galéria megtekintése

Már rég lecsúsztak a magyarok a paksi építésről

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Noha a Fidesz-kommunikáció szerint a paksi bővítésben az orosz Roszatom 40 százalékos magyar beszállítói arányt vállalt, ezt nem kell betartania, a magyar ipar pedig jelen állapotában erre nem is képes. Most mindenki az EU pecsétjére vár, de a kabinet szerint nincs késés.

Egyelőre minden lehetséges magyar beszállító kivár a paksi atomerőmű bővítése kapcsán – erősítették meg forrásaink. Mindenki az Európai Unió lépéseit figyeli. Brüsszel két ponton is kifordíthatja az Orbán-kabinet grandiózus, az új rend jelképének tekinthető beruházását a sarkából. A Fidesz–KDNP-kormány előzetes fogadkozásai dacára teljes titoktartás mellett, verseny nélkül ítélte oda az oroszoknak a beruházást.

Kisebb berendezések szállítására még van idő
Kisebb berendezések szállítására még van idő
Banczik Róbert / Népszabadság/archív

Az államközi hitel, a beruházás, az áramért kapott bevétel és a hitel-visszafizetés közti kusza kapcsolatokban az EU a tiltott állami támogatás jeleit kutatja. Az atomerőmű ugyanis nem adhatja azért olcsóbban az áramot versenytársainál, mert rejtett csatornákon állami forráshoz jut. Az Orbán-kabinet szerint a paksi fejlesztés e szempontokból hasonlít a már engedélyezettekhez, ám valójában sok a különbség.

 

A bejelentések szerint az orosz Roszatom 40 százalékos magyar beszállítási arányt vállalt. Egyesek szerint ahhoz, hogy hazai társaságok eséllyel vegyenek részt a 2018–2024-re tervezett kivitelezésben,

most már szinte késő is nekikezdeni a felkészülésnek.

Ehhez nem csak azokat a berendezéseket kell beszerezni, amelyek az atomerőműbe szánt eszközöket legyártják: ha ehhez többletmunkaerőre lenne szükség, nekik már rég az iskolapadban kéne ülniük.

Ráadásul minősítésekre és referenciamunkákra is szükség lesz. Az is kérdés, hogy ha lesz verseny, lesz-e annyi fölös tőke a magyar vállalkozóknál, amennyit akár el is veszíthetnek, ha esetleg hoppon maradnak. Kérdés, mi számít magyar beszállításnak: elég egy magyar bejegyzésű külföldi cég, vagy lesz olyan szerv, amely képes lekövetni a legyártott termék alapanyagainak származási helyét. Ennél azonban jóval hátrébb tartunk: ismereteink szerint mindeddig csupán „roadshow-k”, bemutatók zajlottak érdeklődő magyar vállalkozások előtt, amit akár a vállalkozók felmérésének is nevezhetünk.

Egyesek szerint már a kormány saját ütemezése szerint is jóval előrébb kéne tartanunk a beszállítók felkészítésében. Ennek kapcsán azonban a Miniszterelnökség megkeresésünkre úgy fogalmazott: a bővítési beruházás tervezési és engedélyezési szakaszban jár, nincs késés, a magyar beszállítók előkészítése rendben halad. Hozzáfűzték: az ütemterv pontos tartalmáról a beszállítók felkészítésével kapcsolatos kormányzati program véglegesítése után tudnak tájékoztatást adni. (Tehát még nincs végleges kormányzati program a beszállítók felkészítésére.)

Ilyen gépeket biztos nem fognak a magyar vállalkozások szállítani
Ilyen gépeket biztos nem fognak a magyar vállalkozások szállítani
Fotó: Paksi Atomerőmű

Hangsúlyozták: a telephelyi építkezés 2018-ban kezdődik, és az alvállalkozók első nagyobb körét addig kell felkészíteni. Késedelem ugyan nincs, de a magyar ipar összeomlására tekintettel az első négy blokkra jellemző 40 százalékos hazai beszállítói arány elérése nagyon nehéz – véli Süli János, a fideszes jelölt ellenében megválasztott paksi polgármester, a térséget képviselő társadalmi tanács társelnöke, régi atomerőműves, 2009–2010-ben vezérigazgató. Emlékei szerint

a csúszás miatt a 80-as években is lengyelek segítették a magyarokat.

Azóta olyan ipari központok, mint a Ganz Villamos Művek, a MOM vagy a Vegyépszer, örökös nélkül eltűntek. Ezért olyan főberendezések, mint turbina vagy reaktor, szóba se jöhetnek. Nagyobb hazai beszállítási arányra főként a kezdeti, építési szakaszában számít a polgármester. Annak ellenére, hogy ehhez is kellenek tanúsítványok – amelyek megszerzése jelentős lemorzsolódást hozhat –, szerinte itt nem vagyunk késésben.

Éppígy, mivel azokra a kisebb berendezésekre, részegységekre, amelyeket a magyar ipar szintén képes előállítani, 2021 elejétől lesz szükség, addigra e cégek is felkészülhetnek. Az előkészületekre, a megfelelő külföldi tapasztalatok megszerzésére állami támogatást lát szükségesnek. A csúcsszakaszban akár nyolcezer dolgozó elhelyezése viszont szerinte megoldott: erre magán-ingatlanberuházók ajánlkoznak.

Süli János világossá tette: a beszállítókat a Roszatom választja majd ki. Ha pedig úgy látja, a magyar vállalkozók nem alkalmasak kellő számban az elvárt minőségre, akkor nem kötelező betartania a – több európai példánál is alacsonyabb – 40 százalékot sem. Ez tehát – mondta Süli – egy lehetőség a magyar gazdaságnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.