galéria megtekintése

Mi a ropit nyeldekeljük, Orbán barátja a masszív százmilliókat

3 komment


Baksa Roland

A kormány által megszabott hatósági ár miatt már eddig is zsíros üzletet garantált az online kasszák adatainak továbbításáért felszámítható díj. A biztos profitra rátalált szolgáltató cégek közül pedig kimagaslik az Orbán Viktor jó barátjaként számon tartott Garancsi Istvánnak a cége, a Mobil Adat Kft.

Most ezek az adattovábbítással foglalkozó vállalkozások újabb, jól jövedelmező falathoz juthatnak. Januártól ugyanis az étel- és italautomatákat is bekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), úgy, hogy beépítenek azokba egy Automata Felügyeleti Egységnek hívott eszközt, ez továbbítja az adóhatóságnak az automaták forgalmi adatait. Ennek a beépített egységnek az üzemeltetéséről az állam lemond, átadja azt voltaképpen bárkinek, magáncégeknek, a NAV rajtuk keresztül kapja meg az automaták értékesítési adatait.

A nemzetgazdasági miniszter rendelete felsorolja, milyen feltételeknek kell megfelelnie annak a vállalkozásnak, amelyik üzemeltetné ezeket az egységeket (a jogszabály szóhasználatával élve felügyeleti szolgáltatói tevékenységet végezne). Így az erre aspirálónak például rendelkeznie kell legalább egymilliárd forint összegű felelősségbiztosítással – ilyet kisebb, esetleg újonnan gründolt szereplők aligha tudnak felmutatni –, illetve hoznia kell egy igazolást legalább egy magyarországi távközlési szolgáltatótól arról, hogy a mobil-adatátviteli szolgáltatást neki a távközlési cég biztosítja.

Varga Mihály tárcája pedig tesz arról, hogy biztos bevételhez jusson a feltételeket abszolváló magáncég – amely lehet akár a Garancsi-féle vállalkozás is. A minimális felügyeleti szolgáltatás nyújtásáért cserébe akár havonta 5000 forintot is kérhet automatánként az adattovábbítást biztosító cég az étel- és italautomatát üzemeltető vállalkozástól – ennyiben határozza meg a rendelet a hatósági ár maximumát. (Erre még az áfa is rakódik.)

 

Ez a díj többszöröse annak, mint amennyit az automata-üzemeltető vállalkozások áremelés nélkül ki tudnának gazdálkodni – legalábbis az elmúlt hetekben ezt kommunikálta a Magyar Ital- és Áru­automata-szövetség. De a két-, illetve a háromszorosa annak a díjnak is, amelyet az online pénztárgépek adatainak a továbbításáért felszámíthatnak – ugyanígy voltaképpen hatósági minimumárként – a cégek (köztük a Garancsi érdekeltségébe tartozó Mobil Adat Kft. is). Az online kasszák működése minden pénztárgép után minimum 1500 forint havi költséget jelent a kereskedőknek, a PC-s kasszák havi díja pedig 2500 forint.

Az italautomatásoknak most jön a feketeleves
Az italautomatásoknak most jön a feketeleves
Veres Viktor / Népszabadság

Márpedig ez a hatósági ár is, mondhatni, luxusprofitot generál. A piac legnagyobb szereplője, a Mobil Adat Kft. a nyilvános adatok szerint bő 450 millió forint nyereséget ért el 2015-ben, ennek nagy részét, 420 millió forintot a tulajdonosok felveszik osztalékként.

Ebből 378 millió forint üti Garancsi markát, lévén ő 90 százalékos tulajdonosa a cégnek.

És bár jogszabály előírja, hogy a nemzetgazdasági tárcának évente felül kell vizsgálnia az online kasszák adatforgalmi hatósági díját, a 2013-ban megállapított összeg sem tavaly, sem tavalyelőtt nem változott, és most is ugyanannyit kell fizetni a szolgáltatásért. Azután, hogy lapunk rámutatott a jogszabály által garantált díj változatlanságára és az annak segítségével bezsebelt profitokra, Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekűadat-igényléssel fordult az NGM-hez, de a tárca a befolyástól mentes munkavégzésre hivatkozva tagadja meg a korántsem lényegtelen információk kiadását a hatósági ár felülvizsgálatáról.

Az egyszeri díjat megússzák

Az étel- és italautomatáknál az adattovábbító egységnek, az AFE-nek lesz egy egyszeri díja is. Arra azonban nem kell már költeniük­ az automatákat üzemeltető vállalkozásoknak. Az érdekvédelmi szövetségük és a nemzetgazdasági tárca nemrégen megállapodott abban, hogy a 100-150 ezer forintra taksált eszköznél beszámítják azt a 30 ezer forintot, amit az automaták hónapokkal ezelőtti regisztrációjakor a kormány elkért a vállalkozásoktól. A fennmaradó összeget az állam fogja állni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.