galéria megtekintése

Csúcsnyereség a Szigeten

0 komment


Marnitz István

A Sziget tavalyi nyeresége túllépte a félmilliárd forintot. Gerendai Károly alapítónak ebből jórészt még mindig korábbi hiteleit kell fizetnie. Ezzel párhuzamosan mára korábban elindított vállalkozásai is kezdenek önfenntartóvá válni.

Tavaly több mint félmilliárd forint nyereséget ért el a többek között a Sziget Fesztivál, a Volt, a Balaton ­Sound, vagy épp az Erzsébet téri óriás­kerék mögött álló Sziget Kft. – derül ki a rendezvényszervezőnek a Ceg­info.hu-n már most megjelenő tavalyi eredményadataiból. A közvetlen tulajdonosok – 76 százalékban a Szigerta Invest Kft., 24 százalék erejéig pedig a Volt Invest Kft. – ebből 470 millió forint osztalékot fel is vettek. Így 87 millió forint bent maradhatott a cégben. Már a 2014-es év se sikerült rosszul az ismert társaságnál. A tulajdonosok akkor a teljes, 351 milliós nyereséget felvették, amihez a tartalékokból is kivettek 59 milliót.

Az utóbbi években volt minek örülni a Szigeten
Az utóbbi években volt minek örülni a Szigeten
Soós Lajos / MTI

Az irányítási jogokkal bíró Szigerta Invest legnagyobb, 35 százalékos tulajdonosa az ősszigetes Takács Gábor. Gerendai Károly, illetve az LP+GK Kft. egyaránt 32,5-32,5 százalékot birtokol. A Gerendai Károly és Lakatos Péter Videoton-vezér családi cége 50-50 százalékos tulajdonában álló LP+GK három éve egy, Lakatos Péter által Gerendai Károlynak nyújtott magánjellegű kölcsön kapcsán került képbe. A Szigerta tulajdonosaira számításunk szerint összesen mintegy 360 millió forint jut a Sziget-nyereségből. A maradék a Sziget kisebbségi tulajdonosához, a Volt Investhez került, amely a Volt fesztivált szervező Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert tulajdonában áll.

 

A Sziget könyvei szerint a tulajdonukban áll az Erzsébet téri látványosságot üzemeltető Óriáskerék Kft., a készpénzmentes fesztiválfizetést szervező Festipay Kft., és két bécsi cég is. A kft. jelentős, 9,2-ről 10,2 milliárdra növelt árbevétel mellett támogatásként 150 millió forintot kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, 26 mil­liót a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól, 14 milliót a Köztársasági Elnökségtől és 16 milliót Sopron önkormányzatától.

– Örülünk – foglalta össze a tavalyi eredményekkel kapcsolatos véleményét Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. Nem tagadta: pénzügyi helyzetük valóban kedvező irányba mozdult el. Nőtt a nézőszám, bővültek a bevételek. E tárgyban az idei év eddigi folyamatai, az elővételek alakulása is bizakodással töltik el. Az osztalékokból egyelőre továbbra is a különböző céges vagy magánjellegű kölcsöneit törleszti. Az OTP Bank felé a kft. könyvei szerint tavaly év végén 390 millió forint tartozásuk állt fenn. Gerendai szerint ebből most további százmilliót törlesztettek. Lakatos Péter számára szintén közel ennyit fizetett. A Videotont vezető Sziget-csendestársnak még körülbelül ugyanennyivel tartozik. Korábbi megállapodásuk alapján a teljes összeg törlesztését követően Lakatos Péter kiszáll és része visszakerül Gerendaihoz. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Gerendai egy-egy Michelin-csillagot már begyűjtő Costes-éttermei üzemeltetésére is kapott kölcsönt a Sziget Kft.-től. Ezt most szintén törlesztette. Vendéglátóhelyei a jelentős befektetéseket követően most kezdenek önfenntartóvá válni.

Ezen túlmenően Gerendai számos egyéb vállalkozásban is részesedést tudhat magáénak. Kérdésünkre ezek között említette meg a Park Eventset, a Fesztivál Travelt vagy a pozsonyi Dunaj szórakozóhelyet. Az Opten adatbázisában emellett több internetes vállalkozás is megjelenik, mint például a Carfinder.hu Kft., a Repara.hu vagy a We Love Budapest Kft. Ezek szerinte ígéretes induló cégek.

Kötelezettségei induló vállalkozásai pénzigénye miatt gyűltek össze, illetve a Sziget Kft.-ben egy ideig megjelent Est Média kivásárlásához is szükség volt hitelekre. Nem keveset keres, hanem sokat költ – fogalmazott erről. Ugyanakkor a régebb óta futó társaságok egyre jövedelmezőbbek és az induló cégek is kezdenek pénzt termelni. Már látja a fényt az alagút végén – tette hozzá.

Gerendai közel 25 éve jelent meg a hazai rendezvényszervezői piacon. Az Est Média nevű cég végül kudarcos tőzsdei története során csaknem egy évtizede olyan részvénykonstrukcióval szállt be a Szigetbe, ami alapján már a Top 100 gazdagjai között emlegették. Ez ugyan mindmáig nem következett be, de immár a reálisabb alapokon nyugvó üzleti építkezés nyomán sincs szégyenkeznivalója. 

Rihanna, David Guetta, Manu Chao

Az augusztus 10-17-ig tartandó Sziget Fesztivál frissen bejelentett fellépői között ott az új lemezzel érkező Skunk Anansie, a nagy fesztiválkedvenc Die Antwoord, vagy a Grammy-díjas elektronikus zenész, Afrojack - közölte a szervezőiroda. Ők a "mínusz első", vagyis a tényleges első napon, 10-én lépnek fel a fesztiválköztársaság nagyszínpadán. A rendezvényt a legendás Ramones egykori dobosának bandája nyitja, aki Marky Ramone 40 Years of Punk Rock címmel ünnepli a műfaj évfordulóját és állít emléket egykori társainak. A friss, izgalmas vonalat képviseli DVBBS, Zedd, Carnage és Troyboi is. A nagyszínpados fellépők közül a legnagyobb húzónév kétségkívül Rihanna, aki 11-én lép a közönség elé. 12-én mások mellett Manu Chao, 13-án a Muse, 14-én David Guetta, 15-én pedig Sia lesz húzza a nagyszínpadról a talpalávalót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.