galéria megtekintése

Budapest súlyosan alul van árazva

6 komment


Varga G. Gábor

Négyszeresére növelik a turizmus fejlesztésére fordítható pénzt. Többet költő vendégeket szeretnének.

Augusztus tizedikén a bazilika előtt ingyenes koncertet ad Placido Domingo és Renée Fleming , a tízéves Müpa szervezésében – jelentette be Bienerth Gusztáv turizmusért felős kormánybiztos. A nemrég kinevezett szakember szerint négyezer fős konferencia központ épül Budapesten, vélhetően a Művészetek Palotája melletti területen. A jövő évi költségvetésben ennek tervezésére ötmilliárd forint van elkülönítve. A létesítmény a magyar fővárost a kontinens legkiemelkedőbb konferencia helyszínévé emeli.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A szakember szerint Budapest és Magyarország turizmusa is rekordokat döntöget. A főváros ezen belül is az átlag fölött teljesített, a forgalmi és az árbevételi mutatók tekintetében is, ám a tízmillió vendégéjszaka alatti teljesítményével még így is csak a második ligába tartozik. Sajnos üzleti teljesítmény tekintetében e ligának is csak a középmezőnyében található a magyar főváros jelenleg, annak ellenére, hogy a szolgáltatások minősége kifejezetten sokat fejlődött. Tavaly 3,2 millió külföldi érkezett Budapestre, ez mintegy 8,7 millió vendégéjszakát jelent és százmilliárdot meghaladó szállásdíj árbevételt. A nettó átlagos szobaárak tekintetében Budapest továbbra is Bécs és Prága mögött van.

 

A minőség tekintetében a város turisztikai szempontból jelentős mértékben alulárazott – véli Bienerth, aki szerint első lépésben az árbevételt szükséges növelni és nem a vendégéjszakák számát. Természetesen erről sem mond le a kormány, de a koncepció szerint nem ez az első lépés. A kormánybiztos elmondta, a magasan költő vendégszegmens megnyerésében vannak jelentős teendők, ezt pedig innovatív és minőségi turisztikai szolgáltatások és attrakciók segítségével lehet megtenni, ezért fontos az uniós pénzek minél hatékonyabb elköltése.

Jövőre négyszer akkora forrás fog turisztikai fejlesztésre és marketingre rendelkezésre állni, mint idén. A turisztikai előirányzat 11 milliárd forint lesz, míg a turisztikai fejlesztési előirányzat 21 milliárd forint. Létrejött a nemzeti turisztikai tanácsadó testület, aminek a kormánybiztos és miniszterek a tagjai, de állandó meghívottként a Balaton Fejlesztési Tanács mindenkori elnöke és a mindenkori budapesti főpolgármester is a tagja.

Verseny helyett rend

 

A városnéző buszok tervezett monopóliumáról a kormánybiztos azt mondta, hogy a jó a Főváros által meghatározott irány, különösen, ha az azt eredményezi, hogy a szolgáltatások színvonala javul. - A verseny jó, a vállalkozók most versenyeznek a szolgáltatás jogáért – mondta Bienerth Gusztáv. Kérdésünkre, hogy nem tartaná-e szerencsésebbnek, ha a szolgáltatásban versenyeznének és nem egy monopoljogért, azt mondta: az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy káosz van ezen a területen, s határozott álláspontja, hogy ebben rendet kell csinálni. Azzal érvelt, hogy a tájékoztatójára jövet látott például ránézésre ötven éves városnéző buszt.

 

 

A turisztikai vállalkozások jogszabályi környezetében mindent átnéznek és a nem segítő jogszabályokat felülvizsgálják, a kormánybiztos ezt kéri majd a főpolgármestertől is. A jövőben a kormánybiztos és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője nélkül nem születhet olyan állami döntés, amely a turizmust is érintő támogatások felhasználásáról születik.

A vendéglátás áfája 18 százalékra csökkent, ez a forrás a vállalkozóknál marad, remélhetőleg ezt fejlesztésekre és munkaerő-megtartásra fordítják a vállalkozók. 2018 január elsejétől öt százalékra csökken a vendéglátás áfája, de ezzel egyidejűleg bevezetnek egy négy százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, ami további harmincmilliárd forint forrást jelent majd, ennek felhasználásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség fog dönteni. A kormánybiztos sokat beszélt arról is, hogy a Magyarországon rendező sportesemények nagyon komoly mértékben pörgetik az ország turizmusát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.