galéria megtekintése

Egyelőre homályos Lázár csomagja, de több mint tízmilliárdot hozhat

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Egyelőre homályos, mennyit is nyerünk majd egyénileg azzal, hogy januártól egy sor illeték, díj és egyéb, bosszantó fizetnivaló szűnik meg. A teljes csomagot azonban mindannyian álljuk: éves szinten könnyedén meghaladhatja a tízmilliárd forintot a költség.

A kormány még egy tavaszi konzultáción kérdezte meg a lakosságot, milyen díjakat és illetékeket töröltetne el szívesen. Aligha volt olyan kérdőívet visszaküldött állampolgár, aki szívesen megtartott volna pár extra fizetnivalót.

Az akkori 16-os listából Lázár János bejelentése szerint tucatnyi szűnik meg, közte a gépjármű üzembe helyezési díja – vélhetően a visszterhes átruházási illetékről van szó – az okmánycsere, az adóigazolás, az erkölcsi bizonyítvány, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a cégkivonat, az építésügyi engedélyek, a tulajdoni lap kiadása, a felsőoktatási felvételi eljárás és a diákigazolvány díja.

A legnagyobb tételt a gépjárműátírás illetéke jelenti, ez önmagában is jóval meghaladja a tízmilliárd forintot. A NAV 2012 vége óta nem teszi közzé az illetékadatokat, akkor a lakossági átírásból éves szinten 12 milliárd forint jött be. Nem részletezte Lázár, de vélhetően a cégek illetékfizetése marad, ez jellemzően kevesebb mint a fele a lakosságinak.

 
Ingyen fogunk sorban állni januártól
Ingyen fogunk sorban állni januártól
Teknős Miklós

Annyi még ismert, hogy az erkölcsi bizonyítványok kiadásának ingyenessé tételével évente egymilliárd forintot spórolhat a lakosság érintett része. A földhivatali ügyintézésből fakadó megtakarítást nehezebb megbecsülni: nyilván nem lesz ingyenes minden, csak a tulajdoni lap kikérése. Vagyis az ügyintézés maga, a bejegyzés, a törlés díjköteles maradhat. A földhivatalok az idén kétmilliárd forint bevétellel számolnak, azt azonban nem lehet tudni, mekkora rész az ingyenessé váló ügy.

Szintén nem állapítható meg, mekkora spórolás néz ki a cégkivonat és az adóigazolás díjmentessé tételével, hiszen ezek a fizetnivalók is csak töredékét teszik ki a cégbíróság, illetve a NAV díjbevételeinek. Az okmánycsere ingyenessé tételét sem árt még részletezni. Az biztosra vehető, hogy a mentesség a személyi igazolványra érvényes lesz, az útlevélre azonban aligha.

Lapunk becslése alapján lehet, hogy csak két lépésben jön el a nagy illetékmentesítési program: Lázár szavai szerint 2016-ban ugyanis tízmilliárd forintot szánnának erre a büdzséből, de nagyon úgy fest, hogy a csomag jócskán meghaladja majd ezt az összeget – vagy szűkebb lesz a mentes ügyek köre.

A költségvetésen ugyanakkor alakítgatni kell. Az eltörlésre ítélt illetékek és díjak ugyanis jellemzően adott hivatalok, hatóságok saját bevételei. Így a földhivatalok maguk gazdálkodnak a beszedett pénzből, de a kormányhivatalok is a teljes kiadásuk nagyjából harmadát finanszírozzák saját forrásból. A kormányhivatalok megközelítőleg 44 milliárd forint bevétellel számolhatnak 2016-ban, azt azonban nem tudni, ez mennyivel csökken a nyirbálást követően. Mindenesetre a hiányzó forrást pótolni kell. A legegyszerűbb, ha a minisztériumi fejezetek soraiból csoportosítanak át néhány milliárdot vagy százmilliót.

Külön kategóriát képez az önkormányzatokat megillető illetékek eltörlése, ide tartoznak például a különböző építésügyi illetékek – ezeknél sem tudni, melyek alól mentesülnek az érintettek, és melyek maradnak meg. Az új önkormányzati finanszírozási rendszerben eleve sokkal kevesebb önálló feladata van a helyhatóságoknak, így a kiadásaik is kisebbek, az azonban mégiscsak erősíti a függést az államtól, hogy saját bevételtől esnek el.

A kiesést kipótolhatja a központi költségvetés, de – s ez valamennyi hivatalra és hatóságra vonatkozik – a saját bevétel elvonása és a központi finanszírozás bevezetése mindig bizonytalanságot eredményez. A központi támogatást ugyanis mindig lehet csökkenteni.

EGYES, TÖRLÉS ELŐTT ÁLLÓ ILLETÉKEK FORINTBAN

Erkölcsi bizonyítvány 4400
Forgalmi engedély 6000
Törzskönyv 6000
Tulajdoni lap (hiteles másolat) 6250
Cégkivonat (közhiteles) 5000
Adóigazolás (egyéni vállalkozó) 3000
Okmánycsere (személyi) 1500

Forrás: Népszabadság-gyűjtés

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.