galéria megtekintése

Egymilliárd forintos rekordbírság az Auchannak

8 komment

NOL
NOL

Kiskereskedő ekkora bírságot még nem kapott Magyarországon. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a lánc visszaélt az erőfölényével a 'polcpénz' szedésekor.

Utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Versenyhivatal ezért összességében 1.06 milliárdos bírságot rótt ki a cégre. 

Polcpénzért halmozták a készleteket
Polcpénzért halmozták a készleteket
Teknős Miklós / Népszabadság

A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében.

 

A GVH szerint mindezért a beszállítók nem kaptak semmilyen érdemi ellenszolgáltatást.

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek.

A GVH a bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki, a GVH emellett jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását az után is, hogy a GVH a Spar-t is elmarasztalta ezért.

Az Auchan eddigi büntetései

2012/8 10 milliós bírság az Auchan "hungarikumainak" megtévesztő reklámjai miatt.

2011/8 30 milliós bírság adatszolgáltatás többszöri megtagadásáért. 

2008/5 30 milliós büntetés egyáltalán nem, vagy az ígértnél drágábban árult "akciós" termékek miatt.

2006/7 50 milliós bírság "legolcsóbbnak" hazudott és a reklámozottnál drágábban árult termékekért.

2005/6 4 milliós büntetés megtévesztő akciós újság miatt. 

 Az Auchannak most harminc napja van a GVH bírságszámlájára befizetni az 1,06 milliárdos büntetést. Korábban az Auchan arról nyilatkozott,  hogy az évek óta veszteséges lánc az idén már nyereségessé válhat. 

A nyereségesség kulcskérdés a láncnak: az országgyűlés nemrég elfogadott törvényei szerint ha egy áruházlánc két, egymást követő éven keresztül veszteséges, úgy kényszerbezárást lehet nála elrendelni.

A GVH-bírsággal kapcsolatban megkerestük az Auchant is, egyelőre várjuk a visszajelzésüket. Amint megkapjuk a választ, cikkünket frissítjük.

Update: közben megérkezett az Auchan reakciója a döntésre:

„Az Auchan Magyarország Kft. ma értesült a Gazdasági Versenyhivatal határozatáról, melynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem ért egyet. Az Auchan Magyarország Kft. az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is. Vállalatunk nem követett el jogsértést, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fogunk ragadni azért, hogy ezt be is bizonyítsuk, és bízunk a bíróság tisztán látásában" – mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Kétszáz milliárd után nem szállnak ki

Az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója még jóval a GVH-bírság előtt arról beszélt, hogy a 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltető társaság nem tervez bezárásokat, változatlanul hosszú távra terveznek Magyarországon. Dominique Ducoux vezérigazgató januári bejelentése szerint arra számítanak, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, de a forgalom egy részét el is veszíthetik. 

Az Auchan áruházlánc az elmúlt 17 évben mintegy 200 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. Tavaly 5 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, ennek felét az elmúlt évben átadott 5 töltőállomás jelentette. A cég éves bruttó forgalma - a 2012-es 300 milliárd után - 2013-ban elérte a 324 milliárd forintot.

Az Auchan jelenlegi 1500 beszállítójuk 90 százaléka magyar. Csaknem hétezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

Haragszomrád

A Népszabadság korábban is részletesen foglalkozott az áruházláncak piaci helyzetével és lehetőségeivel. Ahogy megírtuk, a Fidesz a külföldi áruházláncok közül leginkább az Auchanra orrolhatott meg, állítólag azért, mert a régóta magyar hipermarket terveit dédelgető Orbán ösztökélésére akarta a CBA–Coop felvásárolni a Cora áruházláncot. A piacon nyílt titok volt, hogy ehhez magukénak tudták a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelígérvényét, ám végül az Auchan beelőzte a hazai láncokat.

A felcsúti szál

Ide tartozik, hogy (ahogy tavaly novemberben beszámoltunk róla), az Orbán-kormány jogi eszközökkel indított offenzívát a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok kiszorítására, itteni befektetései feladására késztetve több nagy áruházláncot. Az utóbbi években megélénkült Orbán Viktor környezetének érdeklődése a kiskereskedelem lehetőségei iránt, képviselőik több lánc környékén megjelentek befektetési szándékkal. A legismertebb ilyen akció utalt arra, hogy enyhülhetett a kormánypárti "haragszomrád". A szakma legalábbis a kormányzati kegykeresésnek tudta be, hogy a 2013-as trafikmutyi során rejtélyes módon az összes Auchan áruházba Felcsútról találtak trafikost, így sorra az Orbán-bizalmas Mészáros Lőrinc vonzáskörébe sorolt felcsúti lakosok lettek az Auchan trafikosai. Igaz, ezen Mészárosék nem sokáig kereshettek, hiszen az utcai trafikosokat képviselő lobbi nyomására a nemzeti dohányboltokat kirakták a hipermarketekből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.