galéria megtekintése

Jól teljesítettek a halódó nyugdíjkasszák

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 28. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

A magánok törvénymódosításra várnak, az önkénteseknél folytatódik a konszolidáció.

Nem valamilyen rendszerszintű új probléma következményéről, hanem egyedi üzletpolitikai döntésről lehet szó – mondta lapunk kérdésére Lehoczky László, az MKB nyugdíjpénztár ügyvezetője annak kapcsán, hogy az ING-csoport kivonul a nyugdíjpénztári szektorból. Amint arról beszámoltunk: az ING nemrég úgy döntött, hogy nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. június végével megszünteti pénztárszolgáltató tevékenységét.

A magánnyugdíjpénztár 27 ezer tagját, illetve megtakarításaik kezelését a Horizont (korábban AXA) veszi át, míg az önkéntes nyugdíjkassza 82 ezer tagja vagyonával együtt az Aranykorhoz kerül. Konszolidáció folyamatosan volt, ám a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása érzékenyebben érintette az olyan pénztárakat, amelyeknél az önkénteshez képest jóval nagyobb volt a magánág súlya, itt újra kellett gondolni a működést. (Az ING magán-nyugdíjpénztári ágában például korábban ötször annyian voltak, mint az önkéntesben.)

Az nem megalapozott, hogy az önkéntes pénztárakat önmagukban ne lehetne megfelelő méret mellett rentábilisan működtetni. Az MKB Nyugdíjpénztár Önkéntes Ága például szinte minden évben nyereségesen gazdálkodva, jelentős működési tartalékot tudott felhalmozni – tette hozzá Lehoczky. A magánnyugdíjpénztáraknál más a helyzet, 2010 végétől ugyanis a korábbi 4,5 százalékkal szemben a tagok által befizetett tagdíjak mindössze 0,9 százalékát fordíthatják működésük finanszírozására, ám ez nem fedezi a költségeket.

 

A pénztárak ezért veszteségesen működnek, az MNB adatai szerint 2013-at összességében 757 millió forintos mínusszal zárták. A még működő kasszák vagy a korábban felhalmozott tartalékokból vegetálnak, vagy a mögöttük álló pénzügyi csoport anyagi támogatásából élnek. A korábbi másfél tucat magánnyugdíjpénztárból így mára mindössze öt maradt, ez a kör szűkül most tovább az ING kiszállásával. (Az említett Horizont mellett a Szövetség, az MKB és a Budapest pénztáraknál működik még magánág.) Lehoczky nem számít arra, hogy a piaci szereplők köre idén tovább zsugorodna.

Ugyanakkor hosszabb távon nyilván rendezni kell a helyzetet, mert jelenleg piaci alapon nem fenntartható a magánnyugdíjpénztárak működése. Tavaly ősszel ugyan a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy javaslatot, amely egyebek mellett a jelenleginél magasabb részesedést biztosítana a kasszáknak a tagdíjbevételekből, ám a törvénytervezet végül nem került a kormány elé. Az ING-nél kérdésünkre elmondták, hogy a szabályozási környezet változása az elmúlt években lehetetlenné tette, hogy a pénztár-szolgáltatási tevékenységet veszteségek nélkül végezzék.

A magán-nyugdíjpénztári tagjaik döntő része átlépett az állami nyugdíjrendszerbe, a törvényileg maximált díj pedig nem fedezi a pénztár-szolgáltatási és az értékesítési költségeket. Az ING Pénztárszolgáltató így egy veszteséges tevékenységet fog megszüntetni. A veszteség tavalyi mértéke még nem nyilvános, ám látszik, hogy százmillió forintos tételről van szó: a működés mérleg szerinti eredménye már szeptember végén megközelítette a 92 millió forintot. Az MKB Nyugdíjpénztár magánkasszaága havi ezer forint tagdíjat ír elő, és további havi ezer forint adományt kér. (Mivel a tagdíjaknak csak az említett kevesebb mint egy százalékát lehet a költségekre fordítani, így ahhoz, hogy ebből érdemi bevétele legyen a kasszáknak, olyan magas díjat kellene megállapítani, amelyet viszont már a tagok nem vállalnának – így nem marad más lehetőség, mint az adománygyűjtés, erre ugyanis nem vonatkoznak az említett előírások.)

A magánnyugdíjpénztár elsősorban a korábban felhalmozott tartalékokból működik, de nem elhanyagolható mértékű segítséget jelentenek a tagok által fizetett támogatások is – mondta Lehoczky. A jelenlegi feltételek mellett a tartalékokból 2017-ig lehet fenntartani az MKB Nyugdíjpénztár magánkasszaágát. Nem tud további tervezett összeolvadásról a magánpénztári piacon a Szövetség Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója sem. Kutiné Csurgai Ágota szerint a jelenlegi jogszabályi környezet alapján egyébként sincs olyan optimális méret, amely lehetővé tenné a magánpénztáraknak, hogy külső segítség nélkül finanszírozni tudják működésüket.

A Szövetség (korábban Allianz) esetében a pénztártagok mintegy tizede járul hozzá a pénztár működésének finanszírozásához. A korábban felhalmozott működési tartalékok, a pénztártagoktól és egyéb támogatótól kapott adományok reményük szerint hosszú távon is biztosítják a pénztár fennmaradását. Mindemellett abban bíznak, hogy a törvényi szabályozás változása biztosítja majd a jövőben is a stabil működést. Nem kér sem tagdíjat, sem adományt tagjaitól, ennek ellenére érkeznek önkéntes felajánlások az ügyfelektől a 7200 tagja, összesen 22,7 milliárd forintját kezelő Budapest Magánnyugdíjpénztárhoz.

Látható bevétel nélküli működés mellett nem lehet gazdaságos üzemméretről beszélni, ráadásul a költségek egy része fix. Mivel a magánnyugdíjpénztáraknak nincs tagdíjbevétele, ezért a korábban felhalmozott tartalékaikból és a „névadó alapító” támogatásából élnek. Mindezen források kimerülése akár további megszűnésekhez is vezethet – fogalmaztak. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál sem gondolkodnak végelszámolásban vagy beolvadásban, úgy látják, hosszú távon fenntartható működést biztosító stratégia mentén működnek, a Budapest Bank, a pénztár alapítója pedig stabil hátterével és országos fiókhálózatával a jövőben is támogatja a működést.

A nyugdíjpénztárak helyzete azonban nincs hatással a tagok megtakarításaira, sőt az önkéntes, de még a magánnyugdíjpénztárak ügyfelei is kifejezetten szép hozamoknak örülhettek tavaly. Utóbbiak tavaly átlagosan 11 százalékot meghaladó mértékben gyarapították tagjaik vagyonát – miközben az éves átlagos infláció mindössze 1,7 százalék volt. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagosan nyolcszázalékos hozamot könyvelhettek el 2013-ban, míg az utóbbi tíz év nettó hozamrátája 7,7 százalék volt, amely évi közel 2,8 százalékos reálhozamot jelent.

A nyugdíjpénztárak ráadásul más biztonságos megtakarítási formákkal összevetve is jól teljesítenek. Az MKB Nyugdíjpénztár számításai szerint az a képzeletbeli tag, aki 1995 óta egyéni befizetésként minden évben százezer forintot tett félre, sokkal jobban járt, mintha betétbe tette volna a pénzét: a bankbetét mára 3,7 millió forintra rúgott volna, állampapírban 4,1 millió forintja gyűlt volna össze, míg az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában 6,2 millió, s ebből az állami nyugdíjhoz havi mintegy 35 ezer forint kiegészítést kaphatna az MKB Nyugdíjpénztárból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.