galéria megtekintése

Lesz mivel fűteni

4 komment


Marnitz István

Bár a magyar kormány ez évre tényleg alig tárolt be gázt, alighanem akkor se szorulnánk meg, ha Ukrajna felől megint leállnának az orosz gázszállítások. De nem állnak le.

Az elmúlt napokban a hivatalos szervek igyekeztek nyugtatni a közvéleményt, mondván, az orosz gázellátás folyamatos. Annak ellenére is, hogy Oroszország ismét nem szállít gázt Ukrajnába. Ez egyes elemzők szerint újfent azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az ukránok saját igényeiket kielégítendő, megcsapolják a Nyugat-Európába szánt orosz gázadagokat. Ilyenre azonban 2009 óta nem került sor.

Azóta az érintett felek – Ukrajna, Oroszország és az EU – további szerződéses biztosítékokkal erősítették meg az országon „keresztülhaladó” gázszállítmányok sérthetetlenségét. Így Ukrajna nyugati határáig az elmúlt évek során rendre megérkezett a teljes megrendelt orosz gázmennyiség. Annak ellenére is, hogy időközben – részben e szerződések miatt – az országban polgárháború, az oroszokkal pedig gázkereskedelmi és fegyveres feszültségek is kialakultak. Oroszország az elmúlt évek során a kifizetetlen ukrán gázszámlára hivatkozva többször is elzárta a szomszédos ország csapját, de a nyugati határhoz ezalatt is rendben megérkeztek a szállítmányok. Most az ukránok csavartak a történeten, ugyanis a tél beköszöntével bejelentették, nincs is szükségük orosz gázra, mert nyugatról olcsóbban tudják azt beszerezni. (Ukrajna nyugati gázellátását többek között Magyarország biztosítja: az eladók között tudni az Orbán Viktor-közeli MET-et is.)

 

A földgázszállításokban nincs fennakadás, azok szerződésszerűen folynak – tájékoztatták lapunkat a hazai központi gázvezetékeket kezelő, Mol-tulajdonú FGSZ földgázszállítónál. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ugyane tájékoztatásra hivatkozva nyugtat. Ausztria irányából a mosonmagyaróvári, Szlovákia felől a balassagyarmati betáplálási pont, a hazai földgáztárolókban elhelyezett készletek és a belföldi termelés akkor is rendelkezésre áll, ha kelet felől kiesik a szállítás – írják. A 3122 millió köbméter földgázkészlet biztosítja a lakosság téli ellátását. Az állami MVM tulajdonában lévő hazai gáztároló, az MFGT elárulja azt is, hogy ez körülbelül 50 százalékos töltöttség, ami szerintük hónapokra elegendő. Felhívják a figyelmet az ezen belül közel egymilliárd köbméterre rúgó biztonsági gázkészletekre is.

A letárolt gáz, a nyugati kapcsolatok és a hazai kitermelés együtt számításunk szerint is képesek lennének biztosítani a hazai igényeket. A lakosság téli fogyasztása napi 30-60 millió köbméter, ami csak extrém esetben lép e fölé: míg a rekordot 2006-ban mérték 91 millió köbméterrel, 2013-ban a csúcs 42 millió köbméter volt. Ukrajna felől naponta akár 56 millió köbméter orosz gáz is érkezhetne: onnan most 20-30 millió köbméter jön. Az osztrák és a szlovák cső 12-12 millió köbmétert bírna. A legolcsóbb gázzal az osztrák cső kecsegtet 9 millió köbméterrel, az idén átadott szlovák viszont állítólag túl drága, így onnan senki se vásárol. Kereskedelmi tárolóink elvi kitárolási csúcsa napi közel 60 millió köbméter, a kitermelés pedig akár napi 8 millió köbméterre rúghat. Ez összességében 168 millió köbméter, ami a tavalyelőtti csúcs közel négyszerese. Az összes, jelenleg rendelkezésre álló gázforrás a hazai igények négyszeresét lenne képes kielégíteni. És akkor még nem beszéltünk a horvát és a román kapcsolatról. A rendszer tehát inkább rongyrázóan túlbiztosított, semmint hogy hiány fenyegetne.

A tárolócégek honlapján elérhető kimutatások alapján lapunk számításai szerint a tárolókban jelenleg 3,3 milliárd köbméter gáz áll. A hazai kitermeléssel együtt ez önmagában legalább három hónapig kitartana. Ha egy gázbehozatali vészhelyzet során kicsit lejjebb tekernénk a rezsót, akár még tovább is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.