Rezsiharcosok közel a tűzhöz

Külön szobájuk van a parlamenti képviselők Széchenyi rakparti irodaházában azoknak az ifjú fideszeseknek, akik a jelek szerint a párt által kötelezővé tett fogyasztóvédelmi szakreferensképzésen igyekezhettek némi sápot szedni.

Amikor tavaly év végén Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa szokása szerint ismét átírta a számlák kinézetére vonatkozó szabályokat, javaslatába a fogyasztóvédelmi törvény módosítása is bekerült. Ebben tették kötelezővé a kereskedőknek és a közszolgáltatóknak, valamint a 900 nagyobb (több mint 250 főt foglalkoztató) hazai vállalkozásnak a fogyasztóvédelmi referens alkalmazását. Ez új szakma, képzésük most kezdődik.

Mint arra korábbi anyagunkban rávilágítottunk, a törvényjavaslat benyújtásával egy időben alakult meg a Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ Kft., amely nyomban szolgáltatásai erőteljes népszerűsítésébe kezdett. Hirdetéseikben felhívják a vállalkozók figyelmét, hogy mostantól kötelező a fogyasztóvédelmi szakreferens képzése-alkalmazása, amire ajánlják magukat. Szakértők egy ilyen tanfolyam árát személyenként százezres nagyságrendűre teszik. Mivel több ezer vállalkozásnak kötelező beíratnia munkatársait vagy igénybe vennie valamilyen referensközvetítőt, az új szabály milliárdos bevétellel kecsegtet.

Az új cég Asztalos Dávidhoz, Németh Szilárd közvetlen munkatársához köthető. A társaság tulajdonos-ügyvezetője Asztalosné Miklós Julianna. A cég bejegyzéséhez szükséges illetéket – ötvenezer forintot – egy Asztalos Dávid nevére szóló számláról fizették ki. A vállalkozás e-mailes elérhetősége az mr.davidasztalos@ gmail.com. Ez megegyezik azzal, amit a világhálón Asztalos Dávid a XVII. kerületi Fidelitas egyik vezetőjeként egy bulimeghívón megadott magáról elérhetőségként.

Asztalos Dávidnak külön szobája van a képviselői irodaházban – néhány méterre Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőétől. Névtáblája szerint kabinettitkár, felette „Gazdasági kabinet” és „Fogyasztóvédelmi munkacsoport” felirat. Beszámolók Asztalos Dávidot a Németh Szilárd vezette „rezsicsökkentési munkacsoport” képviselőjeként emlegetik. E minőségében többször is megjelent, nyilatkozott a rezsibiztos oldalán.

A kft. látványos weblapot üzemeltet. A domént Barkó Ivett jegyezte be. Korábban a cég hirdetései őt tüntették fel kontaktszemélyként. Néhány héttel ezelőtt megírtuk, hogy alighanem arról a Barkó Ivettről van szó, aki Asztalos Dáviddal együtt a Fidelitas Rákosmente élcsapatát erősíti. Azóta a cég hirdetéseiben már nem található meg az utalás a kontaktszemélyre. Kutatásaink szerint a képviselői irodaházban szintén dolgozik egy Barkó Ivett, mégpedig Németh Szilárd irodájától pár ajtónyira. Névtábláját a „Vidékfejlesztési és környezetvédelmi kabinet” felirat díszíti.

Németh Szilárdot egyik szokásos rezsitájékoztatóján kérdeztük: tudott-e arról, hogy kollégája, Asztalos Dávid és a szintén kötelékükben tevékenykedő Barkó Ivett gyaníthatóan részt vállal egy az általa beterjesztett törvényből hasznot húzó cégben? Határozottan leszögezte: nem tudott ilyenről. Megfogalmazása szerint nem tudja, Asztalos Dávid kivel milyen céget üzemeltet, és „nem is érdekli” különösebben ez a történet. Ha ez összeférhetetlen, „azt ki kell mutatni”, aminek „megvannak a maga lépései”. Szerinte cikkünk arról szólt, hogy ő a törvényjavaslat benyújtásával a Fidelitasnak csinál több százmilliós üzletet. Ezt „baromságnak” nevezte és visszautasította, majd megismételte: a szabály csak „egyes jelentős hasznú cégeknél” felfedett fogyasztóvédelmi gondok orvoslására szolgál.

Ahhoz, hogy a lehetőségből bevétel is legyen, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) akkreditálnia kell a képzőcéget. A hatósághoz a múlt hét végéig öt vállalkozás nyújtott be kérelmet – közölték. A cégek neve egyelőre nem nyilvános, ám amint egy vállalkozás megkapja az engedélyt, úgy nevét közzéteszik. Korábbi beszámolónk szerint a kft. tájékoztatóiban az NFH József körúti irodaházát adta meg elérhetőségként. Az NFH akkori nyilatkozata szerint ez félreértésekre adhat okot, ezért megtették a szükséges intézkedéseket.

Németh Szilárd rezsiszázados hallgatja a rezsitábornokot
Németh Szilárd rezsiszázados hallgatja a rezsitábornokot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.