galéria megtekintése

Gázcsalást kiáltanak

A szocialisták szerint az Orbán-kabinet azért se csökkenti a gáz árát, mert annak haszna a MET-es ügyletek nyomán a kormányfőhöz közeli köröknél kötött ki. A Garancsi Istvánhoz köthető gázkereskedő cáfol.

Bár a nemzetközi energiaárak majd egy éve megfeleződtek, a Fidesz-kormány továbbra se hajlandó csökkenteni a lakossági rezsit – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető-helyettes. Ebben szerinte szerepet játszhat az állami MVM-től „a fideszes offshore cégcsoporthoz" áramló több tízmilliárd forint is.

Noha a politikus nem nevezte néven a lakosságot és az államot illető haszon állítólagos lefölözőjét, ezalatt bizonyára a Garancsi István miniszterelnökhöz közeli vállalkozó áttételes résztulajdonában álló MET-et értette. Szerinte az egyre alacsonyabb nemzetközi gázárak és a változatlan hazai lakossági ár között gyűlő haszon Orbán Viktor üzleti körei zsebében köt ki. Ezért lemondásra szólította fel az ügyleteket lehetővé tévő rendeleteket még miniszterként aláíró Németh Lászlónét, valamint az MVM-nek az ügyben akkor eljáró vezetőit. Az MSZP fenntartja, hogy a nemzetközi energiaárak esése folytán 20 százalékkal kellene csökkenteni a gáz, illetve tizedével az áram és a távhő lakossági árát.

Orbán Viktor és Garancsi István
Orbán Viktor és Garancsi István
Nemzeti Sport/archív

 

Mint arról előzetesen beszámoltunk, a Tóth Bertalan által az MVM-től kiperelt szerződések frissen megérkezett adagja szerint 2011 és 2014 között az MVM az összes nyugati partnerétől jóval olcsóbban vette a gázt, mint a MET-től, egyszersmind az állami cég a Garancsi-érdekeltségtől rendelte a legtöbbet. Lapunk csak eme szerződésrendszer nyomán mintegy húszmilliárdos, a MET-nél kikötő felárra bukkant. Az MSZP az MVM és a MET közötti gázvezeték-szerződések nyomán további 30-40 milliárdot vélt fellelni Garancsiék zsebében, s az egész ügyletsorozat nyomán az ellenzéki párt szerint az MVM százmilliárdos nagyságrendű előnyről mondott le.

A MET tegnap közleményben védte a mundért: az MVM minden ára versenyben alakult ki, melyeken a MET a legjobb ajánlattal nyert. A MET MVM-re szabott, a bírálók szerint magas gázdíját még­iscsak „piaci elszámolóárnak" nevezik. Mint megismétlik, alapvetően svájci cégüktől szerették volna eljuttatni magyar leány­vállalatukhoz a gázt, de ehhez szükségük volt az MVM kezében lévő hazai vezetékjogokra. Ezt az MVM közvetlenül nem adta át nekik, csak úgy, ha a MET az osztrák határon eladja, itthon pedig megveszi tőle a gázt.

Az MVM azért is szerződött le a MET-tel, mert a MET-nek akkor már évek alatt kialakult ügyfélállománya volt, a friss szereplő MVM pedig azt nem tudta egyik pillanatról a másikra elérni – érvel a MET. (Elemzők szerint a szerződéseken csak a MET kapcsán érzékelhető ez a fajta tapasztalatlanság. Arról nem is beszélve, hogy az MVM ilyetén „megsegítése" több éven át zajlott és csak röviddel azelőtt szűnt meg, hogy az unió megtiltotta a gázvezeték-használati jogok osztogatását.)
A MET önmagát egy 2007-ben Magyarországon alapított, ma már tíz országban jelen lévő, négymilliárd eurós árbevételű energiakereskedő-csoportként írja le.

Mindent lehet

Az MVM a piaci árnál olcsóbban, a legjobb áron vásárolta meg a MET Zrt.-től a neki eladott gázt – állította Lázár János a Kormányinfón. Arra az észrevételre, hogy az MSZP diagrammokat mutatott be arról, hogy ez nem így van, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: „mutatni mindent lehet”. Megismételte: a legkedvezőbb ajánlatot a MET Zrt. tette (Cs. I.)

A cég 40 százalékban a Molé. A 60 százalék mögött álló, elsősorban adóoptimalizáló helyszíneken bejegyzett tulajdonosok sokáig átláthatatlannak bizonyultak. Ám miután megjelent, hogy mögöttük megtalálható például az Orbán Viktorhoz, Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-vezérhez is közel álló Garancsi István, a MET közzétette a teljes ábrát. Eszerint a céget a Molon kívül – továbbra is adómérséklő áttételeken keresztül – közel negyedrészt az egykori molos Lakatos Benjámin, 13 százalékban pedig a korábban wallisos, manapság inkább Csányi Sándorhoz köthető Nagy György jegyzi. Ugyanennyit mondhat magáénak az ismeretlen orosz Ilja Trubnyikov, Garancsi István pedig a társaság tizedét szerezte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.