galéria megtekintése

Itt a magyar, de már korántsem őshonos dinnye szezonja

0 komment


Sándor Tünde

Nem eszünk eleget – mondják a szakértők és a termesztők. Utóbbiak számára indul az év legfontosabb pár hete, amikor tizenkét hónapi munkájuk gyümölcse beérik, és vevőre talál. A legjobb természetesen a hazai földeken terem, de már nyugati példára és a frizsiderhez igazodva.

Egy kiló dinnye egyenlő egy liter folyadék, méghozzá természetes úton előállított, ásványi anyagokkal telített, káros só nélküli, páratlanul értékes gyümölcslé. A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs, mégis kevés fogy belőle Magyarországon. Az átlagosan nyolckilós éves görögdinnye-fogyasztás messze alulmúlja például a törökökét – akiknek egyébként a görögdinnye termesztését köszönhetjük, lévén, ők hozták magukkal hajdan –, ők évente nyolcvan kilónyit esznek meg.

A vetőmagos cégek kifejlesztették a jellemzően 3-4 kilós frizsidergyümölcsöket

Magyarország a görögdinnye-termelés északi határán fekszik, még éppen azon az éghajlaton, ahol megterem e gyümölcs. Pontosan emiatt a szezon nagyon rövid, mindössze másfél hónap, bár máshol termett friss dinnye ma már egész évben kapható. Mégis, a hazai az igazi, azt keresik a belföldi piacon elsősorban, a hevesit, a csányit, a medgyesegyházit, meg a többi „őshonos” fajtát.

 

Kevesen tudják, hogy a régi magyar fajták már régen nem léteznek, csak nyomokban, egészen pontosan azok genetikai anyagként szerepelnek a most kaphatók családfáján. Mint Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke mondja, létezik persze hevesi dinnye, de az ma már csak tájkörzetet jelöl, azt, ahol a gyümölcs termett.

Ehetnénk többet is
Ehetnénk többet is
Mario Anzuoni / Reuters

A legnépszerűbb jó ideje a zöld csíkos, legalábbis a külcsín frontján.

A nagy áttörés hat-hét éve következett be a dinnyeföldeken, amikor a termelők többsége Magyarországon átváltott a tökalanyra oltott dinnyefajtákra. (Nyugat-Európában már régen csak ilyeneket kapni.) Ez nem azt jelenti, hogy ezért lenne némelyik dinnye tök ízű, az minden esetben pusztán az éretlenség következménye. A tök ellenálló, hidegtűrő, szívós gyökérzetére oltott nemes dinnyealanyokból, illetve az azokból kifejlesztett vetőmagokból pompás, minden ízében görögdinnye terem.

A dinnyetermelés minden téren igazodott a megváltozott vásárlói igényekhez: már nem a hatalmas görögdinnye a jó dinnye, 20 kilósat senki sem akar megvenni, akármekkora is a család. Az nem fér be a hűtőbe, meg cipelni sem könnyű, tömegigény emiatt a 10 kiló alattiakra mutatkozik.

Távolkeleten megvan az igény és a gazdag vevői kör, hogy szögletes dinnyét kínáljanak
Távol-keleten megvan az igény és a gazdag vevői kör, hogy szögletes dinnyét kínáljanak
Nicky Loh / Reuters

A vetőmagos cégek kifejlesztették hát a kis dinnyéket, a jellemzően 3-4 kilós frizsidergyümölcsöket. A híres szögletes dinnyékre a Japán piacon van igény és fizetőképes kereslet, vagyis a kockadinnye nem genetikai módosított csodanövény, hanem pusztán egy speciális dobozba növesztett hagyományos gyümölcs.

Oravecz András szerint a négyszögletes dinnye csak azért nem jelent meg és nem terjedt el a magyar piacokon, mert az annak termelésével járó többletköltségeket a magyar vásárlók nem tudják, vagy nem akarják megfizetni.

A dinnye a zöldségtermesztés nehézipara – hangsúlyozza a szakmai egyesület elnöke, aki maga is gyakorló dinnyetermelő. Egy hektáron többmillió forintot fektetnek be minden évben a gazdák, várva arra a néhány hetes szezonra, amelynek során megtérül és hozamot fial a befektetés. Vagy sem.

Mert minden az időjáráson múlik. Mint a dinnye íze is. Két éve, az akkori nyár olyan sok napsütéses órát adott a dinnye szempontjából fontos időszakban, mint amennyi Szicíliában általános.

Az egyelőre szerénynek tűnő hazai dinnyefogyasztás egyébként egyre biztatóbban alakul, három éve fokozatosan emelkedik az egy főre jutó mennyiség. Az immár több mint hatezer hektáron termő görögdinnyéből az idén az első szabadföldi szállítmányok július 5-én kerülnek a boltokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.