galéria megtekintése

Kínának váltania kell

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A pénzügyi rendszer gyökeres átalakítása nélkül nem maradhat fenntartható pályán a kínai gazdaság növekedése – állapítja meg legfrissebb jelentésében a Világbank. Átható reformok nélkül ugyanis a mostani, olcsó ipari termelésen alapuló, valamint az állami nagyberuházások által vezérelt hét százalék körüli GDP-bővülésben törés következik be.

Ennek elkerülése érdekében a világ második legnagyobb gazdaságában a fogyasztásra és a szolgáltatások fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. A Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) történt 2012-es csatlakozás előnyeit már kiélvezték a kínaiak, most azon van a sor, hogy a mindent átszövő, jobbára pazarló beruházásokat magas kamattal finanszírozó, gyengén szabályozott árnyékbankrendszer ténykedését ésszerűbbé tegyék.

Jason Lee / Reuters

Az állami bankrendszer jelenlegi formájában képtelen a gazdasági termelést elősegítő vállalati hitelezést teljes körűen felvállalni, a pénzosztó másodpiac éppen ebből profitál, nem igazán mérlegelve a kölcsönkihelyezések valós kockázatait. Az állam is rosszul sáfárkodik a forrásaival – állapítják meg a Világbank közgazdászai, rámutatva, hogy gyakorlatilag központi döntésekkel határozzák meg, kik kaphatnak hitelt. Ehhez Pekingnek minden eszköz a rendelkezésére áll, hiszen a kereskedelmi bankok kétharmada a kezében van, s a mérlegfőösszeget tekintve 95 százalékos az állami túlsúly.

 

Annyira rátelepszenek a gazdaságra, hogy azzal elnyomják annak egészséges működését. Ezt jelzi, hogy az idei második negyedévben már – szégyenszemre – hatos számmal kezdődhet a kínai növekedési adat, ami hatéves negatív rekordot takar. Elemzők szerint nincsen kiforrott fejlesztési stratégia, helyben, ad hoc lépésekkel próbálják elejét venni a gazdaság lassulásának, de ezzel sokszor csak a zavart fokozzák.

A tisztulási folyamat és a piacgazdaság fejlettebb szintjére való áttérés nem megy automatikusan, ahhoz a pekingi vezetésnek komoly reformokat kell végrehajtania. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a folyamatot magán kell kezdenie: drasztikusan csökkentenie kell tulajdonrészét a pénzügyi szektorban, de az átmenet előtt a rendszer működését szigorú, ám átlátható jogi keretek közé kell szorítania. Mindenkinek jó, ha levegőhöz jut a bankrendszer, és szereplői között igazi verseny alakul ki. A szektor felügyeletét – szabályozói szerepét betöltve – az állam továbbra is kezében tartja, de a függetlenséget e téren is növelni szükséges.

Nem mindenki ért egyet az állam radikális visszahúzódásával: Mark Williams, a Capital Economics elemzője szerint nem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt, az átmenetnek fokozatosnak kell lennie. Szerinte nincs mit csodálkozni azon, hogy az állami bankok az állami vállalatokat finanszírozzák, hiszen jóval kisebb ezen a kockázatuk, mintha a magánszférába öntenék a pénzt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.