galéria megtekintése

Kutyafuttában láttamozták a nemzeti közműterveket

0 komment


Marnitz István

Az eddig E.ON-osnak számító Közép- és Dél-Dunántúl átvételével január 1. óta – a Tigázt leszámítva – immár mindenütt az állami Főgáz látja el a lakosságot gázzal. Az engedélyeztetés viszont teljes összevisszaságba fulladt, az illetékes hatóságnak például néhány órája maradt az előírt vizsgálatokra.

Január 1-jétől az állam, pontosabban az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató irányítása alatt álló állami Főgáz átvette a német E.ON több mint hatszázezer közép- és dél-dunántúli háztartási fogyasztójának gázellátását. Tudósítónk minderről vidéken is meggyőződött. A GDF Suez észak-dunántúli és dél-alföldi fogyasztókat ellátó cégének szeptemberi megvásárlása után immáron csupán az 1,2 millió fogyasztót ellátó Tigáz területén nem az államtól kapjuk a gázt. A váltásra október elsején előreláthatólag itt is sor kerül.

Németh Lászlóné nem hiányolta a terveket
Németh Lászlóné nem hiányolta a terveket
Teknős Miklós

A folyamatot az váltotta ki, hogy az Orbán-kabinet szabályozói eszközökkel módszeresen tönkretette a külföldi hátterű gázszolgáltatók lakossági üzletágát. Az érintett cégek így tavaly visszaadták ebbéli jogaikat az államnak. A feladatot a Miniszterelnökséghez tartozó Főgáz vette át. A jóval nagyobb értéket képviselő többi tevékenység – például az üzleti ügyfelek ellátása vagy a hálózatok – megmaradtak a külföldieknél.

 

A folyamatot fura – bár a nemzeti közműszolgáltatás történeté­ben korántsem egyedülálló – közjáték előzte meg. A több millió fogyasztó ellátóváltását a szabályok a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötik, ennek fejében viszont a hatóság valamennyi cég ügyfeleinek átvételére üzleti terv benyújtását írta elő. A Főgáz ezt se az engedélyek kiadásáig, se az akkor kijelölt új határidőkig nem teljesítette. Mi több, az ENKSZ vezetői és Németh Lászlóné közműszolgáltatásokért is felelős államtitkár szep­temberben közös sajtótájékoztatón nyomatékosították ellenállásukat.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója ezt azzal indokolta, hogy nem egyes ügyfélcsoportok átvételéről, hanem a teljes nemzeti közműszolgáltatás jövőjéről szőnek terveket. Azok kidolgozására viszont több idő kell. Ráadásul a hatóság által megadott időpontban még tárgyaltak a GDF Suez lakossági cégének megvásárlásáról, amire titoktartást vállaltak, enélkül viszont nem lett volna kerek az üzleti terv. Arra a kérdésre, hogy akkor mikor tartják maguk lehetségesnek az üzleti tervek beadását, Horváth Péter helyett Németh Lászlóné előlegezte meg az év vége „körüli" időpontot. A MEKH ezt nyugtázva december 31-i határnapot szabott.

Kérdésünkre a MEKH-től december 29-én még azt az üzenetet kaptuk, hogy várják a Főgáz terveit az E.ON, a GDF Suez és a Tigáz fogyasztóinak átvétele kapcsán. December 30-án, az év utolsó munkanapján viszont már az irat beérkeztéről tudósítottak, aminek alapos vizsgálatára tettek ígéretet. Arra a kérdésre, hogy az E.ON fogyasztóinak január 1-jei tényleges átvétele szempontjából a nagy ívű tervek a rendelkezésükre álló néhány óra alatt érdemben megítélhetőek-e, nem válaszoltak.

A Miniszterelnökségtől és az ENKSZ-től ugyanezen a napon viszont azt jelezték, hogy ők már karácsony előtt, december 22-én eljuttatták a három gáztársaság ügyfeleinek átvételével kapcsolatos terveiket a hivatalhoz. Ez adataik szerint december 23-án be is érkezett. Tisztázó kérdésünkre a MEKH jelezte: az anyagot december 23-án munkaidő után kapták meg. Az azonban – tekintettel a másnap kezdődött ünnepek alatti munkarendjükre is – csak december 30-án jutott el az illetékesek asztalára. Mindazonáltal a dokumentum alapos vizsgálatát folytatják – fogalmaztak lapunknak küldött utolsó, 30-i üzenetükben. A jelek szerint a néhány órás mustra során nem találtak különösebb kivetnivalót a nemzeti közműjövőképben, hisz az E.ON-átvétel zavartalanul lezajlott, és a tervek vizsgálata kapcsán se a MEKH, se a Főgáz nem jelzett problémát.

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó eset, ami igen komolytalannak láttatja a nemzeti közműszolgáltatással kapcsolatos kormánytervek végrehajtását.

Rendkívüli végszámla jön

Az eddigi E.ON-osok a váltásból csak annyit érzékelnek, hogy december 31-i időpontra kapnak az E.ON-tól még egy rendkívüli végszámlát, amit határidőre be kell fizetniük. A folyamat nem jár se átszereléssel, se mérőcserével, se pedig tarifaváltással. A számlát viszont ezután a Főgáztól kapják a fogyasztók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.