galéria megtekintése

Babos Tímea lehetett volna a hétvége hőse, de kétszer is búcsúztatták

0 komment

Árvay Sándor

Babos Tímea élete legjobb játékával maradt alul a román Simona Haleppel szemben, majd a női párosban – oldalán a kazah Svedovával – 6:0-ás szettgyőzelemről szenvedett vereséget.

Félidőhöz érkezett az esztendő utolsó Grand Slam-tornája, a US Open: egyaránt tizenhat szereplő maradt versenyben a hölgyeknél és az uraknál is. A férfiak top 10-es mezőnyéből csak az ötödik kiemelt kanadai Milos Raonic és a hetedikként jegyzett korábbi US Open-bajnok horvát Marin Cilic hiány­zik.

Fotó: Andrew Gombert / MTI/EPA

A nagy esélyesek hellyel-közzel „hozzák” magukat, bár a kétszeres Grand Slam-nyertes svájci Stan Wawrinka drámai csatát vívott, és csak meccslabdák hárítása után tudott felülkerekedni a brit Daniel Evans (64.) elleni thrillerben (4:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:2). Igazolódni látszik, hogy a szigetországiak nem csupán Andy Murray hathatós közreműködésének köszönhetik a Davis Kupa trónusát, hiszen a huszonegy esztendős angol Kyle Edmund (ATP-84.) úgy jutott a negyedik fordulóba élete első US Open-viadalán, hogy elbúcsúztatott két kiemeltet, a francia Richard Gasquet-t (13.) és az amerikai John Isnert (20.).

 

A nőknél a Roland Garros-címvédő, ám most sérüléssel bajlódó spanyol Garbine Muguruza (3.) és a sokadvirágzását élő orosz Szvetlana Kuznyecova (9.) korai kiesése meglepetés. „Túlteljesített” viszont a 16 közé jutással a kazah Jaroszlava Svedova, a lett Anasztazija Szevasztova, az ukrán Leszja Curenko, a horvát Ana Konjuh és a dán Caroline Wozniacki, bár a huszonhat éves északi teniszező – aki most csak 74. a listán – két alkalommal vívott US Open-döntőt (2009, 2014), s volt már világelső is.

A rangsor legjobbja, Serena Williams viszont rendületlenül halad előre: a svéd Johanna Larsson még megnehezíteni sem tudta, hogy a harmincnégy esztendős amerikai extraklasszis pályafutása 307. Grand Slam-mérkőzését nyerje, és megdöntse Martina Navratilova rekordját (306). A férfiaknál Roger Federer a csúcstartó, ám ha Serena nem romlik, akkor az alpesi fenomén 307 meccses rekordja nem éli túl ezt a hetet...

Babos Tímea egészen közel került ahhoz, hogy ő legyen a hétvége hőse. A 31. helyen kiemelt magyar játékos ellen nyerni tudott ugyan az ötödikként jegyzett román Simona Halep (6:1, 2:6, 6:4), ám a soproni teniszező – élete legjobb játékával – hallatlanul kiélezett küzdelemre késztette vetélytársát, s elismerést érdemelt ki a centerpálya publikumától. A második és harmadik játszmában kiválóan­ teniszezett, s ha a találkozó hajrájában nem ijed meg a nagy bravúr lehetőségétől, valóra válthatta volna reális győzelmi esélyeit, hiszen 4:4-nél és 4:5-nél is 40:15-je volt.

A vigasztalódásra a párosban kínálkozott (volna) alkalom. Vasárnap Babos „kibérelte” magának a 11-es pályát: előbb Svedova oldalán lépett fel – harmadik kiemeltként – a legjobb nyolc közé jutásért az amerikai Muhammad, Townsend kettőssel szemben, és 6:0, 4:6, 3:6-os vereséget kellett elkönyvelnie. Kazah partnere magyar idő szerint hétfő hajnalban a pálya másik felén, a brazil Soares mellett bukkan fel, hogy a vegyes páros második fordulójában Babossal és az amerikai Butorackal rivalizáljon. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.