galéria megtekintése

A lakosság nem fűthet ingyenpénzzel

1 komment


Marnitz István

Mintegy százmilliárd forint visszafizetendő „támogatást" kaphat idén a lakosság az otthonok energiahatékonysági felújítására. A legnagyobb tétel a 224 milliárd forintot felemésztő Út a munkaerőpiacra program.

Hétfőn megjelentek az EU-forrású Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2016-ra érvényes, közel kétezer milliárd forintra rúgó fejlesztési keretei. Ezek jó része visszatérítendő támogatás – azaz kamatmentes hitel –, s számításunk szerint több mint 200 milliárdot nem kell visszatéríteni.

 A listát vezető legnagyobb kiírások között vannak a várható energetikai támogatások. A lakosságot kizárólag kamatmentes vagy alacsony kamatozású hitellel kecsegtetik. Ennek keretében hirdették meg a lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó, 103,19 milliárd forint keretű hitelt. Ez a hatodik legnagyobb összegű tétel. A kiírás 2016 augusztusában várható.

 

A pénzekért a korábbi hírek alapján a pénzügyi közvetítőként fellépő állami Magyar Fejlesztési Banknál lehet kopogtatni. Nagy kérdés, mennyire kíván élni a lakosság a felkínált visszatérítendő támogatás lehetőségével azután, hogy az Orbán-kormány a háztartások energetikai felújítása számára korábban elkülönített közel százmilliárdos vissza nem térítendő EU-keretet az állami épületek renoválására csoportosította át.

A visszatérítendő GINOP-keretből júliusban várható a megújulóenergiaforrás-hasznosítással kombinált épületenergetikai fejlesztések közel hatvanmilliárd forint értékű, egyszerűsített kiírása is. Ugyanekkorra tervezik a termelő és szolgáltató vállalkozások energetikai támogatását is. E kör a mintegy harmincmilliárd forint hitel mellett közel hatvanmilliárd forint – ­Lázár János kancelláriaminiszter szavaival élve – „ingyenpénzben" is reménykedhet. Az energetikai pénzek közül júniustól több mint 50 mil­liárdot várhat a távhőszektor a megújulóenergia-felhasználás lehetőségével kombinált felújításra. Ebből húszmilliárd forint hitel, 26,5, illetve 8,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Decembertől közel harmincmilliárd forinttal segítenék a megújulóenergia-alapú áramtermelést is. Ebből 11 milliárd a hitel, 19 milliárdot viszont megtarthatnak a szerencsések.

A lakók csak kamatmentes hitelt kaphatnak
A lakók csak kamatmentes hitelt kaphatnak
Kurucz Árpád / Népszabadság

A teljes – részben már kiírt pályázatokat is tartalmazó – lista legnagyobb tétele az Út a munkaerőpiacra nevű program: 224 mil­liárdból a hátrányos helyzetűek, alacsony iskolai végzettségűek elhelyezkedését segítik a versenyszférában. 160 milliárdot kaphattak a 157 ezer 25 év alatti fiatalt képzéshez és megélhetéshez segítő Ifjúsági garanciára.

A tavaly szeptemberben már meghirdetett új generációs hálózati fejlesztési program összesen közel 114 milliárdot kap, amiből 68 milliárdot nem kell visszaadni. Ha hozzávesszük az ugyanerre tavaly ­augusztusban meghirdetett 68 milliárdot, a program akár a dobogó tetejére is kerülhetne. A még kiírás előtt állók közül megemlítendő a mikro-, kis- és középvállalkozások termelőeszközeinek 113 milliárdra rúgó bővítési támogatása, amiből 37,5 milliárd vissza nem térítendő.

Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a GINOP-ból idén még több mint 50 kiírás várható, több mint ezermilliárd forint értékben. Ezek közül 38 tartalmaz vissza nem térítendő részt. Igaz, megjegyzik, a keretek módosulhatnak. Ennek nyomán az Út a munkaerőpiacra 102 milliárdról 224 milliárdra, az Ifjúsági garancia 40 milliárdról 160 milliárdra, a Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése keretösszege 65 milliárdról 105 milliárdra, a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása 40 milliárdról 60 milliárdra, a Támogatott beruházási hitel, az Új generációs NGA és felhordóhálózatok fejlesztése tízmilliárdról 45,6 milliárdra, az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése tízmilliárdról 22,3 milliárdra, a Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése 6,9 milliárdról 13,9 milliárdra, a Logisztikai szolgáltatóközpontok fejlesztéseinek támogatása pedig 4 milliárdról 6 milliárdra nőtt.

A GINOP keretében meghirdetett közel kétezermilliárd forint forrás a 2020-ig rendelkezésre álló 2700 milliárd 75 százaléka – jelentette be Rákossy Balázs, a tárca illetékes államtitkára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.