bukott már meg az ellenőrzéseken. – Az Uber-gépkocsivezetők nem tartották be a fent részletezett jogszabályi rendelkezéseket. Az ilyen ellenőrzések után és hiányosságok megállapítását követően a BKK bejelentést tett az illetékes hatóságok, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A hatósági eljárás lefolytatására kizárólag az NKH jogosult, az engedély nélküli személyszállítási tevékenység miatt

600 ezer forint bírságot szabhat ki, és kitilthatja a járművet a forgalomból.

A közlekedési hatóság a NAV munkatársainak közreműködésével az elmúlt 10 napban például a fővárosban, Baranya megyében Pécsett és környékén, Nyíregyházán, valamint Debrecenben ellenőrizte a szolgáltatókat.

A taxisellenőrzések száma a három nagyvárosban és Budapesten megközelíti a százat. Leginkább a dokumentumok használatával kapcsolatos problémára derült fény, de bírság kiszabására nem került sor – erről a Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatta lapunkat. A nemzeti ünnepet megelőző két napban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal munkatársai és a NAV ellenőrei Hegyeshalomnál több mint húsz kocsit ellenőriztek, két esetben indult eljárás engedély nélküli személyszállítás miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.