galéria megtekintése

Így kerüljön el három klasszikus vásárlási hibát

2 komment


F. Szabó Emese

Kellemetlen élmények is érhetik azokat az ünnepre készülődőket, akik nem figyelnek oda kártyás vásárlásaikra. A karácsonyi nagybevásárlás könnyen elúszhat egy tankolás miatt, de fizethetünk feleslegesen is extra szolgáltatásért.

Mi lehet bosszantóbb karácsony előtt a bevásárlási őrület közepén annál, hogy ellopják a pénzünket a bankszámlánkról? Esetleg ha egy be nem kalkulált technikai zárolás miatt nem férünk hozzá a nagybevásárlásra szánt összeghez? Vagy ha biztonsági szolgáltatás címén egy rakás pénzt fizetünk ki teljesen feleslegesen és értelmetlenül? Kis odafigyeléssel mindhárom eset megúszható.

Ma már a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy milyen óvintézkedéseket kell megtenniük, ha internetes felületről rendelnek valamit.

A legfontosabb a bankkártyánk ada­tai­nak védelme

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Egy korszak vége?
Vélemény
Drága Csillagom!
Vélemény
Szőnyeg alatt
Vélemény
Emlékbútor
Vélemény
Hazudni tetszik

– hiszen ha egyszer is kiadjuk ezeket, lényegében azonnal csináltathatjuk is az új kártyát, a pénzünk ugyanis már nem lesz biztonságban. Ha nem biztonságos oldalon vásárolunk – mondjuk egy klónozott, azaz az eredetihez megszólalásig hasonlító felületen lelopják a kártyaadatainkat – akkor valószínűleg csak akkor jövünk rá a csalásra, ha már költeni kezdték a pénzünket.

Meglepetések persze korántsem csak a neten érhetik a vásárlót. A nagybevásárlás előtt még jól megtankolná a kocsit az önkiszolgáló kútnál? Lehet, hogy utóbb üres kosárral kell majd kikullognia a hipermarketből. Az önkiszolgáló kutaknál a tankolás előtt kell fizetni, vagyis ha például a kártyánkról levonnak 15 ezer forintot, ennek megfelelő mennyiségű üzemanyag kerül a tankba. Igen ám, de

a rendszer sokszor kétszer számolja el a vásárlást.

A tankolás előtt a rendszer zárolja a beütött összeget, 15 ezer forintot. Maga a tankolás végül csak 14 700 forint, amelyet vásárlás címén levonnak a számláról. A zárolt összeg pár nap múlva felszabadul, vagyis azt nem költi, nem veszi el senki. Csak éppen a tankolás utáni vásárláskor kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha a számlán lévő 35 ezer forintból 14 700-at levonnak, 15 ezret pedig zárolnak. Megoldást jelenthet, ha hitelkártyával tankolunk, hiszen ott nem oszt nem szoroz a zárolás – persze amennyiben van még keret a vásárlásra.

Aki kellően tájékozott, azt csak a karácsonyfa alatt éri majd meglepetés
Aki kellően tájékozott, azt csak a karácsonyfa alatt éri majd meglepetés
Kallus György

Bankkártyahasználatnál külföldön is érdemes résen lenni. Ki lehet ugyanis fizetni feleslegesen jelentős összegeket extra szolgáltatásokért. Vásárláskor a terminál felajánlja a választás lehetőségét, hogy

euróban vagy forintban ­számoljon-e el a bank.

Ha eurós a tranz­akció, akkor nem az adott napon érvényes árfolyamon történik meg a vásárlás, hanem amikor könyvelik a tranzakciót, vagyis másnap, illetve a következő munkanapon. Vagyis a vásárló árfolyamkockázatot fut – ha gyengül a forint, bukik, ha erősödik, akkor nyer ezen a pár napon. Ezt a kockázatot le lehet nullázni, ha az ember forintban fizet. Valójában ez is eurós fizetés lesz, de itt az elszámoló bank garantál egy árfolyamot, átvállalva a kockázatot. Érdemes végiggondolni, megéri-e ez vagy sem. A bank által garantált árfolyam ugyanis biztosan rosszabb lesz, mint az aktuális.

– A bankok azonban eltérő fix árfolyamot kínálnak fel. Lehet, hogy megéri, így legalább pont annyit fizetünk, amennyi a vásárláskor a nyugtán szerepel – mondta Homa Péter bankkártyaszakértő. Sok bank nem nyerészkedik ezen, előfordul azonban igen rossz ajánlat is. Volt példa arra, hogy 315 forintos euróárfolyam mellett a bank 360 forintos árfolyamot ajánlott. Ezt nem szabad elfogadni, hiszen amióta euró van, sosem zuhant egy-két nap alatt ekkorát a forint – ehhez majdnem 15 százalékos gyengülés kellene.

A háló biztonsága

Az online vásárlás lehet teljesen biztonságos is. Arra figyelni kell, hogy a fizetés kizárólag bank vagy pénzügyi szolgáltató felületén történjen, így a cég nem látja meg az adatainkat. A webes felület akkor tekinthető biztonságosnak, ha fizetéskor egy http kezdetű URL-re vezeti a vásárlót. Más esetben inkább keressük meg egy másik webáruházban a kiszemelt ajándékot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.