galéria megtekintése

Norbiék jól járnak, a kisrészvényesek annyira nem

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Schobert Norbert cége néhány hete lejtmenetbe kapcsolt: a részvények árfolyama a felére zuhant. Magyarázat van, visszamászni azonban nehéz lesz innen. A cég gyorsjelentése egyelőre nem számol be hatalmas bővülésről, bukni csak a kisrészvényesek fognak, de Schobert hisz a cégben.

Hetek óta tartó pangás után szakadni kezdett a Budapesti Értéktőzsdén az Update Lowcarb: júniusban kezdett lecsorogni ezer forintról, zuhanásba váltott, majd 480 forintnál állt a földbe szerdán, tegnap 630 forintra pattant vissza.

A mozgás hátterében az állhat, hogy a Buda-Cash-ügyfelek a felszabadult értékpapírjaikat, így Update-részvényeiket elkezdték eladni. A papírt a bedőlt brókercég vitte tőzsdére. Lapunknak Schobert Norbert azt mondta: az ügyfelek azt adtak el, amit tudtak, így az Update-papírokat. Az is valószínű, hogy shortolni kezdték a részvényt, ezzel mesterségesen leverték az árát.

A cég korábban bejelentette, hogy 2015 áprilisától kezdve 18 hónapon át 1,47 millió darab részvényt fog visszavásárolni, ám Schobert szerint most nem erről van szó, ezt amúgy is be kell jelenteniük. A kapitalizáció mindazonáltal folyamatosan csökken, már csak alig 3,1 millió darab papír van a piacon – június végén 5,2 millióról 5,98 millióra nőtt a kibocsátott részvények száma a kötelező tőkeemelés és újbóli részvénykibocsátás miatt. Szerinte egyébként ez csak átmeneti árfolyamcsökkenés, lesz még jobb is.

 

Erre a még május végén kiadott negyedéves gyorsjelentés alapján nem kell mérget venni. Jóllehet 2014 nagyon jó év volt, hiszen 900 millió forint feletti bevétellel és 160 millió forint adózás előtti eredménnyel zárt a cég, s ebből 156 millió forint osztalékot fizetett. Amely osztalékból 137 millió Schobert és felesége kasszáját gazdagítja. A negyedév per negyedév összehasonlításban ugyanakkor az árbevétel csak öt százalékkal nőtt, 196 millióról 205 millió forintra.

Shortolták vagy sem, felére esett az árfolyam
Shortolták vagy sem, felére esett az árfolyam
Konyhás István

Eddig mindössze három új üzletet nyitottak, egyet Nagyváradon, egyet Bécsben, egyet pedig Prágában. Az árbevétel mérsékelt bővülése mellett a kiadások rendesen megugrottak. Az anyagi jellegű ráfordítás 230 százalékkal nőtt, az anyagköltség pedig a tízszeresére. Ennek oka a megemelkedett marketingkiadás, szórólapok és magazinok előállítása volt a jelentés szerint. A 18 fős céghez több új alkalmazott is érkezett, így a személyi jellegű ráfordítások megkétszereződtek. Ennek eredményeképp mínusz 15,8 milliós veszteséggel zárták a negyedévet.

Agassiról, a kampány eredményéről, a további terjeszkedési ütemről nem esik szó a jelentésben. A tőzsdei kibocsátási tájékoztató szerint legalább öt boltot kellene nyitni az első évben, majd apránként a tervek szerint 45 új darabbal bőven száz fölé duzzadhat a hálózat. Már 2015-ben is jelentős pluszbevételt reméltek, ami egyelőre nem látszik.

Ennek ellenére Schobert nagyon bizakodó, állítása szerint a bővítések a tervek szerint haladnak, száz leendő partner áll sorban. Persze még nagyon sok minden történhet az elkövetkező hónapokban, ám tegnapig nem jelent meg sem újabb boltnyitásról, sem egyéb hírről tájékoztató.

Ennek fényében érdemes lehet újra áttekinteni a céget övező kockázatokat. Amellett, hogy a társaság egy személyre épül, vagyis minden siker Schoberten múlik, egy sor más, piaci kockázat is veszélyeztetheti a várt növekedést. Így a konkurencia válaszcsapásai, az egészséges étkezés területén bekövetkező trendváltás – nem lesz divat az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás –, tudományos felfedezések, amelyek esetleg árnyalhatják a módszer hatásait.

De kockázat az is, hogy egyszerűen külföldön nem lesz nagy a visszhang. Ezek a kockázatok a kibocsátáskor is ismertek voltak. Mindenesetre Schobert már új üzleteken töri a fejét, az alkoholmentes fröccs, tészta és egyéb termék gyártása is felkerülhet a palettára.

S hogy ki jár az egész ügylettel jól? Egyelőre nem a kisrészvényesek, hiszen a papírokkal kereskedni nem lehet. Hiszen csak két vevő van, Schobert Norbert és felesége. Akár bejön az üzlet, akár nem, a két cégtulajdonos jól jár. Ha bejön az üzlet, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért, mert a 990 forinton eladott papírokat jóval kevesebbért tudják visszavásárolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.