galéria megtekintése

Csányi cégei jobban teljesítettek

0 komment


Ábrahám Ambrus

Kirobbanó évet ugyan nem produkáltak, ám szomorkodásra sincs okuk azoknak a Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető agrárcégeknek, amelyek a bankár mezőgazdasági befektetéseinek tartópilléreit adják – szűrhető le a Cégbíróságra leadott mérlegekből. A vállalatok jellemzően növelték forgalmukat, sőt ez több esetben igen látványos volt, ám ez a profitjukról korántsem minden esetben mondható el.

Csányi Sándor
Csányi Sándor
Népszabadság/archív

A Csányi Pincészet és az ország egyik legnagyobb termelőszövetkezeteként ismert Bólyi Mezőgazdasági Zrt. például még veszteséget is produkált – igaz, egyik esetben sincs szó hatalmas tételről. A Pick Szeged Zrt., a takarmány-előállítással foglalkozó Bonafarm Bábolna Kft. vagy a Bonafarm csoporton kívüli, ám szintén a bankvezérhez köthető, a legnagyobb hazai integrátorcégnek tartott Kite Zrt. számai ugyanakkor már pozitív eredményről szólnak. (Az agrárbefektetéseket összefogó Bonafarm Zrt, valamint a Sole-Mizo Zrt., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. és a sertéstenyésztést végző Fiorács Kft. számai kedden még nem voltak elérhetőek az Igazságügyi Minisztérium elektronikus rendszerében.)

A legszembetűnőbb növekedés a Pick Szeged Zrt.-nél látható, különösen, ha a körülményeket is figyelembe vesszük. A piac ugyanis az elmúlt időszakban attól hangos, hogy a magyar termelők és feldolgozók rendkívül nehéz helyzetben vannak a magas áfaterhek gerjesztette jelentékeny feketegazdaság miatt. Ehhez képest a Pick 68,5 milliárdról 73,7 milliárdra emelte árbevételét, ám még ennél is fontosabb, hogy az üzemi tevékenység és a mérleg szerinti eredmény is növekedett, utóbbi 2 milliárd forintról 2,8 milliárdra. A mérleg kiegészítő mellékletéből kiderül, hogy az ott felsorolt termékek közül a legnagyobb növekedést a Familia márka érte el 19 százalékkal; a Pick szalámi 5 százalékkal jobban ment, mint 2014-ben. A cég az exportpiacok közül Japánban produkálta a legnagyobb növekedést. Az energiaköltségek jelentékeny emelkedése viszont csökkentette a hatékonyságot, és alighanem annak sem örültek a vállalat vezetői, hogy a vevőállomány a belföldi és az exportpiacon is csökkent 2-4 százalékkal.

 

Ehhez mérten a Bólyi Zrt. egy helyben toporgott. A 20,8 milliárdos árbevétel csaknem pontosan megegyezik a megelőző évivel, míg az adózott eredményként feltüntetett veszteség csaknem kereken egymilliárddal, 1,2 milliárd forintra emelkedett. Nagyságrendileg hasonló méretű a takarmánykeverő cég, a Bonafarm-Bábolna Kft. Az árbevétel ennél a vállalatnál is emelkedett minimálisan – 200 millió forinttal – 22,08 milliárd forintra, s körülbelül ugyanekkora növekedést jelez az adózott eredmény sor is: megközelítőleg 350 millió forintot. A felsorolt cégek közül egyébként egyik sem fizetett osztalékot.

Bár a csoportot összefogó Bonafarm Zrt. mérlege kedden még nem volt elérhető, a 100 százalékos tulajdonosnak tartott Bonitás 2002 Zrt.-é igen. Ez Csányi Sándor egyik befektető cége. Az adatokból pedig kiderül: a vállalat továbbra is 500 000 OTP-részvényt birtokol. Nagy árbevétele ugyan nem volt (közel 52 millió forint szerepel ezen a soron), ám a pénzügyi műveletekből és egyéb vállalkozási eredményekből származó mérleg szerinti eredmény végül 4,7 milliárd forintot tett ki. Csaknem pontosan ezzel az összeggel növekedett a Bonitás 2002 saját tőkéje is, amely így tavaly év végén 69,8 milliárd forintra hízott.

A magától értetődően más súlycsoportot képviselő Kite Zrt. árbevétele, amely tavaly került a bankvezér közelébe, 236 milliárd forintról 251 milliárd forintra növekedett az elmúlt évben. (Osztalékot 2014-ben és 2015-ben is fizetett a cég, 16 millió forintot.) A forgalom közel felét a mérleg szerint a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szer értékesítése adja. A gépek, öntözési és környezetápolási termékek biztosítják a bevétel mintegy 20 százalékát, a fennmaradó részt pedig a terményeladás. Bár az árbevétel jelentősen nőtt, a mérleg szerinti eredmény 4,1 milliárdról 3 milliárd forint közelébe olvadt. A kiegészítő melléklet soraiból kiderül, hogy a társaságnál kiemelt figyelmet fordítanak a John Deere gépek forgalmazására. Ezek közül tavaly a „vezértraktor fontosságára” helyezte a hangsúlyt a Kite.

A Csányi Sándorhoz köthető cégek mérlege
Cég

Árbevétel (mrd.ft.)

Mérleg szerinti eredmény (mrd. ft.)

2014  2015 2014 2015
KITE Zrt.
235,9
250,7
 4,1 2,9
Bólyi Zrt.
  20,9  20,8 -0,2
-1,2
Pick Szeged Zrt.
68,4
 73,7 2 2,8
Bonafarm-Bonitás Kft.
21,8
22
0,1
0,3
 Csányi Pincészet Zrt.  11,2
-97*
-16*
Bonitás 2002 Zrt.
87,4*
 51,7* 64,7
Forrás: Népszabadság-gyűjtés (*millió ft.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.