galéria megtekintése

Brexit: A leggyengébb láncszemet nem Nagy-Britanniában kell keresni

20 komment


Ábrahám Ambrus

Máris megvan a Brexit okozta leggyengébb láncszem, ám a várakozásokkal ellentétben azt nem Nagy-Britanniában kell keresni. Az unióból való kilépés mellett döntő népszavazás ugyanis az igencsak ingatag helyzetben lévő olasz és spanyol hitelintézeteket még kellemetlenebb helyzetbe hozta. A mediterrán országok bankjai már az eredményhirdetés utáni órákban sokat vesztettek értékükből. Az Intesa Sanpaolo részvé­nyeinek árfolyama a milánói tőzsdén mindössze két nap alatt több mint 31 százalékkal zuhant. És korántsem biztos, hogy vége a vesszőfutásnak.

Értékének közel harmadát elbukta a nagy olasz bank
Értékének közel harmadát elbukta a nagy olasz bank
Stefano Rellandini / Reuters

A részvények értékcsökkenése mögött ugyanis az áll, hogy a portfólióban tengernyi nem fizető kölcsön áll. A ­rossz hitelek állománya Olaszországban eléri a 360 milliárd eurót a hírek szerint. Márpedig ez nemcsak az olyan aprócska gazdaságok számára lenne döbbenetes tétel, mint a magyar, a cseh vagy szlovák, de a római kormányt is szinte megoldhatatlan feladat elé állítja. A 360 milliárd ­euró ugyanis nagyjából az olasz gazdaság éves teljesítményének ötöde. A helyzetet ráadásul nehezíti, hogy Olaszország sem a legszebb időszakát éli. Így valós az a félelem, hogy a vállalkozások a pangó gazdasági környezetben képtelenek lesznek kölcsöneiket törleszteni, azaz a 360 milliárd ­euró tovább nőhet. Ezt pedig távolról sem nézik jó szemmel a befektetők. A Brexit okozta bizonytalan környezetben minden olyan eszköztől szabadulni akarnak a befektetési alapok, amelyek kockázatosabbak az átlagnál. Ebben a helyzetben kellene rendet vágnia az olasz kormánynak és olyan megoldást találnia, amely erősíti a pénzintézetei iránti bizalmat.

 

A Bloomberg korábbi értesülése szerint a mediterrán ország vezetése megtalálta a megoldást: 40 milliárd euró­nyi friss tőkét pumpálnának az olasz bankrendszerbe a tőkehelyzet helyrebillentése érdekében. Erről a hírügynökség szerint már tárgyalásokat kezdtek az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal is. A szükséges forrást extra kötvénykibocsátásból finanszíroznák – és éppen ez a bökkenő, hiszen ez továbbnövelné az államadósságot. Ez viszont ellentmond annak az uniós szabályozásnak, ami szerint elsőként a befektetőknek kell helytállniuk, csak ezt követően léphet az állam.

Mateo Renzi kormánya éppen ezért most hangsúlyozza az állami rendezés fontosságát. Nem szabad hagyni, hogy eldőljön a dominó, és magával rántson más gazdaságokat is – érvelnek. A németek szerint viszont a bankok feltőkésítéséről szóló új szabályokat már két éve megalkották, ezeket nem lehet most hirtelenjében felrúgni. Az amúgy sem túl rugalmas és gyors megoldásairól híres brüsszeli központú közösségnek szinte pillanatok alatt kellene átvágnia egy gordiuszi csomót.
A befektetők ugyanakkor látnak némi reményt, hiszen az utóbbi napokban kissé nőtt az olasz bankok árfolyama, igaz, többen rámutatnak: lehetséges, ez csupán a szokásos korrekció a nagy esés után, s ha lecseng, akkor jöhet az igazi feketeleves.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.