galéria megtekintése

Betétből több a kivét

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Miközben a hiteleit törlesztette, megtakarításait tovább növelte idén a lakosság. A bankbetétek folyamatosan veszítenek népszerűségükből, a háztartások inkább állampapírt és befektetési jegyet vesznek.

Tovább nőtt a magyar lakosság nettó pénzügyi vagyona 2014-ben. A rendelkezésre álló szeptember végi jegybanki (MNB) adatok szerint az adósságok levonása után a háztartások megtakarításának, befektetéseinek értéke 26 882 milliárd forint volt, amely több mint 2600 milliárdos gyarapodást jelent egy év alatt. A növekedés egyik oka, hogy az utóbbi években a lakosság lényegesen kevesebb kölcsönt vesz fel, mint korábban, s azóta is folyamatosan nettó hiteltörlesztő. A háztartások kötelezettségei egy év alatt 300 milliárddal 9013 milliárd forintra csökkentek. A tartozások döntő része bankhitel, ezen belül a hosszú lejáratú kölcsönök a meghatározók.

Az alacsony banki kamatok miatt mind többen vesznek állampapírt
Az alacsony banki kamatok miatt mind többen vesznek állampapírt
Kurucz Árpád / Népszabadság

A tartozások csökkenésénél is nagyobb arányban gyarapodtak azonban a megtakarítások. A lakosság pénzügyi eszközeinek értéke az MNB adatai szerint szeptember végén meghaladta a 35 895 milliárd forintot. A készpénz- és bankbetétállományok, különféle értékpapírok és biztosítási megtakarítások, továbbá céges üzletrészek értéke hét százalékkal bővült éves összevetésben. A jegybanki alapkamattal együtt az utóbbi két évben folyamatosan csökkentek a pénzintézetek által lekötött betétek után fizetett kamatok is, s ez jelentős hatással van a lakossági megtakarítások szerkezetére. Most októberben már csak átlag évi másfél százalékos kamatot fizettek a bankok a lekötött betétekre, míg két éve még több mint hat százalékot. Idén megtörtént, amire még nem volt példa: a bankbetétek volumenét meghaladták a különböző értékpapírokban (befektetési jegy, állampapír, részvény) tartott megtakarítások.

 

Míg a lekötött és folyószámlabetétek volumene 7282 milliárd forint volt, addig az értékpapírok értéke elérte a 7426 milliárdot. Az alacsony betéti kamatok miatt nagyot nőtt a szabad pénzeszközök állománya is. A folyószámlabetétek volumene egy év alatt a negyedével 2608 milliárdra, míg készpénzállomány 17 százalékkal 2957 milliárd forintra nőtt.

Inkább a tehetősek gyarapodnak

Azt viszont már a KSH adataiból tudjuk, hogy a lakossági megtakarítások gyarapodása nem jelenti, hogy csökken a szegénységben élők száma.

Hárommillióan élnek havi 65 ezer forintnál kevesebből. Tavaly az alsó jövedelmi csoportokba tartozók száma nőtt, a középrétegekbe tartozóké csökkent, a felső rétegnél pedig csekély bővülés volt megfigyelhető.

A felső réteg így 6,9-ről hét százalékra nőtt, míg a közép 35,7-ről 35,1-re, az alsó közép pedig 21,9-ről 21,4 százalékra csökkent. Az alsó jövedelmi réteg 8,8-ról 9,8 százalékra nőtt.

Miközben a lekötött betétek állománya a harmadik negyedév végére 2005 decembere óta nem látott szintre, 4045 milliárdra olvadt, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból, vagyis a banki és egyéb vállalati kötvényekből, illetve állampapírokból a két évvel korábbi másfélszeresét, 3007 milliárd forint értékben tartottak a háztartások. A kötvények döntő része állampapír: az egy évvel ezelőtti 1580 milliárddal szemben idén szeptemberben már 2270 milliárd forinttal hitelezte a lakosság az államot. Sok pénz áramlik a betétekből a befektetési alapokba is. Idén szeptemberig mintegy 600 milliárdot fordított a lakosság befektetési jegyek vásárlására, s az állomány elérte a 3963 milliárd forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.