galéria megtekintése

Bikáznak

5 komment


Hajba Ferenc

Európa radikális klímaváltozására számít a magyar gazdaság a közeljövőben. Olyan fagyokra, hogy ha tengerünk is lenne, akkor a fókák, ezek a ragadozó emlősállatok versenyt totyognának országunkba életközösséget keresni. A járműipar egykori zászlóshajójának, az ismét kizárólag magyar zászló alatt hajózó győri Rába sajtótájékoztatón hallottakból jutottunk erre a merész következtetésre. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár ott rendkívül magabiztosan jelentette be: „A magyar gazdaságban erő feszül, képes bebikázni Európa időnként lefulladó motorját.”

Európa tehát meg lesz mentve. Elképzelem, hogy a Rába vagy bármelyik másik magyar cég autói, buszai erőtől duzzadóan járják a kifulladó Európa kátyús, jeges útjait, s ha azt látják, hogy a rendkívüli hidegben el-elakad valamelyik jármű, akkor szakszerűen bebikázzák őket. Nehogy lemaradjunk az Egyesült Államokkal vagy Ázsiával folytatott gazdasági versenyben.

A bikázás egyébként nem egyszerű művelet, kötetnyi irodalma van. Az egyik legfontosabb feltétel, hogy egészen közel álljanak egymáshoz az érintett járművek. Ez némi fenntartással még el is képzelhető. Más érintkezési pont lehetőségét viszont ki kell zárni, a kábelek a csatlakozási pontokon kívül nem érhetnek egymáshoz. Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy az az előnyös fölállás, ha a bika érzékelhetően erősebb a szerencsétlen, kihűlőfélben vacogó motornál.

 

De nem is az egyébként hasznos technikai részletek, műszaki megoldások érdemelnek kiemelt figyelmet, hanem ez a laza, bikázó önbizalom. Szinte látja az ember, ahogy a még le sem gyártott magyar teherautók a világ legtermészetesebb módján kiráncigálják a gyakran lefulladó motorú Volvókat, Scaniákat az árkokból a dermesztő hidegben.

A duzzadó önbizalmat, a mindenkinél jobbak vagyunk tántoríthatatlan hitét csak csodálni tudja az ember. De eközben nem mulaszthatja el megkérdezni: mire föl ez az imponáló büszkeség? A sajtótájékoztatón kiderült, hogy „a Rába-csoportnak az idei év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent az árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónap üzemi eredménye – csaknem 130 százalékos ugrással – 1,033 milliárd forint volt, míg a harmadik negyedévre a társaság a tavalyi 457 millió után 115 milliós veszteséget mutatott ki a nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésben”.

Biztosan jót tett a gyár működésének a hivatalosan bejelentett 4 milliárd forintos uniós projekttámogatás, amely a meghívóban még 22 milliárdként szerepel. Pár nap alatt ennyit csak nem romlott az európai gazdaság? Mert ha mégis, akkor máris indulhatnak bikázni bennünket az amerikai és az ázsiai nehézjárművek, hogy legalább a forgalmat ne tartsuk föl.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.