galéria megtekintése

Elhúz az USA Európa mellett

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.


Blahó Miklós
Népszabadság

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Japánban és Kínában alapvetően kedvező folyamatok bontakoznak ki, de az eurózónában defláció, elhúzódó gazdasági stagnálás fenyeget, miközben Brazília is érdemben lassít.

Van minek örülni - Obama egy texasi gyorsétteremben vásárol
Van minek örülni - Obama egy texasi gyorsétteremben vásárol
Kevin Lamarque / Reuters

Az eltérő pályák miatt különböző megoldásokra és reformokra lesz szükség – írja hétfőn közzétett őszi előrejelzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A fejlett ipari államokat tömörítő szervezet májusi prognózisához képest mondhatni drámai arányban módosította előrejelzését.

Úgy vélik, egyre nő a távolság az Egyesült Államok és az eurózóna között. Igaz, idén kevésbé érzékelhető még, hogy elhúz az amerikai gazdaság, de jövőre már nyilvánvaló. A rendkívül zord téli időjárás miatt 2,1 százalékkal bővül az Egyesült Államok gazdasága, szemben a tavasszal várt 2,6 százalékkal, de az eurózóna 1,2 helyett csak 0,8 százalékra lesz képes.

 

Jövőre az amerikai gazdaság viszont 3,1 százalékra gyorsít – bár májusban az OECD még 3,5-re számított –, ám az európai valutaövezet csak 1,1 százalékkal növekszik 1,7 helyett. Aggasztó magyar szempontból is, hogy Németország idén és jövőre fél-fél százalékkal a tavaszi előrejelzésnél gyengébb teljesítményt nyújthat, és csak 1,5-1,5 százakkal rukkol ki 2014-ben és 2015-ben, Franciaország még szerényebb ütemet hozhat ki magából, miközben Olaszország idén újra visszaesik, jövőre pedig nem növekszik. Itália előrejelzését módosította a legnagyobb mértékben az OECD.

Ehhez képest Nagy-Britannia három, Kanada bő két százalékkal, Kína változatlanul jó hét százalékkal nő, India a vártnál gyorsabb, hat százalék körüli iramot diktálhat, míg a brazil gazdaság motorjai idén majdnem lefulladnak.

A világgazdaság egészének növekedése elmarad a válság előtti szinttől. A világkereskedelem bővülése is vontatott, a kereskedelemből táplálkozó beruházások aránya sem éri el a korábbi szintet. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a munkanélküliség erőteljesen csökken, de az eurózóna csak most hagyta maga mögött a válságot követő csúcsot. A foglalkoztatás szintje az OECD-térségben továbbra sem éri el a krízis kirobbanása előtti értékeket.

A friss elemzésnek központi eleme, fő üzenete az, hogy az eurózónában aggasztó folyamatok bontakoznak ki. Elsősorban Németországban, Franciaországban és Olaszországban. A periférián ugyan tapasztalhatóak kedvező jelek, de ezekben az országokban még számos strukturális reformot kellene végrehajtani, miközben súlyos örökség a hatalmas államadósság.

A legnagyobb kockázat az alacsony infláció, amelynek üteme egyre lassul, és a helyzet deflációval, stagnálással és az adósságterhek növekedésével fenyeget. A nullához közelítő infláció megakadályozza, hogy a relatív árak igazodjanak egymáshoz, ami nélkül az eurózónában a keresletet nem lehet megfelelően ösztönözni.

Még aggasztóbb, hogy az inflációs várakozások is mérséklődtek kissé, bár eddig lehorgonyzottnak látszottak. De Japánban – emlékeztet rá az OECD –a kilencvenes évek elején hat-tíz évre előre két százalék körüli inflációt vártak, miközben a gazdaságot eluralta a defláció.

Az ukrajnai és a közel-keleti válság geopolitikai kihívásokkal teli, nem tudni, mit vált ki a skóciai népszavazás eredménye, ha a helyiek a függetlenségre szavaznak. A feltörekvő piacokat újabb sokkok érhetik, különösen a felhalmozott vállalati adósságok miatt, miközben az amerikai monetáris politika szigorítása megint új pénzmozgásokat indíthat meg ezekből a térségekből az Egyesült Államok felé, ami az árfolyamok nagy kilengését hozhatja magával.

A részvény- és kötvénypiacok, a történelmi csúcsokat döntögető tőzsdeindexek és a mélypontok felé közelítő állampapírhozamok azonban azt sejtetik az OECD szerint, hogy ezek a befektetők félreárazzák a kockázatokat, aminek nagy és hirtelen kiigazítás lehet a vége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.