galéria megtekintése

Fél gőzzel is elég a gáz

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 04. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A hazai gáztárolók kétharmados töltöttség mellett is képesek lennének a téli igények kielégítésére a behozatal nem várt megszakadása esetén – derült ki az üzemeltetők által közösen szervezett hétfői bejáráson. A parlamentben eközben átment a lex Gazprom.

Bizonyos, hogy egész télen mindenki számára lesz elég gáz, fogyasztói korlátozásokra esetleges behozatali ingadozások esetén se lenne szükség – jelentette ki Horváth Péter, az állami MVM gázipari vezérigazgatója az MVM-tulajdonú zsanai földgáztárolóban rendezett sajtóbejáráson.

Bármilyen hideg lesz, Zsanán nem lesz szükség megszorításra
Bármilyen hideg lesz, Zsanán nem lesz szükség megszorításra
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Fritsch László, az MVM-tulajdonú Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) vezérigazgatója ezt azzal támasztotta alá, hogy a hozzájuk tartozó, összesen 4,4 milliárd köbméteres négy kereskedelmi gáztároló, illetve az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) irányítása alá tartozó MMBF 1,9 milliárd köbméteres algyői biztonsági-kereskedelmi tárolója jelenleg 68 százalékos töltöttségi szinten áll, s napi 69 millió köbméter gáz kiadására alkalmas. (Ez az MFGT napi 44 millió köbméteréből és az MMBF napi 25 millió köbméteréből tevődik össze.

 

Utóbbi napi 20 millió köbméter biztonsági és ötmillió kereskedelmi célú kitárolást jelent.) Ez a körülbelül 2,5 millió köbméteres hazai termeléssel együtt már több mint 70 millió köbméter, miközben a tavalyi tél során sem került az ország napi fogyasztása 55 millió köbméter fölé. Az ellátás abban a nem várt esetben is biztosított lenne, ha se keletről, se nyugatról nem érkezne hozzánk gáz – jelentette ki Fritsch.

A vezérigazgató közlése szerint a készletek betárolása jelenleg is zajlik. Az MFGT honlapján követhető napi adatok tanúsága szerint viszont körülbelül két hete a betárolás üteme jelentősen, napi 20-25 millióról napi 5-10 millió köbméterre esett, miközben ezzel párhuzamosan napi néhány millió köbméteren a kitárolás is beindult. Ezt Fritsch László kérdésünkre nem kívánta kommentálni, hangsúlyozván, az MFGT csupán tárol, vagyis eleget tesz megrendelői napi igényeinek.

Mindeközben a parlament kormánypárti kétharmada elfogadta a kimondatlanul a Gazprom hazai bértároltatási és gázvezeték-építési tervei megvalósítását könnyítő törvényt. Az energetikával eddig kevéssé foglalkozó Mengyi Roland Fidesz-képviselő indítványára – amit a gazdasági bizottság nevében Rogán Antal frakcióvezető jelentősen kiegészített – a „közvámraktárban” tárolt gáz eladásához nem kell engedély, mint ahogy mostantól a vezetéképítés is megúszható üzemeltetési jog nélkül. A zsanai tájékoztatón a Gazprom 700 millió köbméter gázának bértárolásáról nem esett szó, de megtudtuk, hogy az orosz gázszállító készletei folyamatosan gyűlnek az MFGT tárolóiban.

Ennek szintje jelenleg 300-400 millió köbméter körül lehet. Az MVM kissé megtévesztően ezt is az ország saját készleteihez sorolja. Az orosz készlet mértékét illetően a napi néhány millió köbméteres betárolási mérték nem feltétlenül ad iránymutatást – ilyen sebességgel a kilátásba helyezett legfeljebb 700 millió köbméter nehézkesen gyűlne össze –, mivel a betárolási adat is egyfajta eredőnek tekinthető. Ebben az esetben a tárolóban lévő gázt fokozatosan átminősíthetik Gazprom-tulajdonúvá, míg a bértároltatásra hivatkozva megemelt orosz oldali gázimport inkább egyenesen a lakossághoz kerül. Ezt támasztja alá, hogy szeptember 25-e óta, amikor elzártuk az Ukrajna nyugati vészellátását lehetővé tévő vezetéket, az addigi 15 millió köbméter helyett Ukrajna felől érkező napi körülbelül 24 millió köbméter szintje nem változott, miközben az MFGT tárolóiba már alig töltenek gázt.

Algyőn – az ország kereskedelmi tárolóval kevert biztonsági tárolójában – jelenleg kitárolásra készülnek, és már a betárolásnak is vége. Honlapjuk tanúsága szerint töltöttségük 86 százalék. Ebből 920 millió köbméter a csak vész esetén felszabadítható biztonsági készlet – a kormány ennyit tároltatott be a lehetséges 1,2 milliárd köbméterből –, a többi az MFGT-hez hasonló kereskedelmi készlet.

Az MVM-tulajdonú MFGT és az MFB-tulajdonú MMBF közös sajtóbejárásának pikantériája, hogy a két állami cég elvileg versenytárs: az MFB-tulajdonlás is csak az MVM-tulajdonlással kapcsolatos versenyhivatali aggályok miatt került képbe. Piaci forrásaink nem zárták ki, hogy ez a helyzet a közeljövőben olyképpen rendeződhet, hogy a vagyon „a magyar állam” (vagyis a kormányfő kívánságait közvetítő Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János) keze alatt egyesül, de ezt a jelenlévők lapunknak nem erősítették meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.