galéria megtekintése

A mi németjeink

23 komment


Rab László

Zavarba ejtő kijelentéseket tett a miniszterelnök, amikor Dunaújvárosban találkozott a néppel. Túl volt ekkor már a hajdani iparvárosnak szóló milliárdos üzeneteken, ott tartottunk, hogy három helyi újságíró három helyi vonatkozású kérdést tehetett fel, s mindezt a helyi önkormányzat fideszes sajtósa vezényelte le. Ezt a mozzanatot nevezték úgy, hogy „bárki bármit kérdezhet Orbán Viktortól”.

Majd a főtéren, gondoltam, és elvegyültem a nép között. Orbán Viktor eléggé elfáradt a Fidesz és Dunaújváros közötti megállapodás méltatásától, a téren már lazára vette a figurát. A menekültválság kapcsán (tájszólásban: kényszerbetelepítés) így azt tudta mondani, hogy „a németek inkább adják vissza a német­jeinket”.

Az ötlet elkezdett kongatni az agyamban. Micsoda? Hogy? Valójában az az üzenet, hogy a németek ne szíreket, kurdokat vagy afgánokat adjanak nekünk, hanem a világháború után a kollektív bűnösség elve alapján elüldözött magyarországi németeket küldjék vissza? Az évszázadokon át hűséges, végül szégyenletes módon kitelepített svábokat? Aztán hogy? Jöjjenek vissza Bajorországból, és a második-harmadik generáció rá se rántson, hogy a nagyszülőknek húszkilós bőrönddel kellett elmenekülniük innen? Egyáltalán, hogy kell lefordítani, megfejteni, dekódolni egy ilyen mondatot?

 

Még mielőtt mások is elkezdik szajkózni, anélkül, hogy értenék. Orbánnak úgyis annyi szép fordulata szárba szökkent már, az illiberális demokráciától a háttérhatalmak mesterkedéséig, de említhetnénk a filozófiai értekezést is, amelyet Kairóban bontott ki az iszlám és a kereszténység együttéléséről. Dunaújvárosban a jövő nagy kérdése azonban még a digitalizáció volt, mire az est meg ő maga leszállt Kairóban, hirtelen a két nagy világvallás harmonizálása lett az. Ha történetesen továbbrepült volna Alaszkába, meglehet a fókazsír robotikában való felhasználásának koncepciója állt volna az élre.

Feltettük különben a „németjeinkre” vonatkozó ötlet kapcsán a kérdéseinket hivatalos úton, nem azért, mert választ vártunk rá, inkább azért, mert képtelenek vagyunk szabadulni a régi (történetesen jó) beidegződésektől. Azt firtattuk, hogy a miniszterelnök úr mire gondolt. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője készséggel válaszolt: „A sajtótájékoztatón ilyesmi nem hangzott el. A miniszterelnök kötetlenül beszélgetett dunaújvárosi polgárokkal, nem pedig Népszabadság-interjút adott.” Valóban. De nem ezt kérdeztük, viszont mégiscsak ennyi maradt a németjeink visszaadásából. Helyzetünk kétségkívül reménytelen. Kérdezni nem lehet, ha pedig valamit magnóra veszünk, az a jelek szerint még sincs, mert nem akarják, hogy legyen.

Végül is nem olyan nagy dolog ez. Annak idején az a mondat se hangzott el a taggyűlésen, hogy „ne mi nyerjük a legtöbbet”. Mert nem taggyűlés volt. Most mit vagyunk odáig a svábokra tett megjegyzés miatt? Úgysem tudnak már magyarul. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.