galéria megtekintése

Mutyiáradat átlátszó minisztériumi hazugsággal

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 24. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A kistelepülési trafikpályázatoknál is a korábban ismertetettel azonosan, manipuláltnak tűnő módon osztogatták a pályázatokra adott pontokat. Csak különösen jó és kirívóan rossz üzleti tervvel pályáztak a trafikokra, közepessel nem. A pályázatot lebonyolító dohánykereskedelmi monopólium és a szaktárca hónapok óta hallgat vagy mellébeszél.

Az első trafikpályázat során tapasztalt, manipulációgyanús „furcsaságok” köszönnek vissza a trafikpályázat második körének pályázatértékelő lapjain is. A győztesek pályázataiban az üzleti tervek minden esetben 50 pont feletti értéket kaptak, míg a vesztesek 25 pont alattit. 50 pont felett biztosan nyertes lett az illető pályázata, 25 alatt pedig biztosan vesztes, függetlenül a többi szempont értékelésétől – ráadásul az elvileg objektív bírálók minden településen pontosan annyi 50 pont feletti üzleti tervet találtak, ahány kiosztható hely volt az adott helyen.

Súlyos tényeket hordoznak a pályázati értékelőlapok
Súlyos tényeket hordoznak a pályázati értékelőlapok
Teknős Miklós / Népszabadság

Kutatásaink során kizárólag 50 pont feletti és 25 alatti üzleti terveket találtunk, közepes, azaz 25 és 50 pont között pontozott üzleti terv sem született. A trafikpályázaton 120 pontot lehetett elérni, ebből 60 pont járt objektív szempontokra – nyitvatartási idő, a pályázó társadalmi helyzete – míg a másik 60 pontot üzleti tervre lehetett adni. Azonban a pályázati kiírás nem mondta meg, mire hány pont adható, a bírálók kezét nem kötötte meg semmi. Az első trafikpályázaton ugyanis több száz, jellemzően kistelepülésen lévő koncesszió nem kelt el.

 

A trafikokban azután kezdtek jó üzleti lehetőséget látni a dohányárusítással korábban alig-alig foglalkozó későbbi nyertesek, hogy Lázár János javaslatára mindössze néhány nappal az első kör eredményhirdetése után 10 százalékra emelték az árrést. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az addig érdektelennek minősített vidéki települések dohányboltjaira is jókora lett a túljelentkezés. A 2800 fő által lakott Hajmáskérre kiírt két koncesszióra 27-en adták be az igényüket, míg a 2060 lakosú Hidasra harmincan.

A két kistelepülésen is megmagyarázhatatlan szakadék tátong a győztesek és a vesztesek összpontszámai között, mert az üzleti terveket egyedi módon pontozták. Hajmáskéren nemcsak a két győztes, de a vesztesek is 50 pont feletti objektív pontot kaptak. Az Orbán Krisztina–Pindroch Szilárd bíráló duó a győztes Ágoston Jánosnak és Köbli Miklósnak 52, illetve 51 pontra minősítette az üzleti tervét.

Tiszta vizet azzal lehetne önteni a pohárba, ha közzétennék a nyertesek üzleti terveit
Tiszta vizet azzal lehetne önteni a pohárba, ha közzétennék a nyertesek üzleti terveit
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pontozásban őket követő jelentkező viszont hirtelen érdekesmód csak 28 pontot tudott elérni. Hidason László András és Czippa Balázs bírálók Sára Sándor és Nagy Petra üzleti tervét 53-ra és 52-re pontozták, az utánuk következő csak 24-et kapott. Kérdés,mi okozta az üzleti tervek minősége közti szakadékot, hiszen a pályázók az objektív pontszámok alapján hasonló sarokszámok alapján dolgoztak.

A szaktárca és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hónapok óta nem hajlandó tudomást venni a finoman szólva is életszerűtlen pontozásról. Mindössze azt a közhelyet pufogtatják kérdéseinkre, hogy a pályázaton az nyerhetett, aki magasabb pontot kapott az üzleti tervére, ám ez nem válasz a kérdéseinkre, és semmit nem is magyaráz meg. Mindkét hivatal tiszta vizet önthetne a pohárba azzal, hogy közzéteszi a nyertesek üzleti terveit. Erre azonban az NFM üzleti titokra hivatkozva nem hajlandó, inkább milliókat költ az iratnyilvánosságot kérő civilekkel szemben folytatott pereire.

A mutyi anatómiája

Lenne mit vizsgálni a trafikpályázatoknál, ugyanis az NFM-től egy év után kiperelt pályázati értékelőlapokban és települési összesítőkben sok a furcsaság. Kiderült, hogy az összes pályázati értékelő lapot április 18-án nyomtatták ki és írták alá, ami annyit jelent, hogy az értékelők fejenként egy nap alatt 2500 bírálati ívet néztek át és írtak alá. Korábban is megírtuk: a bírálóknak, feltéve hogy mindenkinek elolvasták az üzleti tervét, két hónapon át, naponta 2-300 oldal anyagot kellett áttanulmányozniuk, hivatali munkájuk mellett külön díjazás nélkül. Ez különösen úgy szép teljesítmény, hogy bírálók egyike sem volt még a dohányipar vagy a kiskereskedelem közelében sem korábban. Az NFM szerint mindez csak rágalom, a bírálati íveket ugyan valóban egy napon nyomtatták, ám a bírálók később is aláírtak.

A szaktárca egyébként hazudik is: kiadhatták volna kutatásra alkalmas, elektronikus formában a trafikanyagokat, de arra hivatkozva nem tették, hogy nincs meg elektronikusan. Noha, az átadott anyagokon egyértelműen látszik: elektronikus képszerkesztővel takartak ki bizonyos adatokat. Az NFM végül elismerte: beszkennelték a bírálati lapokat, majd a mázsányi papírt utána újra kinyomtatták a DK-nak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.