galéria megtekintése

Beindulhat a fideszes kötődésű tanfolyamszervező

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 18. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Mégiscsak jól járhatnak a rezsibiztos emberei. A Németh Szilárd közvetlen munkatársához kötődő vállalkozás sok milliót kereshet fogyasztóvédelmi szakreferensek képzésével.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) engedélyezte az első négy fogyasztóvédelmi szakreferensképzést végző vállalkozás tanfolyamait. Közöttük található az a Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő (FRKK) Kft. is, amelyről többször is megírtuk, hogy igencsak erős kormánypárti kötődéssel rendelkezik.

A vállalkozás alapításában részt vevő Asztalos Dávid ugyanis Németh Szilárd rezsibiztos közvetlen munkatársa, a Fidesz fogyasztóvédelmi kabinettitkára, akinek bizony első kézből származó értesülései lehettek a fogyasztóvédelmi referensi képzés mibenlétéről. A fogyasztóvédelmi referens alkalmazását a fogyasztóvédelmi törvény, Németh Szilárd és Rogán Antal által benyújtott, „rezsicsökkentéssel kapcsolatos” módosításai írják elő a nagy, 250 főnél több dolgozót foglalkoztató szolgáltató és kereskedelmi cégek számára.

Asztalos Dávid szobája a képviselői irodaházban
Asztalos Dávid szobája a képviselői irodaházban
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

Asztalos Dávid egyébként Németh Szilárd mellett szakértőként dolgozott a rezsicsökkentési munkacsoportban, de Rogán Antaltól sem választják el a szó legszorosabb értelmében hatalmas távolságok: a képviselői irodaházban Asztalos szobája nem messze található Rogánétól. Miután a jövőben több ezer vállalkozásnak kötelező beíratnia munkatársait vagy igénybe vennie valamilyen referensközvetítőt, az új szabály borítékolhatóan milliárdos bevétellel kecsegtet.

Sajátos módon az FRKK-t a rezsicsökkentésről szóló törvénymódosítás zárószavazásának napján jegyezték be. A tulajdonos-ügyvezető papíron Asztalosné Miklós Julianna, ám a vállalkozás információs e-mail címe bizonyos Asztalos Dávidé, ahogy a cég bejegyzéséhez szükséges illetéket – ötvenezer forintot – egy Asztalos Dávid nevére szóló számláról fizették be.

– Nem érdekel! – reagált az üggyel kapcsolatos kérdésünkre korábban lapunknak Németh Szilárd rezsibiztos, aki szerint mindez még nem bizonyítja, hogy összefonódás lenne a cég és a fogyasztóvédelmi kabinetben tevékenykedő kollégái között. (Megjegyzendő, hogy a társaság ügyintézőjének, Barkó Ivettnek az irodája – szintén a képviselői irodaházban – Németh Szilárdétól nem messze található.)

A másik három vállalkozás ismereteink szerint nem kötődik a kormánypárthoz. Nagy megrendelés állománya – az ígéretes piac ellenére – egyelőre még egyik tanfolyamszervezőnek sincs. Piaci berkekben úgy hírlik, hogy a most engedélyt kapott szervezők és a lehetséges megrendelők még inkább ismerkednek egymással: a kötelezettek egyelőre begyűjtik az egyes tanfolyamszervezők ajánlatait.

Az óvatoskodás érthető, hiszen van olyan engedélyt kapott vállalkozás, amely gyanúsan alacsony áron, 200 ezer forintért szervezne kurzust. Becslések szerint viszont a fogyasztóvédelmi referensképzés inkább 300 ezer forintba kerül – már ha szakszerűen, komoly oktatói gárdával bonyolítják le azt.

Szintén piaci vélekedés, hogy a nagyvállalatok azért sem kapkodnak az oktatások iránt, mert arra várnak, hogy lesz-e újabb referensképző cég – információink szerint még legalább egy társaság vár az NFH-tól az engedélyére. Így pedig nagyobb lehet a verseny, s könnyebb lehet a jobb kínálatot kiválasztani. Ám az sem életszerűtlen, hogy kivárják a választásokat: vajon érdemes-e egyáltalán az FRKK-val szerződést kötni.

Április közepétől viszont mindenképpen lépniük kell, mivel júniustól már a hatóságok ellenőrizhetik, hogy a szolgáltatóknál fogyasztóvédelmi referensnek kinevezett személyt beíratták-e a referensi képzésre vagy sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.