galéria megtekintése

Büntetés lehet a hosszabb távú megtakarítás

4 komment


F. Szabó Emese

Vakarhatják a fejüket azok, akik hat évvel ezelőtt tartós befektetési számlát nyitottak: a gyűjtőév és az öt megtakarítási év után ugyanis ma lejárnak a szerződések, ám a szabályozás korábbi vitás kérdéseit nem sikerült az elmúlt években rendezni. Így meglehetősen nehézkessé válik a befektetés részleges kivétele, akárcsak az új befetetéssé konvertálása.

Egyáltalán nem biztos, hogy megéri a most lejárt tartós befektetési számlákon (tbsz) felhalmozott megtakarítást új tbsz-re tenni, ahogy a legtöbb pénzintézet javasolja az ügyfeleinek. A hiba nem a bankoknál, vagy a pénzintézetek szándékainál keresendő.

A konstrukcióra vonatkozó szabályok ugyanis számos gyakori kérdést nem rendeznek egyértelműen. A tbsz adóelőnye ugyanis hat év után lenullázódik, ennyi takarékoskodás után nem jár semmilyen kedvezmény.

E speciális megtakarítási forma előnye, hogy az itt elhelyezett befektetések hozamait három év tartás után kedvezményes adó terheli, 16 helyett tíz százalék, öt év tartás után pedig a teljes hozam adómentes. A számlára a gyűjtőévben lehet pénzt rakni, később nem – persze újabb számlák nyithatók. A jogszabály megalkotásakor vélhetően azt gondolták, hogy menet közben a felmerült hibákat korrigálják, ez azonban nem történt meg.

 

Így jövőre az a furcsa helyzet áll elő, hogy ha valaki a régi tbsz-számláját átvezeti egy újra – e legkényelmesebb megoldást ajánlják a bankok az ügyfeleiknek – akkor

ismét indul a befektetési időszak.

Azaz öt év elteltével a befektetés hozama adómentes lett, az átvezetett számláknál azonban újra indul a számolás, lényegében hat év megtakarítás után is adózni kell, ha hozzá akar nyúlni a pénzéhez a befektető. Az adókedvezményhez újabb három, vagyis tovább vitt számlánál nyolc évet kell várni, az adómentesség pedig tíz év után jár.

Ez azt jelenti, hogy nagyon meg kell gondolni, át akarjuk-e vezetni a jövőre lejáró számlánkat egy új tbsz-re. Elég abszurd hogy hat vagy hétéves megtakarítást követően a jövőre 15 százalék szja mellett még hat százalék egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell, hiszen így büntetés lesz a hosszabb távú megtakarítás. Vagy optimistán szemlélve a dolgot: semmi különbség nem lesz a között, hogy rövid vagy hosszú távra takarékoskodik valaki. Ez esetben azonban nem éri meg a tbsz-hez kapcsolódó meglehetősen szigorú előírásokat betartani.

A szabályozás kétértelmű
A szabályozás kétértelmű
Forrás: Thinkstock

Ha a tbsz-számla tulajdonosa biztos abban, hogy a befektetéshez hozzá akar nyúlni egy-két éven belül, nem érdemes új tbsz számlára vezetnie a megtakarítást. A tbsz-ről ugyanis nem lehet részösszeget felvenni. Ha hozzá akar nyúlni a befektető, akkor az egész számlát fel kell törni és meg kell szüntetni. Általános befektetéseknél ez nincs így – ha például egyszerű államkincstári számlán van egymillió forint, amelyből 200 ezer forintra van szükség, elegendő ennyi állampapírt eladni, a többi vígan kamatozhat tovább.

A tbsz-ről egy esetben lehet részösszeget felvenni: a befektetési időszak harmadik éve után. Az ekkor kivett pénz után tíz százalék adót kell fizetni, de a fennmaradó összeg maradhat tbsz-en. Ez a lehetőség nincs meg sem a negyedik, sem az ötödik év végén. Ez azt jelenti, hogy akinek most jár le a tbsz-e és esetleg át akarja vezetni azt egy új tbsz-re, akkor nem teheti meg, hogy a pénz egy részét kivegye, a többit pedig átvezesse új számlára.

A központi tájékoztatás meglehetősen zavaros.

Az Államkincstár kiküldött az ötéves lejárathoz érő számlatulajdonosok számára egy értesítést, amely szerint van lehetőség egy részösszeget adómentesen kivenni a számláról, s a maradékot is át lehet vezetni új tbsz-re.

A kormányzat álláspontja a kérdésben más, mint az Államkincstáré, vagyis nem lehetséges a tbsz számlákon felhalmozott megtakarítás egy részét kivenni, más részét továbbvinni. A szabályozás kétértelmű, vagyis abból nem derül ki, van-e lehetőség részösszeg kivételére vagy sem. Jövő év végére újabb tbsz-ek fognak lejárni, s az eddigi kormányzati gyakorlat alapján meglehetősen optimista, aki azt várja, hogy a kormány addigra tiszta helyzetet teremt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.