galéria megtekintése

Cafeteria magyar módra: adómentes készpénz

Százezer forintot adhatnának készpénzben évente béren kívüli juttatásként. A bérlet és az iskolakezdési támogatás terhe viszont nő majd.

Minden bizonnyal a készpénz és a SZÉP-kártya lesz jövőre a cafeteria legnépszerűbb formája – legalábbis, ha elfogadják azt a Világgazdaság által ismertetett javaslatot, amely alaposan felforgatja a béren kívüli juttatások rendszerét. A közszférában évente 200 ezer forintban, a versenyszektorban pedig 450 ezer forintban maximálná a kedvezményes – 34,51 százalékos – adóterhelésű cafeteriajuttatásokat a kormány 2017-től, derül ki a többi között az indítványból. Készpénzben évi százezer – vagyis havi 8333 – forint adható, a fennmaradó összeg SZÉP-kártya lehet a jelenlegi maximumokkal: a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátásra 150, a szabadidőre pedig 75 ezer forint utalható kedvezményes adóval.

Megszűnne az Erzsébet-utalvány Brüsszel által kifogásolt különleges kedvezménye, így a többi étkezési utalványhoz hasonlóan azt is 50 százalékos pluszadó megfizetésével adhatnák a munkáltatók. A BKV-bérletek, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes pénztári juttatások és a munkahelyi étkezés adóterhe is 50 százalék közelébe emelkedne 34,5 százalékról.

Megmaradnak viszont az eddig adómentesen vagy különleges szabályok alapján adható juttatások, azaz kulturális rendezvényekre évi 50 ezer forintig, sportrendezvényekre korlátlanul kaphatnak belépőket a munkavállalók, és évi ötmillió forintig a lakáshitelek kifizetését vagy törlesztését is támogathatják a cégek. Adómentes a kockázati életbiztosítás és a betegségbiztosítás is.

 

Azok a keveset keresők, akik ma nem kapnak béren kívüli juttatást, az új rendszerben sem járnak majd jobban, akik viszont az átlagnál magasabb bérért dolgoznak, 2017-től több pénzt vihetnek haza – persze csak ha választják például a készpénzben kapható havi 8333 forintot – hívta fel a Népszabadság figyelmét a még nem végleges jogszabálytervezet kapcsán több szakértő. Fontos részlet lesz az is, hogy a cafeteria készpénzre váltható része beszámít-e majd a havi fizetésbe, például a hitelfelvételnél vagy végkielégítés és táppénz kiszámításánál.

A kedvező adózású juttatásokhoz rendelt eredeti célok közül a gazdaság élénkítése továbbra is a fókuszban maradhat, az öngondoskodás ösztönzése és a szociális támogatások egy része pedig a magasabb adóterhelési kategóriába kerülhet – állítja Fata László cafeteria-szakértő. Hozzátette: jó hír, hogy ami eddig 50 százalékos adóterhelésű elem volt, ezután is az maradhat. A szakember márciusi kutatásának eredményei szerint a munkáltatók döntő többsége – 83 százaléka – az új cafeteria-rendszerben is a meglévő keretből gazdálkodna, mint most.

A SZÉP-kártyáért jól lobbizott az iparág
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A magasabb adóterhű juttatások háttérbe szorulnak, azaz az emberek potenciálisan kevesebb cafeteriaelemet választhatnak – mondta a Népszabadságnak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke.

– Önmagában az örömteli fejlemény, hogy megmarad a SZÉP-kártya, amelynek forgalma idén is 22 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, és ami kulcsfontosságú a vidéki szállodák, wellnesslétesítmények, azaz főként a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások szempontjából – fogalmazott lapunknak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint az ágazat szereplői üdvözlik a javaslatot.

Negyedik áfakulcs

Az adószabályok legújabb változásai szerint ezenkívül az éttermeknek 2018-tól mégsem 5, hanem 9 százalékos áfát kell majd fizetniük. Kérdés, Brüsszelen átmegy-e a furcsa negyedik áfakulcs – írta a Világgazdaság.


Akár csökkenhet is a fizetés

Bár elméletileg lehetséges, egyáltalán nem valószínű, hogy a cégek csökkentenék a munkatársak fizetését, és az így kieső részt a cafeteriaként adható készpénzzel pótolnák. Ehhez ugyanis először módosítani kell a munkaszerződéseket, azt egyenként aláíratni a munkavállalókkal, és indokolni, miért csökken a bér, munkaidő-csökkenés vagy a feladatkör átalakítása-e az ok. Ezt a munkajogi kockázatot és adminisztrá­ciós terhet vélhetően kevesen vállalják majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.