galéria megtekintése

Gázbiznisz: nagyhalat nyelt le az ELMŰ

0 komment


Marnitz István

A német hátterű ELMŰ-ÉMÁSZ csoporthoz kerül a Tigáz üzleti gázkereskedelmi üzletága. A magyar állam, vagy a hozzá közel álló MET tehát nem tudott versenyképes ajánlatot adni a kormányzati eszközökkel tönkretett hazai energiaipar eme továbbra is nyereséges üzletágáért. Az olasz tulajdonú Tigáz októbertől ingyen adja át a Főgáznak a lakossági ellátást, így onnantól már csak gázhálózatai maradnak Magyarországon.

Hat napja, február 19-én az olasz ENI tulajdonában lévő Tigáz, valamint a német RWE-hez tartozó ELMŰ-ÉMÁSZ csoport üzleti ügyfeleit kiszolgáló Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. megállapodtak a Tigáz üzleti ügyfélszerződései átvételéről – tette közzé korábbi értesüléseinket megerősítve az ELMŰ-ÉMÁSZ. A Tigáz eme, úgynevezett versenypiaci ügyfélállománya az üzleti gázpiac mintegy 9 százalékát teszi ki. Ez 2600 vevőt jelent 4 ezer fogyasztási hellyel országszerte. Az alapvetően árammal foglalkozó ELMŰ-ÉMÁSZ csak tavaly nyáron indította be üzleti ügyfeleknek szóló földgázszolgáltatását. Szerepüket már most jelentősnek ítélik, de abból a közlésükből, miszerint az április 1-re tervezett szerződéskötést követően immáron a piac több mint tizedét képviselik, jelenlegi részesedésük is kiszámolható: az most 1 százalék körüli. Vagyis a MÁSZ a nála kilencszer nagyobb „halat” vette meg. A vételárat nem közölték.

Mint rögzítik, a szerződéskötéshez szükséges a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is.

Csoportjuk hosszú távú célja, hogy egyszerre árammal és gázzal is kiszolgálják ügyfeleiket – idézik Koncz Lászlót, az ELMŰ-ÉMÁSZ értékesítésért felelős igazgatósági tagját. (Koncz László mellesleg a Főgázt irányította, amíg az állam át nem vette az RWE-től a fővárosi gázszolgáltató kisebbségi csomagját. Szintén megjegyzendő, hogy a kijelentés a lakosságra jelen állás szerint nem vonatkozik.) Az igazgatósági tag rendkívül kedvezőeknek tartja a nemzetközi földgázpiaci folyamatokat.

 

Az ELMŰ-ÉMÁSZ és annak befektetői Magyarország energetikai stratégiai partnereként legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy az ország örvendetesen gyorsuló gazdasági fejlődését kedvező árú villamos energia és földgáz szállításával segítsék – szól az ilyenkor szokásos udvariassági fordulatokon messze túlmutató idézet Marie-Theres Thielltől, az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport igazgatósági elnökétől. Mint rögzíti, a csoport hosszú távon is élénk szerepet játszana a magyar energiapiacon. Eredményességüket új tevékenységekkel, így erős földgázpiaci jelenléttel is javítanák – teszi hozzá. Így a most átvett ügyfelek ellátása is teljes mértékben biztosított.

Marie-Teres Thiell szavai azért üzenetértékűek, mert egyetlen szóval sem említi lakossági ügyfeleik, illetve hálózati cégeik 49 százalékának értékesítési szándékát. A magyar kormánnyal tavaly májusban aláírt szándéknyilatkozat értelmében ezt a Miniszterelnökség irányította állami közművel január 1-ig kellett volna tető alá hozniuk. Azt az értesülésünket, hogy az ügylet lefújva, hivatalosan eddig senki sem mondta ki. Ugyanakkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón már úgy fogalmazott energiavásárlási terveik kapcsán, hogy még csak beszélgetések zajlanak, a megállapodás esélye nagyon távoli. Nem is csoda: mint kiderült, a magyar államnak nincs is meg az ügylethez szükséges 150-160 milliárd forintja.

A most megkötött RWE-ENI-ügylet arra is bizonyíték, hogy a vérmes energiapiaci tervei jegyében a külföldi tulajdonú szolgáltatók erőteljes tönkretételén munkálkodó magyar állam, vagy akár a vele informális kapcsolatba hozható üzleti körök se képesek feltétlenül versenyképes ajánlat benyújtására akkor, amikor a külföldi tulajdonosok a kormányzati nyomás miatt bedobják a törülközőt. Az állam és a hozzá közel álló körök ugyanis oly keveset áldoznának e vásárlásokra, hogy ilyenkor könnyen akad olyan piaci szereplő, amelynek több pénzt is megér a portéka, és így elhappolja azt a magyar állam vagy barátai elől. Így történt például a Budapesti Erőmű esetében is, amelyet a francia EDF egy cseh multimilliomos, Daniel Kretinsky cégének, az EP Energynek adott el. E tekintetben fura, hogy a kormányfőhöz több szálon kötődő, MET nevű gázkereskedő, amely tavaly egyebek között megvette a francia GDF Suez hazai üzleti gázkereskedelmi üzletágát is, a Tigáz hasonló vagyoneleméért folytatott versenyben eszerint alulmaradt a németekkel szemben. Pedig szakértők szerint az energiaszektorban, ahonnan az Orbán-kabinet és a külföldi tulajdonosok is igen sok forrást vontak ki, haszonnal mostanság jobbára csak az üzleti ügyfelek kiszolgálása kecsegtet.

Az ENI is elsősorban általános kivonulási, illetve profiltisztítási okokból dönthetett "versenypiaci" üzletága eladásáról: nemrég eladták a Molnak hazai Agip-kútjaikat, október 1-től pedig a Tigáz (ingyen) átadja az állami közművet képviselő Főgáznak mintegy 1,2 millió lakossági ügyfele ellátását is. A mostani ügylettel együtt ez azt jelenti, hogy az ENI kezében ezután már csak kelet-magyarországi leányvállalata gázhálózata marad meg.

Az Orbán-kabinet eddig az energetika területén – csak az államon kívüli feleknek utalt összegeket számítva – kifizetett a Mol ötödéért félezermilliárdot az orosz Szurgutnyeftyegáznak, a Főgáz kisebbségi csomagjáért mintegy 40 milliárdot az RWE-nek, az algyői kereskedelmi-stratégiai gáztároló irányításáért több tízmilliárdot a Molnak, a többi gáztárolóért és a központi gáznagykereskedőért közel 300 milliárdot az E.ON-nak és körülbelül 5 milliárdot a GDF Suez hazai lakossági ellátójáért. A Mol-ügyletet leszámítva ezek jó része a közbeiktatott állami vállalatok saját költségvetése terhére valósult meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.