galéria megtekintése

Már a jogállam a tét a Zsolnay-háborúban

6 komment

Á. A.

Minden Zsolnay-tartozást hajlandó kifizetni a Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa. Erre körülbelül 600 millió forintot fordított az elmúlt másfél hónap alatt – mondta az üzletember szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adósságrendezés részeként a szír-svájci származású üzletember magánvagyonából kifizette azt a 91 millió forint helyiadó-tartozást is – e követelés jogosságát a cég vezetői egyébként vitatják–, amelyet a város kért számon a vállalkozáson. Ezt azért tették meg, mert nem akarják, hogy a Zsolnay felszámolása elinduljon.

Cséplő és Najari. Mindenképpen fel akarják számoltatni a Zsolnayt?
Cséplő és Najari. Mindenképpen fel akarják számoltatni a Zsolnayt?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bökkenő azonban az, hogy a kifizetést Pécs városa nem igazolta vissza, mert – mint lapunknak korábban beszámolt róla, – azt nem ellenjegyezte a Zsolnay gazdálkodásáért felelős vagyonfelügyelő. „Erre nem is volt szükség" – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Najari, hiszen a pénzt saját magánvagyonából fizette ki, vagyis maga állt jót a cég szerinte vitatott tartozásáért. Emellett Bachar Najari ügyvédi letétbe helyezte azt a 400 millió forintot is, amely a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetét jelenti – jelezte Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke, aki egyben a szír-svájci üzletember felesége.

 

Ezt a pénzt azért nem utalták még át, mert a tartozáscsomagot az MFB-től időközben megvásárolta a Fidesz-közeliként emlegetett, a Várkert Bazár felújításában is résztvevő West Hungária Bau (WHB) Kft. A vállalkozás így próbálja megszerezni a porcelángyárat – állítják Najariék.

Meggyőződésük szerint azonban az MFB és a WHB közötti ügyletet nem hozhatták volna tető alá, így a maguk részéről változatlanul úgy vélik: az MFB-nek tartoznak. Most arra várnak, hogy a bíróság kimondja, kinek is kell fizetniük. Bachar Najari korábban már tett ajánlatot a tartozáscsomagra az MFB-nek 260 millió forint összegben. Azt azonban mégis a WHB-nak adták el jóval alacsonyabb áron. Az üzletember hozzátette: információi szerint a WHB mindenképpen fel akarja számoltatni a Zsolnayt – akkor is, ha fizetnek – arra hivatkozva, hogy a vállalat nem működik együtt a vagyonfelügyelővel.

Kérdésünkre, hogy számolnak-e olyan forgatókönyvvel, amelynek a végén elveszítik a Zsolnayt, Cséplő Petra azt mondta: ha ez megtörténik, akkor kétséges, hogy Magyarországon működik-e a jogállam.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.