galéria megtekintése

Oroszok a spájzban

0 komment

Árvay Sándor

Félidőben vagyunk az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, s túl a korábbi meglepetéseken – a férfiaknál a spanyol Rafael Nadal nyitókörös búcsúján, a hölgyeknél a második kiemelt román Simona Halep és a harmadikként jegyzett spanyol Garbine Muguruza korai kiesésén – már megvonható némi összegzés is.

A jelek szerint változatlanul várat magára az igazi áttörés: az új generáció még mindig nem adott a világnak olyan klasszist, aki képes átvenni a vezető szerepet az utóbbi másfél évtizedet uraló generáció nagyjaitól.

A férfiak mezőnyében mindössze Andrej Kuznyecov tudott nem kiemelt játékosként a legjobb 16 közé jutni, ám a huszonöt esztendős orosz, ha lépésről lépésre fejlődik is (jelenleg 74. az ATP-rangsorban), aligha landol bármikor is a top 10-ben. Inkább elképzelhető ez a francia Pierre-Hugues Herbertről (167.), aki – nem mellékesen – US Open-döntős volt párosban, itt pedig a kvalifikációból menetelt előre, s csak Jo-Wilfried Tsonga állította meg a honfitársak meccsén, a harmadik fordulóban. S ott van még egy francia, a tizenkilenc esztendős Quentin Halys (187.), aki előbb főtáblás győzelemmel hálálta meg a szervezők szabad kártyáját, s aztán a világelső Novak Djokovics ellen, ha csodát nem tett is, de megmutatta, hogy van benne spiritusz.

Míg az uraknál francia reménységek bukkantak fel a láthatáron, addig a hölgyeknél orosz hullámról szólhatunk. A WTA-rangsor legjobb száz versenyzője között hét orosz teniszező található, a 300-as határon belül további 16, s még 85 olyan van, aki világranglistapontot mondhat a magáénak. Másképp: a női profi tenisz csaknem 1300 nevet tartalmazó ranglistájának tizede orosz. Tegyük hozzá még azokat, akik „kirajzottak", s vagy a volt szovjet tagköztársaságokban keresik boldogulásukat, vagy messzire repültek, s immár amerikai (Varvara Lepchenko) vagy ausztrál színekben (Darja Gavrilova) szerepelnek a Grand Slam-viadal legjobb 16 játékosa között.

 
A népes orosz kontingens dísze: Sarapova
Thomas Peter / Reuters

A nyolcaddöntőben – a férfiversennyel ellentétben – jóval több a laikus számára ismeretlen név, hiszen kilenc kiemelt mellé hét gyengébb rangsorszámú játékos (az orosz Margarita Gaszparjan, a német Anna-Lena Friedsam és Annika Beck, a cseh Barbora Strychova, a kínai Zhang és a már említett Gavrilova, valamint a magyar szülők gyermekeként brit színekben teniszező Konta Johanna) is befurakodott.

A mostani viadal azonban még a régi sztárokról szól. A svájci Stanislas Wawrinka például profi pályafutása 400. győzelmét ünnepelhette szombaton. Honfitársa, Roger Federer már jóval ezer siker fölött jár, de ő is újabb mérföldkőhöz érkezett: a férfi tenisz történetében az első versenyző, aki a Grand Slam-tornákon háromszáznál is több (301) nyertes meccset aratott. A listavezető Martina Navratilova megelőzéséhez további öt parti hiányzik. Három akár már Melbourne-ben „összehozható", igaz, holnap a cseh Tomas Berdych ellenérdekelt lesz...

A „tanár úr" azonban egyelőre menetel (vasárnap a 15. kiemelt belga David Goffin számára tartott oktatást a tenisz szépségeiről a mind­össze másfél órás 6:1, 6:2, 6:4 alkalmával). Berdych viszont megdolgozott a továbbjutásért a korábbi US Open-bajnok horvát Marin Cilic ellen (4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3), miként a címvédő szerb Djokovicsnak nagy nehézséget okozott a francia Gilles Simon (14.) legyőzése. A világelső „kiszenvedte" ugyan a legjobb nyolc közé jutást, ám a négy és fél órás csata (6:3, 6:7, 6:4, 4:6, 6:3), s a pontosan száz Djokovics-hiba önbizalom-növelő lehet a japán Kei Nisikori számára, aki Tsonga sima legyőzése (6:4, 6:2, 6:4) után készülhet a „Djoko" elleni negyeddöntős párharcra.

A holnapi program nagyszerű csatákat ígér, ám a meccsek meccse a tavalyi döntő „újrajátszása" lesz: a torna 2008-as nyertese, Marija Sarapova és a hatszoros Australian Open-bajnok Serena Williams csatázik egymással az elődöntő jogáért. S bár az orosz–amerikai csúcstalálkozó mindkét csillagának remek teniszmúltja van – Serena huszonegy, Marija öt Grand Slam-trófeát birtokol –, az egymás elleni mérleg (2:18) nem sok jót ígér a hat esztendővel fiatalabb orosz számára. Legutóbb 2004-ben Los Angelesben tudta legyőzni a fiatalabbik Williams nővért, aki a mostanit megelőző hat partiban még játszmát sem engedélyezett Sarapovának; így volt ez a tavalyi melbourne-i döntőben, s a wimbledoni elődöntőben is.

A juniorok versenyében szereplő magyarok közül a korosztályos világranglistát vezető Valkusz Máté, aki egyéniben és párosban – a dél-koreai­ Chung társaként – egyaránt az első számú kiemelt, két győzelemmel kezdte az ausztráliai Grand Slam-tornát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.