galéria megtekintése

Matolcsyék lassan fenhetik az ollót

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A jegybank monetáris tanácsa januári kamatdöntő ülésén sem nyúlt a 2,10 százalékon álló alapkamathoz. Elemzők szerint nem lesz ez mindig így: év közben ugyanis lehetőség nyílik a ráta mérséklésére, és – Matolcsy Györgyöt ismerve – az MNB élni is fog vele.

Tavaly júliusban jelentette be a jegybank vezetése, hogy két év után leállítja kamatcsökkentési ciklusát, és 2015 végéig szinten tartja a rátát. Amennyiben időközben a feltételek javulnak, Matolcsy György a ciklus újraindítását sem zárta ki kategorikusan. A jegybank azonban az ülésről kiadott rövid közleményében továbbra is óvatosságra int. Noha álláspontja szerint az inflációs folyamatok rendben vannak, a gazdaság növekszik, ennek ellenére nem utalnak semmivel sem arra, hogy átértékelnék a véleményüket.

A „laza monetáris kondíciók tartós fenntartása” mellett törnek lándzsát, azaz a gazdaság élénkítését, a versenyszféra beruházási hajlandóságának erősítését nem az alapkamat csökkentése révén olcsóbbá váló banki hitelekkel akarják támogatni, hanem a saját növekedési hitelprogramjuk kiterjesztésével. A nagyvállalatok jegybanki forrásokból történő kedvezményes hitelezésének GDP-növelő, unortodox hatásait szakértők véleménye szerint eleve erősen túlértékeli a jegybank. Vagy egyszerűen átsiklik a kockázatokon.

A jegybank épületének homlokzata
A jegybank épületének homlokzata
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Elemzők szerint a körülmények a jegybank kezére játszanak, bár a következő pár hónapban inkább még a kivárás jellemezheti a monetáris tanács hozzáállását. Szántó András, az Equilor lakossági üzletágvezetője szerint a svájci frank árfolyamának szabadon engedését követő sokk múlóban van, ettől eltekintve nyugodt év elé nézünk. Úgy véli, az év végére akár 1,6-1,9 százalékra süllyedhet a magyar kamat. Az MNB számára az infláció kézben tartása az idei évben sem jelent túlzott kihívást, a pénzromlás 0,9 százalékos lehet az év egészében. A rezsicsökkentés hatásai kiesnek az árindexből, belép viszont a helyére az olajár, amely tartósan alacsony marad az idén, igaz, december tájékán már felfelé ívelő ágban lesz, hordónkénti 60-70 dolláron jegyzik majd.

A forint mostani árfolyamán nem látszik ugyan, de a fizetőeszközünkre nehezedő nyomás egyre kisebb lesz, a devizahitelek forintosításának köszönhetően az árfolyamkockázat jelentősen mérséklődik. Ezzel egy időben az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazító programja keretében havi 60 milliárd euró értékben vásárol államkötvényeket. A piacra öntött friss likviditás egyben az euró gyengüléséhez vezet, ez is közrejátszik abban, hogy a forint az év végére 310-es szintig erősödhet az euróval szemben.

Háda Bálint más irányú mozgásokat lát mind a forintnál, mind a kamatnál. A Quaestor vezető elemzője szerint 2015 egyértelmű nyertese a dollár lesz, a zöldhasú pár hónapon belül már tesztelheti a 300 forintos szintet. Az EKB kötvényvásárlási programja is erősíti a dollárt és a menedék valutákat, köztük is a svájci frankot. A forint – technikai alapon – a 340-es euró irányába halad, s ha a 317-es szintet maga mögött hagyja, nehéz lesz megállítani. Gyengülése a devizahitelesek számára már nem okoz különösebb gondot, legfeljebb az államadósság devizában jegyzett 35-37 százaléknyi része utáni fizetési kötelezettséget növeli. Az adósság gyors ütemű leépítése ábránd marad, 76 százalékos GDP-arányos szint alá a következő két évben sem tudunk menni.

Ezzel Szántó András is egyetért. Ám amíg ő az idei hazai növekedést 2,7 százalékosra becsüli, addig Háda két százalékot tart most reálisnak. A növekedés kockázatait mindketten hasonlóan látják: az alacsony működőtőke-beáramlás, a külföldi beruházók számára még mindig követhetetlen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, az ukrán–orosz válság elmélyülése és a veszteséges bankszektor a leghangsúlyosabb visszatartó tényező.

Szántó szerint az államadósságon kívül a többi makroadatba nehezen lehetne hitelminősítői szemmel belekötni, ezért úgy jósolja, egy minimális javulás esetén visszatérhetünk a bóvliból a befektetésre már ajánlott kategóriába. Háda szerint mindez legfeljebb ahhoz lesz elég, hogy a mostani stabil helyett pozitív kilátást fűzzenek osztályzatukhoz, azaz megágyazzanak egy későbbi felminősítésnek.

Az MNB szükségtelenül korlátozta a sajtószabadságot

Az Alkotmánybíróság (AB) alaptörvény-ellenesnek találta, és megsemmisítette kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) döntését. Az FKMB helybenhagyta az MNB egy korábbi határozatát, amelyben hárommillió forint bírsággal sújtotta a Napi.hu hírportált egy a Mollal összefüggő információ közlése miatt. A 2013. október 16-án Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet címmel megjelent cikk szerint a norvég állami olajalap mérlegelheti 1,6 százalékos Mol-részesedésének eladását a magyar olajtársaság vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú miatt. A Mol-részvények aznap nagy forgalomban hatszázalékos árfolyamesést szenvedtek el.

Az MNB november 15-i határozata azt állapította meg, hogy a félrevezető információ közléséhez a Napi.hu gondatlan magatartása vezetett, a szóban forgó cikk közzétételével a portál megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. A jegybank szerint bár a cikkben foglalt tényállítások önmagukban valósak, ezeknek az információknak az ismertetése során a cikk túlnyomó részben a Mol részvénypiacára nézve leginkább szélsőséges forgatókönyv, a Mol-részvények olajalapból való kizárásának lehetőségét vizsgálta.

A portál az MNB döntését bíróságon támadta meg, ám az FKMB elutasította a portál keresetét. Ezt támadták meg az Alkotmánybíróságon. Az AB szerint a közügyekkel kapcsolatos tények, információk közlésének fokozott védelme kiváltképp vonatkozik a sajtó működésére, mivel a sajtónak alkotmányos küldetése, hogy a közügyek alakulására befolyással lévő történéseket, körülményeket, összefüggéseket feltárja és a nyilvánosság tudomására hozza. A média szabad tájékoztató tevékenysége a modern demokratikus nyilvánosság legfontosabb alkotóeleme, ezért központi jelentősége van annak, hogy a sajtó bizonytalanság, megalkuvás és félelem nélkül láthassa el ezt a feladatát. A piacbefolyásolást ez esetben megszorítóan kell értelmezni, úgy, hogy az ne tartsa vissza a sajtót az egyébként valós információk nyilvánosságra hozásától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.