galéria megtekintése

Jobban teszik, ha kitartanak egymás mellett a csokosok

Tíz évre kellene előrekalkulálnia annak, aki igénybe veszi a kormány új otthonteremtési támogatását, pedig a párkapcsolati forgatókönyvek repertoárja igencsak széles. A vállalások pénzügyileg és jogilag is szorosan összekötik majd a feleket.

December második felében és az új év első napjaiban 64 százalékkal ugrott meg a magánszemélyek által feladott ingatlanhirdetések száma, január első hetében pedig az egy évvel korábbihoz képest 44 százalékkal nőtt az új lakást, házat kereső lekérdezéseké – derült ki a jelenleg csaknem 450 ezer hirdetéssel működő Ingatlan.com adataiból.

Megmozgatta a lakosságot a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése. Ha a párok tíz éven belül három gyermeket vállalnak, tízmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, amit további 10 millió forint kedvezményes – legfeljebb három százalék kamatú – hitellel egészíthetnek ki. Balogh László, az ingatlanportál gazdasági szakértője szerint a legtöbben jelenlegi lakásukat adnák el, és a csokkal vásárolnának újat.

Nemcsak az ingatlanportálokon élénkült meg az élet, a csokkal kapcsolatos kérdések egymást érik a szocpol témájú, kisgyermekeseknek szóló, de a jogi fórumokon is. Mindazonáltal tíz évre előrekalkulálni nem könnyű, a vállalások pedig pénzügyileg és jogilag is szorosan összekötik majd a feleket.

 

Fontos tudni például, hogy válás esetén a csok teljes összegét vissza kell fizetni a bíróságon megállapított vagy korábban vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban, ha a házastársak eladják a támogatással vett ingatlant. Ha az egyik fél kivásárolja a másikat, nincs ilyen gond.

Nem tervezett gyerekért extrapénz is jár
Nem tervezett gyerekért extrapénz is jár
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Vissza kell fizetni a teljes összeget akkor is, ha a vállalt gyerekek nem születnek meg – abban az esetben is, ha a pár legalább öt alkalommal részt vett tb-támogatott vagy magánintézményi meddőségkezelési programban, vagy időközben más egészségügyi akadály lépett fel. Utóbbi esetekben azonban csak a vissza nem térítendő támogatást és – ha volt – a kedvezményes hitel összegét kell visszautalni, míg orvosi papír hiányában a késedelmi kamat ötszörösét is.

A tervezettnél kevesebb megszületett gyerekkel is teljesítettnek tekinti ugyanakkor a vállalást a törvény néhány tragikus esemény bekövetkeztekor. Az egyik házastárs halála, rokkanttá válása, 24 hetesnél idősebb magzat vagy gyerek halála és az első gyerek súlyos fogyatékossággal születése is olyan ok, ami mentesít a visszafizetési kötelezettség alól.

Nem tervezett gyermek érkezése esetén viszont alapesetben 400 ezer forint támogatás igényelhető gyermekenként utólag, amivel csökkenthető a meglévő tartozás összege. Az elvált és előző házasságukból származó gyermekeiket közösen nevelő szülők sem esnek el a csok lehetőségétől: a gyerekek száma összeadódik és kiegészül a közös vállalással.

A külön élő szülők közül az igényelheti a támogatást, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte a gyermeket. Ha a végzés közös nevelésről szól, akkor az igénylésre jogosult az a szülő, akinek lakcímére bejelentették a gyereket. A szülők meg is állapodhatnak arról, melyikük igényelje a csokot, de ezt mindenképpen csak egyikük teheti meg. A kormány egyébként már dolgozik azon is, hogy a közfoglalkoztatottakra is kiterjessze a csokot – a javaslat tavaszra készülhet el. Egyre több kritika szólt ugyanis arról, hogy a jelenlegi szabályok éppen a legrászorultabbaknak nem segítenek az otthonteremtésben.

Budapest, Székesfehérvár, Debrecen

A támogatáshoz előírt, legalább 60 négyzetméteres, új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára nem meglepő módon Budapesten a legmagasabb, 535 ezer forint az Ingatlan.com statisztikái szerint. A fővárost Székesfehérvár követi a toplistán 380 ezer forintos négyzetméterárral, majd Debrecen következik 345 ezer, Kecskemét pedig 328 ezer forintos négyzetméterárral. Győrben 307 ezer, Pécsett pedig 287 ezer forintot kell négyzetméterenként fizetnie annak, aki új otthonra vágyik.

Tovább drágulnak a lakások

Tavaly mintegy 20 százalékkal több, 135 ezer ingatlan cserélt gazdát országszerte, mint egy évvel korábban a Duna House (DH) ingatlanközvetítő hálózat becslése szerint. Az utolsó három hónapban mérséklődött a tégla- és a panellakások 2014 nyara óta tartó árnövekedésének üteme. A drágulás azonban így is egyértelmű: Budán 2014 második felében például a 400 ezer forint körüli négyzetméteráron történt adásvételek aránya nem érte el a 20 százalékot, tavaly ugyanebben az időszakban pedig már 42 százalék volt. Ugyanez a sáv Pesten ötről 21 százalékra ugrott, és vidéken is hasonló trend látszik az alacsonyabb ársávokkal.

A legtöbbet – majdnem tíz százalékot – Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében tudtak alkudni a vásárlók az eredetileg meghirdetett árból, míg a főváros XIII. és XIV. kerületében ez a három százalékot sem érte el. Az új építésű ingatlanok aránya a második fél évben mindössze három százalék volt a teljes forgalomból a DH elemzése szerint. Ezen a piacon érdemi változást a csok hoz majd, Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója szerint azonban erre még várni kell. A csokot az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül lehet igényelni olyan új építésű ingatlanra, ami rendelkezik használatbavételi engedéllyel. Ilyenből azonban egyelőre kevés van, az engedéllyel még nem rendelkező beruházók várhatóan csak 2017-ben tudják majd megkötni a szerződéseket vevőikkel.

A használt téglalakások négyzetméterára a DH legfrissebb elemzése szerint Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb vidéken, 340 ezer forint, ami alig marad el a fővárosi átlagtól, ami 376 ezer forint. Budapesten extrém drága az V. kerület: 655 ezer forint az átlagár, de a panelekért 260 ezer forintot kellett csak fizetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.