galéria megtekintése

Kijelölték a csődbiztost, Coop és Spar lehet a bukott CBA-partnerből

0 komment


Batka Zoltán
NOL

 Kimazsolázzák a konkurensek az egykori CBA-hálózat legjobb boltjait. Már csődbiztost is kijelöltek a nehéz helyzetbe került kereskedőcéghez.

A bíróság kijelölte a csődbiztost a nemrégiben bedőlt Palóc Nagykereskedelmi Kft-él – tudta meg lapunk. A Pro Bonum Gazdaságszervező Kft. kijelöléséséről szóló döntés már meg is jelent a Cégközlönyben. Így mostantól a csődbiztos gyorsaságán és ügyességén múlik, hogy sikerül-e megegyezéssel lezárni a közelmúltig a legnagyobb kelet-magyarországi CBA-üzemeltetőnek számító Palóc Kft. vesszőfutását.

Az is ezen múlik, hogy az üzletlánc megmaradt dolgozói hozzájuthatnak-e az elmaradt fizetésükhöz.Úgy tudni, hogy a csődeljárásra tekintettel a cég öt hitelezője feloldotta a Palóc számláiról az inkasszót, igaz, egyelőre nincs annyi pénze a cégnek,  amiből azonnal rendezni lehetne a nagyjából 100 millió forintra rúgó nettó bértömeget.

A megoldást azt jelentheti, ha sikerül a csődbiztosnak minél gyorsabban eladnia a Palóc üzlethelyiségeinek egy részét. Úgy hírlik, hogy a valaha 81 üzletből álló hálózat jó része bérlemény, csak egy kisebb része magántulajdon. Ebből információink szerint egy tucatnyi nagyobb méretű üzletet a Coop vehet meg, de úgy hírlik, hogy a Spar is átvenne néhány boltot, illetve kisebb üzletekre is akadt „maszek" azaz hálózathoz nem tartozó, független jelentkező.

 

A befolyó vételárból már könnyen lehet, hogy nemcsak a dolgozók elmaradt munkabérét lehet rendezni, hanem a cég tetemes, milliárdokra rúgó banki és beszállítói tartozásállományának is egy részét ki lehet egyenlíteni. Időközben egyébként már több százan mondtak fel a cégnél, de ettől még az elmaradt bért nekik is ki meg kell kapniuk. Mint arról írtunk, a Nógrád-megye legnagyobb foglalkoztatója, a Palóc Kft. - korábban a CBA regionális központja – az utóbbi hónapokban került válságos helyzetbe.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Most úgy hírlik, hogy a céget finanszírozó öt pénzintézet közül három cég megelégelte a Palóc időközben ötmilliárdosra hízott tartozásállományát, majd amikor a cég már nem tudott meggyőző pénzügyi tervet letenni az asztalra, inkasszózták a vállalkozás számláit. Ezt követően tűnt el a Palóc boltjaiból az áru, majd nemrégiben „leltározásra" hivatkozva lehúzták a rolót.

Akkor még úgy tűnt, hogy rövidesen újra nyit a cég, azonban az már biztos, hogy a régi arculattal ez nem fog megtörténni. Időközben ugyanis a CBA kizárta a hálózatból a szerintük a franchise szerződést rendre felrúgó vállalkozást. Az üzletekről a CBA-logót és arculati elemeket el kellett távolítaniuk. A CBA Kft. kezességet vállalt a Palóc beszállítói felé, amit most nyilvánvalóan a CBA-nak kell megfizetni, ugyanakkor a CBA ezt a tartozást is megpróbálhatja behajtani a Palócon. (A cégnek korábban volt kalandja a Coop-nál is, úgy tudni, hogy ebből a hálózatból is távozni kényszerült.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.