galéria megtekintése

Igazuk van, de félnek perelni a magyar államot

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A baranyai falvak kocsmáinak egész sora zárt be az elmúlt négy évben, s ebben szerepe lehet annak, hogy a vendéglátóhelyekről kirakták a nyerőgépeket. Utóbbin kevesen bánkódnak, amiatt jóval többen, hogy a kisfalvak immár kocsma nélkül maradtak.

Három férfi kora délután üvegből sörözik Vókányban az élelmiszerbolt előtt. Szitál az eső, a kedélyesen kvaterkázó triót ez nem zavarja, nem húzódnak be az üzlet széles eresze alá. – Az eső csak víz – legyint egyikük, aki a nevét nem adja szavaihoz, de annyit elárul, hogy 40 éves, lakatos, és Ausztriában dolgozik.

850-en kricsmi nélkül

Amúgy a trió azért nem a kocsmában iszik, merthogy az nincs a faluban. A 850 lelkes baranyai község mindkét ivója bezárt három évvel ezelőtt. Az utcán söröző hármak úgy tudják, azért zártak be, mert a kocsmákból ki kellett rakni a nyerőautomatákat, s akkortól annyira visszaesett a forgalom, hogy nem érte meg továbbvinni a üzletet. Mindkét kocsma gazdája külföldre ment dolgozni.

 

– A fiatalok fele külföldön van – mondja a lakatos. – Helyben semmi munka, Pécsen és Siklóson is alig.

Na jó, van ez a… izé, ez a...

– Közmunka?

– Az! – bólint káromkodva. – Időtöltésnek jó, de megélhetésre...? Abból kocsmázásra nem jut.

Míg ezt elmondja, elkísér a bolt mögé, az egyik bezárt ivó ugyanis az épület hátsó fertályán működött. Az üres üzlet előtti fedett teraszon így morfondíroz:

– Jól elvoltunk itt. Elviccelődtünk, megbeszéltünk mindent: munkát, nőt, focit, politikát.

Kocsmázni jó dolog, hozzátartozik az élethez. Most annyira nincs pénz, hogy a falu nem tud eltartani egy nyomorult kocsmát.

A játékgépeket nem sírom vissza, azok sok embert kifosztottak. Na de kocsmának lennie kellene minden faluban!

Odalett 25 százalék

A baranyai falvak egész sorában zártak be a kocsmák az elmúlt négy évben. Emlékezetes, hogy a kormány 2011-ben megötszörözte a nyerőgépek adóját, s rá egy évre kitiltotta a kocsmákból az ilyen masinákat.

Az állástalanságtól szenvedő, kicsi falvak borozói, sörözői, presszói már addig is alig éltek meg, a gépek adták a bevétel negyedét-ötödét. Miután ez a pénz elveszett, majd a cigarettaárusítás jogát is elvették, sok kocsmáros feladta.

A Pécstől 15 kilométerre lévő Szalántán a Marica vendéglőnek évtizedek óta jól megy. Az idelátogatók tucatnyi ételből választhatnak. A 150 négyzetméteres vendéglőnek volt egy kocsmája is, „félkarú rablóval” felszerszámozva. Hogy azt le kellett szerelni, Bosnyák Mihály, az üzlet tulajdonosa bezárta a kocsmát. Mellesleg a kocsmárosok többnyire erre szakosodott cégektől kapták a nyerőgépeket, s a haszon 25-30 százaléka maradt az ivóban.

A múlt: amikor még voltak csehók, és lehetett játszani is
A múlt: amikor még voltak csehók, és lehetett játszani is
Kovalovszky Dániel / Népszabadság/archív

Bosnyák viszont maga vette a gépet 700 ezerért. Ismert, hogy az unió bírósága úgy látta, a nyerőgépek átmenet nélküli, gyors betiltása kárt okozott a gépek üzemeltetőinek, ezért ők kártérítést igényelhetnek.

– Nem érdekel – morogja Bosnyák Mihály. – Nem szeretnék bíróságra járni, ügyvédet fizetni.

A nyerőgépeiket kidobó vendéglátóhelyek tulajdonosai hasonló válaszokat adtak. Az egyik dél-baranyai falu kocsmárosa így fogalmazott: – Két gépem volt, jó pénzt hozott. De ha perelnék, a hatalom naponta nyakamra küldené az APEH-et, a Köjált meg a munkavédelmet, azok biztos találnának rajtam hibát.

Havi 50 ezer ugrott

Találkoztam olyan kocsmárossal is, aki nem bánta, hogy betiltották a nyerőgépeket, bár az ő vállalkozása szintén megsínylette ezt. Az újpetrei Aranyászok presszó csaposként dolgozó tulajdonosa nem titkolja, hogy neki tetszik a törvény, mert ennek köszönhetően sok játékgépfüggő megmenekült. A pultnál ülő egyik vendég, a Ferencként bemutatkozó nyugdíjas postás bevallja, hogy ő átlagosan havonta 20 ezret vesztett.

A jelen: a vókányiak a bolt előtt isszák a sört, mert nincs már kocsma a faluban
A jelen: a vókányiak a bolt előtt isszák a sört, mert nincs már kocsma a faluban
Laufer László / Népszabadság

Ahogy elvitték a gépet a presszóból, elmúlt a szenvedélye, és nem keresett magának másfajta szerencsejátékot. A csapostól megtudom, hogy az újpetrei presszóban 50-60 ember etette a gépet. A vendégek fele máshonnan jött, a saját falujukban szégyelltek játszani. A gép adta a presszó bevételének 30 százalékát.

A tulaj később elárulta, maga is függő volt:

– Alig vártam a zárórát, hogy én is játszhassak. Havonta vagy 50 ezret buktam. Jó, hogy vége.

Aki egyszer rágyújtott, az már rendelt egy féldecit is mellé

A városok kocsmái is megérezték Baranyában a nyerőgépek betiltását. Pécsett, a 60 ezer embernek otthont adó kertvárosi lakótelepen egy forgalmas buszmegálló két oldalán áll a Pázsit söröző és a Tölgyfa borozó: mindkettő elveszítette bevételének 10-20 százalékát a játékgépek kivonása után. Az innen 300 méterre lévő Vikend presszó bevétele több mint felének inthetett búcsút, állítja a csapos. 500 méterrel odébb egy kocsma nem bírta ki a gépek kiebrudalását, bezárt, és az új bérlő horgászboltot nyitott.

A hajdúsági kiskocsmákban a pultosok elmondása szerint az a tapasztalat, hogy a nyerőgépek eltűnését megérezte ugyan a forgalom, de nem okozott akkora törést, mint a 2008-as válság. A kocsmárosok azt mondják, az utóbbi évek forgalma jóval kisebb a korábbihoz képest, mert aki alkoholt akar inni, inkább megveszi azt olcsóbban a boltban. A falusi kocsma a kevés pénzű állástalanok és a nyugdíjasok törzshelye.

Matajsz András, tótkomlósi kocsmáros azt mondja, átlagosan 40 százalékkal csökkent a vendéglátóhelyek forgalma az általa ismert körben. Szerinte ezt főképp az okozza, hogy a kocsmák nem árulhatnak dohányt. Régen, ha valaki benézett egy féldecire, ott vette meg a cigarettát is. Aztán, ha volt kivel, rágyújtott, és akkor rendeltek még egy kört.

A játékgépek is hoztak forgalmat, ami szintén hiányzik. Annak nincs jele, hogy a gépfüggők más szerencsejátékba menekültek volna, s például kártyáznának a kocsmákban. Mindamellett van kocsma, ahol a kártyások összejárnak, de kis pénzben megy a játék. (Tudósítóinktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.