galéria megtekintése

„Jobban jött nekünk a Brexit, mint egy reklám”

4 komment


Batka Zoltán

Addig, amíg lehet jeligére, sokan előre hozzák kiköltözésüket abban a reményben, a kilépés joghátrányai nem visszamenőleges hatályúak.

„Jobban jött nekünk a Brexit, mint egy reklám” – fogalmaz Jenei László, a Tavozzangolosan.hu irodavezetője. Korábban heti egy-két embert ajánlottak ki szigetországi munkavállalásra. A brit népszavazás óta hirtelen napi heten-nyolcan jelentkeznek be szerződéskötésre – meséli a cégvezető. Csütörtök óta folyamatosan cseng a telefon, érdeklődők tucatjai bombázzák a pesti irodájukat, és a cég négy londoni dolgozója munkaidejének jó részét az teszi ki, hogy a Facebookon válaszolgassanak a kérdésekre.

Építőipari szakmunkás Londonban. Nagy az igény, bárki talál állást
Luke MacGregor / Reuters

– Azt látjuk, hogy a brit cégeknél a munkavállalással kapcsolatos ügyintézés ugyanolyan gyors maradt, mint korábban. Most is mindenki pillanatok alatt megkapja a kinti adószámát, onnantól szinte azonnal munkát vállalhat. Az élénk forgalom annak tudható be, hogy a szigetországi munkák után érdeklődők készpénznek veszik, hogy ha ki is lép Nagy-Britannia az unióból,  annak nem lesz „visszamenőleges hatálya”, azaz a már kint lévők dolgozhatnak tovább legálisan.

 

Nagyobb a sürgés-forgás a havonta nagyjából 60 munkavállalót közvetítő Euworknél. Tanay Marcell ügyvezető igazgató szerint rövid távon jelentős élénkülés várható. Sokan vannak olyanok, akik későbbre tervezték a kiköltözést, előre hozzák az indulást. Azokat sürgeti leginkább az idő, akik csak angolul tudnak.

Ha az elkövetkező egy-két évben nem tudnak megtelepedni Angliá­ban, úgy alaposan beszűkülnek a lehetőségeik az EU-ban, mivel angol nyelvvel az EU-ban csak Írországba vagy Máltára lehet kimenni. Mindkettő meglehetősen kicsi piac. Egy-két speciális esetet leszámítva – ilyen az informatika világa – másutt az esetek 95 százalékában elvárás a helyi nyelv ismerete – mondja Tanay.

Cégalapítás: nincs pánik

Bár megnövekedett a forgalom Szalai István, a Cegalapitasangliaban.hu vezetőjének irodájában is, nekik a Brexit nem teremtett új helyzetet. – Amennyire eddig tudni lehet, az elképzelhető, hogy az angol cégtulajdonosoknak a kiválás után üzleti vízumra lehet szüksége, de csak, ha a tulajdonos helyben szeretné intézni az ügyeit. Mivel a céges adók Angliában magasabbak, mint Magyarországon, Szalai szerint az itteni vállalkozók akkor alapítanak angol céget, ha angol nyelvterületen szeretnének terjeszkedni, mivel a kinti ügymenethez sokkal praktikusabb egy angol bejegyzésű cég.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.