galéria megtekintése

Az MSZP szerint tízszázalékos gázárcsökkentést nyelt el Garancsi cége

7 komment

NOL/MTI

További tíz százalékkal is csökkenhetett volna a gázár, ha az olcsó nyugati gázon a kormány jóvoltából nem Fidesz-közeli cégek keresnek akár havi hárommilliárd forintot is – közölte a parlamentben a szocialista Tóth Bertalan az állami MVM és a Garancsi István áttételes résztulajdonában álló MET közötti vitatott gázszerződésekről. Az állam és a MET nem lát semmi gondot, a társaság szerint a témáról szóló cikkünk csak politikai hangulatkeltésre alkalmas.

Tízszázalékos gázárcsökkentést lopott el az emberektől a Fidesz-KDNP azzal, hogy az olcsó gázbehozatalon kormányközeli cégek havi hárommilliárd forintot kereshettek – közölte a parlamentben az MSZP-s Tóth Bertalan. A szocialista képviselő számos, az állami MVM és a jelenleg Garancsi István kormányfő-közeli üzletember áttételes résztulajdonában álló MET közötti vitatott gázszerződést sikerrel perelt ki az állami energiatársaságtól. Ez alapján a lapunk által először idézett szakértői anyaguk szerint akár a százmilliárd forintot is közelíthette az a nyereség, amire az állami MVM helyett a MET tett szert. Tóth Bertalan szerint az Orbán-kabinet a rezsicsökkentéssel csak eltakarta az emberek szemét arról, hogyan károsították meg az embereket és az államot kormányközeli cégek meglátása szerint akár 150 milliárd forinttal is. Közölte: uniós eljárást kezdeményeznek tiltott állami támogatás miatt.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára válaszában kijelentette: a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó társaságok a szigorú törvényi keretek között köthetnek szerződéseket. A biztonsági földgáz mértékének csökkentése a fogyasztás visszaesése miatt vált indokolttá – szögezte le, hangsúlyozva: az MVM Partner Zrt. a felszabadított mennyiséget transzparensen, a rendeletben meghatározott célokra használta, és nyílt ajánlat formájában ajánlotta fel. Több kereskedő is vásárolni tudott abból, valamennyien vállalták, hogy az előírt célokra használják a gázt, közülük a MET ugyanazon az áron vásárolt, mint bármelyik más aukcióban részt vevő szereplő – jelentette ki az MTI tudósítása szerint Fónagy János.

A nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára válaszában nem tért ki a vádakban megfogalmazott kérdések megválaszolására. Az MVM-nek juttatott stratégiai gázra részben igaz lehet a szaktárca állítása, bár a 2013-2014-es idényben a rendelkezésre álló papírok nem támasztják alá, hogy a gázt meghatározott célra és nyílt ajánlat formájában ajánlotta volna fel. Ellenben a kérdések alapvetően nem a tárolóból származó gáz hasznosítására irányulnak, hanem arra, miként sáfárkodott az MVM az olcsó nyugati gázhoz a kormány által biztosított kizárólagos hozzáférési jogával. Ez a tárolóból származó gáz sokszorosa, amiről az MVM a rendelkezésre álló papírok alapján nem nyílt ajánlat formájában, hanem kétoldalú tárgyalások révén döntött, elsősorban a MET javára.

 

Az ellenzéki párt egyébként ígéretéhez híven hétfő reggel közzétette honlapján az MVM-től sikerrel kiperelt dokumentumok alapján készített elemzéseit (eztezt és ezt).

A lapunkban ez alapján ma megjelent, a MET véleményét is tartalmazó tudósítást a MET ma kiadott közleménye olyképp minősíti: az nem több, mint „szakmai köntösbe bújtatott hókuszpókusz”, mely politikai hangulatkeltésen kívül másra nem alkalmas. Meglátásuk szerint mindez nem kizárólag a MET-re nézve káros, hanem egyben a hazai gázszakma reputációját is aláássa. A MET nem kívánt részese lenni a hónapok óta folyó, minden szakmai alapot nélkülöző, nyilvánvalóan politikai indíttatású nyilatkozatháborúnak, a piaci szereplők és áttételesen a közvélemény tájékoztatása érdekében azonban elengedhetetlen, hogy a vállalat néhány tényre – már csak a szakma védelmében is – rávilágítson – fejtik ki.

Elvtelenek és szakmaiatlanok azok a csúsztatások, amelyek a különböző paritású (földrajzi ponton érvényes) és különböző időpontban aktuális árazású termékeket hasonlítják össze (a jövő évi dinnyét a tavalyi földimogyoróval), így eredményezve nem létező, „földön kívüli árréseket”, eredményeket – fogalmaznak.

A HAG kapacitáshoz (a magyar–osztrák gázvezetékhez) vagy az azon bejövő gázhoz vagy egyéb kedvezményes földgázhoz számos piaci szereplő hozzájutott – írják. A MET nem élvezett megkülönböztető bánásmódot, nem kapott jobb feltételeket, és azért jutott több kapacitáshoz, mert többet is fizetett érte felár, valamint opciós érték formájában. Ez azt is jelenti, hogy végül a legtöbb piaci szereplő olcsóbban jutott a kapacitáshoz, mint a MET – teszik hozzá.

A MET a távhőszolgáltatóknak szánt kedvezményes földgáz szétosztásában nem vett részt. A kiírt aukciós felajánlásból egy alkalommal vásárolt, a teljes felajánlás 2,6 százalékát, ugyanolyan feltételek mellett, mint minden más piaci szereplő – szögezik le. Az MVM Partner Zrt. által közzétett, a MET Magyarország Zrt.-vel kötött egyes gázkereskedelmi szerződések közzétételével kapcsolatban a MET Csoport álláspontja az, hogy bár a szerződések mint közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumok kiadása üzleti szempontból ugyan egyértelműen aggályos és kifogásolható, azonban az ily módon nyilvánosság elé kerülő szerződések és annak részletei egyértelműen rávilágítanak az elmúlt időszakban több fórumon elhangzott állítások valótlanságára, és alátámasztják a felek közti megállapodás maximális létjogosultságát és szakmai megalapozottságát.

A megállapodások szövege mindemellett már nem hat az újdonság erejével, tekintettel arra, hogy azok többsége több mint egy éve illegálisan felkerültek az internetre. A múltban elhangzott és a jövőbeli esetleges további támadásokat tekintve a társaság kijelenti, hogy igazát minden jogi eszközzel megvédi, és az ezen szerződéseket támadó, rosszindulatú, hamis állítások mostantól kimeríthetik a rosszhiszemű szándékos károkozás fogalmát – zárul a közlemény.

Az MSZP elemzésén alapuló cikkünk, ami a párt által frissen kiperelt szerződések alapján készült, alapvetően megerősítette azokat a korábbi, hasonló értékeléseket, miszerint az MVM Partner és a MET kapcsolatán utóbbi társaságnak nagyságrendileg nagyobb haszna keletkezhetett, mint az államnak. Az MVM Partner az anyag szerint szakmailag indokolatlanul adott le bizonyos gázpiaci feladatokat a magáncégnek. A MET-csoportnak az ügyletsorozaton elért lehetséges hasznát a potenciális állami bevételek és azok elmaradása szempontjából vették górcső alá. Az e tárgyban felvetett, akár százmilliárdot is közelítő összeg olyan, részben nem nyilvános árak becslésén alapul, aminek valószerűségét, szakmaiságát a MET – további konkrétumok közreadása nélkül – vitatja. Eme meglátásai eredeti anyagunkban is helyet kaptak. Ezen túlmenően a MET által ma megfogalmazottakkal ellentéteset nem állítottunk. Az elemzés nem az – anyagok tanúsága szerint normál profitorientált magáncégként viselkedő – MET, hanem az állami szereplők részéről vet fel aggályosnak tűnő cselekménysorozatot. A lapunkat dehonesztáló megjegyzésekre nem kívánunk reagálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.