galéria megtekintése

Erstét is vesz az állam

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.

Horniák Balázs, R. Hahn Veronika
Népszabadság

Az EBRD-vel közösen bevásárolja magát az Erste Bankba a magyar állam. A kormány a bankadó fokozatos csökkentésére, a pénzintézet egy a gazdasági növekedést élénkítő hitelprogram beindítására vállalt kötelezettséget.

Háromoldalú megállapodást írt alá hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és Andreas Treichllel, az osztrák Erste Bank vezérigazgatójával. A szándéknyilatkozat alapján a magyar állam és az EBRD egyaránt legfeljebb 15 százalékos részesedést szerezhet a magyar Erste Bankban. Az ügylet részleteit a következő hetekben véglegesítik, így egyelőre még az sem dőlt el, mekkora részvénycsomagot szereznek a felek a pénzintézetben. A kormányfő elmondása alapján a magyar állam akkora tulajdonrészre tart igényt, amekkorát az EBRD szerez a bankban.

Suma Chakrabarti EBRD-elnök, Orbán Viktor kormányfő és Andreas Treichl Erste-vezér
Suma Chakrabarti EBRD-elnök, Orbán Viktor kormányfő és Andreas Treichl Erste-vezér
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Úgy tűnik, még az sem dőlt el, hogy a felek részvényvásárlással vagy tőkeemeléssel szereznek részesedést az Erstében, míg a vételár –vagy a tőkeemelés mértéke – a pénzintézet átvilágítása után és a most kezdődő tárgyalások eredményeként alakul ki. A tranzakció várhatóan hat hónapon belül zárulhat le. Az Erste Bank közleménye szerint a magyar kormány a szándéknyilatkozatban deklarálta, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos bankokban. A kabinet arra is kötelezettséget vállalt, hogy a következő három évben magánkézbe adja a magyar bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját. (Az MKB-t tavaly ősszel vásárolta meg a magyar állam, amely jelenleg az Erste mellett a Budapest Bank megvásárlásáról is tárgyal.)

 

A kormány az EBRD-vel kötött megállapodásban elkötelezte magát a bankadó mérséklése mellett. A pénzügyi szektor extra terhének mértéke a 2016–2019 közötti időszakban fokozatosan az európai uniós átlaghoz közelít. Az idei költségvetés 144 milliárd forint bevétellel számol a bankadóból, Orbán Viktor bejelentése szerint jövőre az összeg 60milliárddal csökkenhet,míg a következő években a mérséklés mértéke ennél kisebb lesz. Az adó kulcsa jelenleg sávos, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15 százalék, e fölött 0,53 százalék. A bankadó 2016-tól a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára, 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára csökken. 2019-től a bankadót még nagyobb mértékben összhangba hozzák az érvényben lévő uniós normákkal – derül ki az EBRD-vel aláírt megállapodásból, amely szerint ennek érdekében a magyar kormány 2015 júniusáig kidolgozza és beterjeszti a megfelelő törvényeket. A magyar kormány azt is vállalta, hogy a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását úgy hajtják végre, hogy abból nem származik további, az árfolyamkockázatból eredő terhe a bankszektornak. Továbbá nem születik a magáncsőd intézményére vonatkozó jogszabály a Magyar Bankszövetséggel folytatott konzultáció és a szövetség támogatása nélkül.

Suma Chakrabarti: Most már ideje előrelépni

A hétfői budapesti látogatása előtt lapunknak e-mailben nyilatkozó Suma Chakrabarti szerint az utóbbi években a korábbiakhoz képest kevesebb új beruházás valósult meg Magyarországon, melynek csak részben volt az oka, hogy már a fejlettebb országok közé tartozunk. A „politikai környezet is kevésbé bátorította a befektetőket”. Az EBRD elnöke szerint a most kötött megállapodások nyomán ezen a területen is változásokra, előrelépésre lehet számítani. A jól működő, hatékony és sikeres bankrendszer minden modern gazdaság gerince. A magyar kormánnyal aláírt szándéknyilatkozat ennek nagyon is üdvözlendő felismerését jelenti – fogalmazott. Magyarország érdeke, hogy erős pénzügyi szférája legyen, amely képes befektetni a reálgazdaságba és támogatni a fenntartható növekedést. A magyar állam az ország pénzügyi szektorának legnagyobb tulajdonosaként tökéletesen felfogja, milyen igény van egy támogatóbb politikai környezetre – mondta lapunknak Chakrabarti. A megállapodásokban rögzített lépéseknek erős és pozitív üzenetük van, melyet mind Magyarországon, mind külföldön meg fognak hallani. Ez azonban csak a kezdet, a lényeg az intézkedések végrehajtása – húzta alá. Az elnök szerint az EBRD azért lehetett eredményes a bankok által régóta sürgetett változások elérésében, mert tudta, hogy egy reformot könnyebb belülről megvalósítani, mint a kormányra kívülről ráerőltetve. Meg kellett tenni bizonyos, időnként nagyon fájdalmas lépéseket, de most már ideje előrelépni. Mint a bankszféra legnagyobb tulajdonosa, a kormány megértette, hogy támogatóbb környezetre van szükség.

Kötelezettségeket vállalt az Erste is. A bank a következő három évben összesen 550 millió eurós – évi 56 milliárd forintos – hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására. Egy 250 millió eurós hitelkeret legfontosabb része a közszféra alkalmazottai számára kidolgozott komplett pénzügyi csomag. Energiahatékonysági programokat 100 millió euró értékben finanszíroz a bank, míg 200 millió eurót őstermelők hitelezésére fordítanak.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a szándéknyilatkozatokkal kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a szervezet tárgyalásokat folytat a bankadóról a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és remélik, hogy minél hamarabb a konkrét számok és ütemezés tekintetében is megszületik a végleges megállapodás a teher fokozatos kivezetéséről, illetve az uniós országok átlagos szintjére való csökkentéséről. Kiemelte: a bankadó fokozatos kivezetésével a hazai bankrendszer egyre jobban el tudja majd látni azt a nélkülözhetetlen szerepét, amellyel serkenti a vállalatok és háztartások finanszírozásán keresztül a magyar gazdaság növekedését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.