galéria megtekintése

Balul sült el az eva elleni merénylet

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 14. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Hatalmas bukta volt a kisvállalati adó (kiva) bevezetése – ismerte el a kormány a költségvetési törvényben. Pedig az alapelképzelés jó volt: 2011-ben azzal állt elő a nemzetgazdasági tárca, hogy a legkisebb cégek kapjanak olyan adózási formát, amelyben nincs benne az a sok felesleges, vállalatokra szabott elem, amely a társasági adót jellemzi.

A végeredmény viszont nem egészen az lett, amit a vállalkozói szféra akart. A kiva nem lett sokkal egyszerűbb a társasági adónál. Teljesen más könyvelési és üzletvezetési szemléletet követelt meg, amit a megcélzott vállalkozói kör és különösen a könyvelőik nem akartak elfogadni. Ez pedig lényegében meg is pecsételte az adónem sorsát. Mindmáig csak néhány műkedvelőt győzött meg, a többség maradt az evánál, annál az adónemnél, amelyet le akartak váltani a kivával.

Balog Ádám MNB-alelnök az NGM államtitkáraként bábáskodott a balsikerű kisadók bevezetése mellett
Balog Ádám MNB-alelnök az NGM államtitkáraként bábáskodott a balsikerű kisadók bevezetése mellett
Kovács Attila / MTI

A kiva mellett a kisadózó vállalkozások tételes adóját (magyarul: kata) is bevezette a kormány, szintén az eva konkurenciájaként. A kisadózók megtalálták a helyüket a rendszerben, s bár az általuk fizetett adó jócskán elmarad a tervezettől, az ötlet működőképesnek bizonyult. Több tízezren választották azt az adózási módot, amelyben havi 50 vagy 25 ezer forint adót kell fizetni a bevételtől függetlenül, s ezen túl más feladata és fizetnivalója nincs a vállalkozónak. A rendszerbe korlátokat is beépítettek, így a bevételi plafon hatmillió forint lett, cégektől pedig csak korlátozottan lehet bevételt szerezni.

 

Az eredeti bevételi tervek azért elég merészek voltak: 2013-ra a tervezett 73 milliárd forintból kevesebb mint 30 milliárd jött össze. Az idei terv 78 milliárd, de jó ha a fele összejön. Jövőre már igyekszik a tárca a valósághoz közelíteni a bevételi számokat, bár az eddigiek alapján az 56,3 milliárd forint is kissé túlzónak tűnik.

A kiva ehhez képest már kiinduláskor kudarcra volt ítélve. A 2013-ra betervezett 130 milliárdból csak tízmilliárd folyt be. A gazdasági tárca akkor úgy érvelt: az adózóknak meg kell ismerniük és szokniuk az új adónemeket, ami időbe kerül. Ugyanígy volt ez az eva esetében – magyarázta annak idején Balog Ádám, az MNB alelnöke, akkori minisztériumi államtitkár. Csak amíg az eva szépen elkezdett felfelé araszolni mind az adózói kör, mind a bevétel alapján, addig a kiva lehorgonyzott a tízmilliárdnál. Nagyjából tízezren tértek át erre az adózási formára, ez az összes evás és társasági adózásra kötelezett kör három százalékát sem éri el.

A beismerő vallomás azt követően érkezett, hogy egyértelművé vált, a durván felültervezett bevétel után a jelentősen visszanyesett tervet sem hozza az adónem: a 130 után 45 milliárd szerepelt a büdzsé bevételi során, ehhez képest az első kilenc hónapban kilencmilliárd forint folyt be, s ez éves szinten sem nő sokkal tízmilliárd fölé. Jövőre már reálisan szemléli a kormány a helyzetet: 16 milliárdra mérsékelte elvárásait. Kérdés, hogy ilyen minimális bevétel mellett van-e értelme fenntartani az adónemet. Az eva átvészelte az átalakításokat, pedig még a kulcsát is megemelték, hogy veszítsen népszerűségéből. A 2013-as 110 milliárd forint után így az idén csak 67 milliárddal számol a költségvetés, ám 2015-ben 84 milliárd forint szerepel majd a bevételi soron. Ez nem véletlen, az idei terv biztosan túlteljesül.

A folyamatos bűvészkedés mindenesetre azt eredményezte, hogy a teljesen felforgatott adózási rendszerben évről évre csökkent a cégek befizetése. Tavaly több mint 600 milliárdot vártak tőlük, ez az idénre 550 milliárdra olvadt, jövőre pedig kevesebb mint 500 milliárd az elvárás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.