galéria megtekintése

Élre tört a magyar benzinár

1 komment


Marnitz István

A térségben csak Ukrajnában kerül kevesebbe a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Az évekig a legolcsóbbak közé tartozó Romániában átlagosan közel húsz százalékkal drágább a benzin, mint a hazai kutakon.

A térség államai közül Magyaror­szágon a második legolcsóbb a benzin és a gázolaj – számítottuk ki a Magyar Autóklub honlapján közölt pénteki adatok felhasználásával. Kalkulációnkból kiderül: csak az örökös legolcsóbb tiszteletbeli címére immáron bízvást kiérdemesült Ukrajnában olcsóbbak az üzemanyagok, mint hazánkban. Míg nálunk 313 forintot kérnek egy liter benzinért, addig északkeleti szomszédunknál 227 forintnak megfe­lelő hrivnyáért számítják meg. A dízelért nálunk 296 forintot, Ukrajnában pedig 196 forintnak megfelelő hrivnyát kérnek literenként.

Már a toplista következő helyét megszerző Szerbiában is jóval drágább a benzin: ott az átlagos literenkénti tarifa 332 forintra jön ki. Ausztriában pedig már literenként több mint harminc forintot fizetnek rá az utazók – például az ott tan­koló síturisták. Horvátországban közel ötven, Szlovákiában és Szlovéniában pedig közel hatvan forintot kell ráfizetni egyetlen liter benzinért. A legdrágább ország immáron a hosszú évekig a legolcsóbbak közé tartozó Románia: ott literenként átlagosan 374 forintot kérnek a benzinért, ami 61 forinttal, közel húsz százalékkal drágább, mint nálunk. Gázolajfronton hasonló a helyzet. A térségi versenyben a két megosztott bronzérmesnél – Horvátországban és Szlovákiában – is 15-15 forinttal többet kell fizetni a termék literjéért. Ausztriában és Szlovéniában körülbelül 20, Szerbiában több mint 40, az itt is listavezető Romániában pedig közel 70 forinttal mérik drágábban a dízel literjét.

A helyzet korántsem volt mindig ilyen idilli. Felmérésünk szerint tavaly a hazai benzinár nagyjából tartotta a térségi 3-4. legolcsóbb címét. Ellenben a gázolajtarifa változása kifejezetten hektikus, ami a térségi toplistán elfoglalt helyünket is hasonlóképpen befolyásolja. Míg tavaly januárban és júliusban is jelentkezhettünk volna a képzelet­beli ezüstéremért, addig februárban a nyolc ország sorában a magyar kutakon számított a legdrágábbnak a dízel, majd áprilisban a második legdrágább volt, és októberben is csak két állam előzte meg a képzelet­beli ártoplistán.

 
Számjegycsere az első helyen
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szakértők szerint e jelenség mögött immáron nem csak a térségi devizák egymáshoz viszonyított árfolyamának hullámzása áll. (Már csak azért sem, mert a forint jelentősen gyengült az immár a környező országok jó részében használt euróhoz képest.) A hazai adóterhelés szintén közepesnek számít, és az utóbbi időben nem is változott (ha nem számítjuk, hogy a fuvarozók által visszaigényelhető összeg tovább csökkent literenként négy forinttal). A jelenséget részben a hálóját a térség egyre nagyobb területeire kivető Mol üzletpolitikai változásai, részben a környező finomítókkal folytatott árverseny taktikai húzásai magyarázzák. E szerint a gyors változások a benzinhez képest inkább a – Gazdasági Versenyhivatal által is kiemelt – gázolajfrontra jellemzők. Ez kevéssé teszi kiszámíthatóvá a jellemzően dízelt hasz­náló gazdasági szereplők – fuvarozók, mezőgazdasági termelők – számára a tervezést.

A hazai autósoknak tágabb összevetésben sincs okuk panaszra: 36 európai állam összevetésében a hazai benzin a 7., a gázolaj pedig a 11. legolcsóbbnak számít. A legolcsóbb Oroszország literenként 134 forintnak megfelelő benzin- és 128 forintnak megfelelő gázolajárral. Utána rögtön Ukrajna következik, de olcsóbb nálunk Bosznia-Hercego­vina és Lengyelország is. A gázolajért kevesebbet kérnek például Macedóniában, Montenegróban és Luxemburgban.

Pici libikóka nem ­kizárt

Alapvetően változatlan üzemanyagárakat jósol a hétre a GKI Energiakutató, bár a benzin esetében egy-két forintos áremelés nem kizárt. Így a benzin ára 315-317, a gázolajé 296-298 forint körül állhat be. A benzinár a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,8 százalékkal, a gázolajé 5,5 százalékkal csökkent.

A forint fél százalékkal erősödött a dollárhoz képest, ami tompítja az áremelési nyomást. A múlt héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 27–31 dollár között változott, ez több mint másfél dolláros, ötszázalékos emelkedés. Az árak szerdáig a 13 éves mélypontnak számító 25,8 dolláros szintig estek, majd a hét utolsó két napján napi egy dollárral emelkedtek. Szakértők ezt a hónapok óta tartó zuhanás korrekciójaként értékelik, ami nem feltétlenül utal trendfordulóra, azaz lehetséges még csökkenés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.