galéria megtekintése

Brutálisan felmentek a lakásárak Budapesten

Immár a statisztikák is alátámasztják a szubjektív érzetet, hogy – a piac többévnyi tetszhalott állapota után – végre felfelé indultak az árak az ingatlanpiacon. Erre ezúttal az Otthontérkép és az Ingatlantájoló elemzése hívta fel a figyelmet, amely azt vizsgálta, miként változtak az eladásra kínált otthonok árai 2014-ről 2015-re. A leg­drasztikusabb növekedéssel Budapest dicsekedhet: itt egy év alatt a négyzetméterár az átlagos 323 ezer forintról 403 ezerre ugrott. Budapesten minden kerületben drágultak a lakások, leglátványosabban – 35 százalék körüli mértékben – az első, az ötödik és a hatodik kerületben. De nagy a szórás: bár az átlagos áremelkedés 23 százalékos, a hetedik kerületben a drágulás 43, a harmadikban pedig alig több mint 10 százalék.

A több mint 25 százalékos növekedés korántsem általános az ország más részein. Míg az ország nyugati felében hasonló tendenciát figyeltek meg, akár húsz százalék körüli csökkenést is regisztráltak azokban a megyékben, ahol sok nehezen eladható ingatlan – jellemzően nagy alapterületű családi ház – kereste új tulajdonosát, méghozzá hiába. Ez történt az adatok szerint Fejérben és Somogyban, de Veszprém megyében is tíz százalékkal mérséklődtek az árak.

 

Tavaly júliusban az országos ingatlanátlagár négyzetméterenként 220 ezer forint volt, idénre 312 ezerre kúszott fel. Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a népszerű környékeken ez a tendencia folytatódni fog, a kevésbé felkapott településeken azonban akár további árcsökkenésre is számítani kell. Az átlagárat tovább emelheti a csok feltételeinek megfelelő lakások és házak tömeges megjelenése a piacon, hiszen ezek az ingatlanok alapvetően drágábbak.

Kiugróan magas volt a februári forgalom a piacon a Duna House legfrissebb elemzése szerint: míg idén az első hónapban még a tavalyihoz hasonlóan kilencezer adásvétel történt országszerte, februárban csaknem 12 ezerre nőtt a tranz­akciók száma a 2015-ös 10 770-ről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.